You are currently viewing «Βιβλιοθήκη ΙΣΝ»: Τι τιμή, τι προσφορά! |Σχόλιο Α.Η. Διαματάρη

«Βιβλιοθήκη ΙΣΝ»: Τι τιμή, τι προσφορά! |Σχόλιο Α.Η. Διαματάρη

  • Reading time:1 mins read

Νεοφερμένος μετανάστης, δεκαετίες πριν, περνούσα ώρες διαβάζοντας στην Κεντρική Δημόσια Βιβλιοθήκη στους 40 Δρόμους και 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης.

Τα βιβλία τα χρόνια εκείνα ήταν, για πολλούς από εμάς, ακριβά. Η μεγάλη αίθουσα της Βιβλιοθήκης με τα μακριά τραπέζια, τον κατάλληλο φωτισμό και το ήσυχο περιβάλλον ήταν ιδανικά για κάποιον που ενδιαφερόταν να αφιερώσει μερικές ώρες για διάβασμα.

Επιπλέον, δεν χρειαζόσουν τίποτα άλλο να κάνεις από το να συμπληρώσεις μία φόρμα για το βιβλίο που ήθελες και σε λίγη ώρα σου το έφερναν. Κι αν δεν προλάβαινες να το διαβάσεις στη Βιβλιοθήκη μπορούσες να το δανειστείς, αν θυμάμαι καλά για 30 μέρες και να το διαβάσεις αργότερα.

Αυτή ήταν και είναι η Νέα Υόρκη. Ασχετα αν είσαι φτωχός ή πλούσιος, άντρας ή γυναίκα, ορθόδοξος χριστιανός ή μουσουλμάνος, κάτοικος της Νέας Υόρκης ή μετανάστης, στη Βιβλιοθήκη έβρισκες την ισότητα. Την ευκαιρία της ζωής για μόρφωση και γνώσεις.

Ποιος θα το φανταζόταν ότι δεκαετίες αργότερα θα βρισκόμουν μεταξύ των προσκεκλημένων, σήμερα το πρωί, στο κόψιμο της κορδέλας των εγκαινίων της  «Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» του κτιρίου στους 40 Δρόμους και 5η Λεωφόρο, βασικά απέναντι από εκεί που πήγαινα για διάβασμα.

«Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος». Αυτή θα είναι η ονομασία ενός από τα πιο σημαντικά Ιδρύματα της Νέας Υόρκης και του Κόσμου όλου.

Θα είναι η ονομασία της Βιβλιοθήκης που για γενιές και γενιές θα δίνει την ευκαιρία τους νεότερους Νεοϋορκέζους να διαβάσουν ένα βιβλίο, μία εφημερίδα -εκεί είναι και το αρχείο του «Ε.Κ.»– να «ζήσουν τη θαυμάσια εμπειρία, να αυξήσουν την κατανόησή τους από τον κόσμο», κατά την δήλωση του Ανδρέα Δρακόπουλου, προέδρου του ΙΣΝ.

Ζήσαμε ιστορικές στιγμές, ως Νεοϋορκέζοι, ως ομογενείς, ως Ελληνισμός σήμερα το πρωί.

Τέτοια γεγονότα, τέτοιες συγκυρίες ανθρώπων δεν συμβαίνουν συχνά. Δεν βρίσκονται συχνά ελληνικά ιδρύματα που προσφέρουν $55 εκατ. – τη δεύτερη μεγαλύτερη δωρεά στην 126 ετών ιστορία της Δημόσιας Βιβλιοθήκης. Ούτε βρίσκονται και ηγέτες του αναστήματος του Ανδρέα Δρακόπουλου – «ένας απίστευτος οραματιστής φιλάνθρωπος» κατά την έκφραση του προέδρου της Βιβλιοθήκης, που πραγματοποιούν τέτοιας διεθνούς εμβέλειας έργα.

Το ελληνικό όνομα ταυτίζεται με την ελεύθερη παιδεία, με την προσφορά σε κάτι ανώτερο, ευγενικό, κάτι που απελευθερώνει τις ανθρώπινες ικανότητες να φτάσουν στα ύψη των δυνατοτήτων τους.

Και, επιπλέον, τιμάται το ελληνικό όνομα. Και τιμήθηκε στο όνομα του εμπνευστή και δημιουργού αυτών των πρωτοφανών έργων. Τον τίμησαν με τα πιο επαινετικά λόγια ο δήμαρχος της πόλης. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης:

«Είσαι ένας εκπληκτικός συνεργάτης, ένας εκπληκτικός φίλος, ένας απίστευτος οραματιστής φιλάνθρωπος. Εκ μέρους των ανθρώπων της πόλης της Νέας Υόρκης, σε ευχαριστώ», είπε.

Από την αρχή η Δημόσια Βιβλιοθήκη στηρίχθηκε και εξαπλώθηκε στη βάση του μοντέλου συνεταιρισμού ιδιωτικής και δημόσιας πρωτοβουλίας.

Είναι ένα μοντέλο που προσφέρει τεράστιες δυνατότητες, που καθιστά δυνατά μεγάλα έργα.

Χάρη σε αυτό το μοντέλο δημιουργήθηκε η «Βιβλιοθήκη ΙΣΝ» χωρητικότητας 400.000 βιβλίων. Και είναι αυτό το μοντέλο που καθιστά δυνατή την έκφραση ευγνωμοσύνης εκ μέρους των ευεργετηθέντων ιδρυμάτων προς τους ευεργέτες τους.

Και στην προκειμένη περίπτωση οι Νεοϋορκέζοι θα έχουν την δυνατότητα να ευγνωμονούν το ΙΣΝ ,το όνομα του οποίου κοσμεί και θα κοσμεί για πάντα την Κεντρική Δανειστική Βιβλιοθήκη στους 40 Δρόμους και 5η Λεωφόρο του Μανχάταν.

ΠΗΓΗ:ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ