You are currently viewing Βόλος: Αυτές θα είναι οι οδοί Χριστόδουλου, Γλέζου, Σάντα, Εφραίμ και Αλεξόπουλου

Βόλος: Αυτές θα είναι οι οδοί Χριστόδουλου, Γλέζου, Σάντα, Εφραίμ και Αλεξόπουλου

  • Reading time:1 mins read

Τις προτάσεις της προς το δημοτικό συμβούλιο Βόλου κατέθεσε η Επιτροπή Ονοματοδοσίας και Μετονομασίας οδών και πλατειών του Δήμου.

Οδός Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις το όνομα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, πρόκειται να δοθεί στον δρόμο που οδηγεί στο Συνεδριακό Κέντρο της Μητρόπολης Δημητριάδος στα Μελισσάτικα, επί της σημερινή οδού Βόλου – Καναλίων.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας της Ελλάδος (Ξάνθη, 17 Ιανουαρίου 1939 – Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2008), κατά κόσμον Χρήστος Παρασκευαΐδης, διετέλεσε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος την περίοδο 1998 – 2008.

Το 1974 εξελέγη Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού σε ηλικία 35 ετών, ο νεότερος τότε στην Ιεραρχία. Η ενθρόνισή του έγινε στις 4 Αυγούστου 1974. Έλαβε μέρος σε πολλές εκκλησιαστικές αποστολές στο εξωτερικό. Συνέγραψε πλήθος Θεολογικών και ηθικοπλαστικών κειμένων. Αρθρογράφησε στον εκκλησιαστικό τύπο και σε εφημερίδες.

Ίδρυσε το «Σπίτι της Γαλήνης του Χριστού» για τους ηλικιωμένους, τη «Χριστιανική Αλληλεγγύη» για τους άπορους, το Κέντρο Συμπαράστασης Οικογένειας και τον Συμβουλευτικό Σταθμό Προβλημάτων Εφηβείας. Καθιέρωσε για πρώτη φορά κληρικολαϊκές συνελεύσεις, δημιούργησε κατασκηνώσεις για παιδιά όλων των ηλικιών, στέκι για τη νεολαία, ραδιοφωνικό σταθμό Ορθόδοξη Μαρτυρία (τον πρώτο για Μητρόπολη εκτός Αθηνών) και ιδιωτικό σχολείο της Μητρόπολης. Χορήγησε υποτροφίες εκ μέρους της Ιεράς Μητρόπολης, και συνεισέφερε στην αποστολή αρρώστων στο εξωτερικό. Επί των ημερών του λειτούργησε Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, συγκρότησε ενώσεις για την προστασία της ελληνικής γλώσσας σε συνεργασία με επιστήμονες της περιοχής. Θεμελίωσε ένα κτιριακό συγκρότημα σε μία έκταση περίπου 100 στρεμμάτων στην περιοχή Μελισσάτικα, έξω από τον Βόλο. Σήμερα, εκτός των γραφείων της Μητρόπολης στο συγκρότημα αυτό λειτουργεί συνεδριακό κέντρο. Έμφαση όμως έδινε και στο έμψυχο υλικό της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν πήγε για πρώτη φορά στον Βόλο υπήρχαν δώδεκα ιερείς θεολόγοι, ενώ όταν έφυγε άφησε πίσω του περίπου 80.

Παράλληλα αρθρογραφούσε σε πολλά έντυπα.Εξαιτίας ενός άρθρου του, που δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο, το δημοτικό συμβούλιο του Βόλου, με ψήφισμά του στις 28 Ιουνίου 1984 τον κήρυξε «ανεπιθύμητο» για την πόλη, καθώς θεωρήθηκε ότι με το άρθρο του αυτό είχε «ξεφύγει από τα πλαίσια των θρησκευτικών καθηκόντων του και έβαλλε και κατ’ αυτών ακόμη των Δημοκρατικών Θεσμών».

Το 1987 ανέλαβε να τεκμηριώσει και να εκπροσωπήσει την άποψη της Εκκλησίας στα ζητήματα περί Εκκλησιαστικής περιουσίας που είχε θέσει ο τότε Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Αντώνης Τρίτσης, και ήταν εκ των ομιλητών στο συλλαλητήριο την 1η Απριλίου 1987. Η Ιερά Σύνοδος τον όρισε εκπρόσωπό της στην Επιτροπή Συντάξεως Νέου Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας το 1988, καθώς επίσης και στο Εθνικό Συμβούλιο Μεταμοσχεύσεων και στο Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων.

Οδός Μανώλη Γλέζου

Στη Νέα Ιωνία, η δημοτική αρχή θα μετανομάσει την οδό Προποντίδος από την οδό Μούνδρου έως την οδό Ελ. Βενιζέλου με το όνομα του Μανώλη Γλέζου. Η επιλογή του συγκεκριμένου δρόμου έγινε, διότι το τμήμα αυτό παρουσιάζει προβλήματα στην αρίθμηση.

Οδός Απόστολου Σάντα

Στην Αγριά Βόλου και συγκεκριμένα στο Σουτραλί θα ονομαστεί οδό Απόστολου Σάντα, ο κάθετος δρόμος της Ηρώων Πολυτεχνείου, παράλληλη στη Γιαννακάκου.

Ο Λάκης (Απόστολος) Σάντας ήταν Έλληνας αντιστασιακός που μαζί με τον Μανώλη Γλέζο κατέβασαν τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη τη νύχτα της 30ής προς 31 Μαΐου 1941. Πέθανε στην Αθήνα στις 30 Απριλίου 2011. Η σορός του εκτέθηκε για λαϊκό προσκύνημα σε παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών, ως τις 5 Μαΐου, οπότε κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, όπου εκφώνησε επικήδειο ο Γλέζος, ενώ μεσίστια κυμάτιζε η ελληνική σημαία στο βράχο της Ακρόπολης.

Οδός Δημήτρη Αλεξόπουλου

Ο δρόμος από το Δημοτικό Σχολείο Λεχωνίων έως την παραλία θα ονομαστεί οδός Δημάρχου Δημ. Αλεξόπουλου.

Υπήρξε 12 χρόνια δήμαρχος στην περιοχή της Αρτέμιδας Μαγνησίας (Λεχώνια) και διετέλεσε Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας.

Οδός Εφραίμ Φιλοθείτη

Ανώνυμος δρόμος στην Αγριά Βόλου θα πάρει το όνομα του Εφραίμ Φιλοθεϊτη, μετά από αίτημα του δημοτικού συμβούλου Κώστα Λούλη.