Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου το βράδυ στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Ναούσης «Μ. Θεοδωράκης» πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων Ναούσης με τίτλο: «Μικρασιάτικη βεγγέρα», με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή.
Στην αρχή της εκδήλωσης η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Ναούσης κ. Θεοπίστη Κεφαλά καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και κάλεσε τον Ποιμενάρχη μας, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα και τον Δήμαρχο της ηρωικής πόλεως Ναούσης κ. Νικόλαο Καρανικόλα να απευθύνουν χαιρετισμό.
Στη συνέχεια οι μικροί και μεγάλοι χορευτές του Λυκείου Ελληνίδων, το μουσικό σχήμα «Μελορυθμοί» και οι σπουδαίοι παρουσιαστές μετέφεραν νοερώς το πολυπληθές κοινό στις αλησμόνητες πατρίδες, στον πολιτισμό και στην ιστορία της Μικράς Ασίας και της πολύκλαυστης Σμύρνης.
Ο Μικρασιάτης Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων: Από την ηρωική και μαρτυρική Νάουσα μεταφερόμεθα απόψε στην ηρωική και μαρτυρική Μικρά Ασία με τη «Μικρασιατική Βεγγέρα» που οργάνωσε το Λύκειο Ελληνίδων Ναούσης και ο Δήμος Ναούσης, τιμώντας τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.
Και είναι ηρωική και μαρτυρική η Μικρά Ασία, γιατί για περισσότερα από δύο χιλιάδες χρόνια αντιστεκόταν στους εχθρούς τού Ελληνισμού. Γινόταν κυματοθραύστης, για να σταματήσει τη λαίλαπα των βαρβαρικών επιδρομών.
Θυσιαζόταν εκείνη για να μην προχωρήσουν όσοι εποφθαλμιούσαν την επί αιώνες κυριαρχία των Ελλήνων και επιχειρήσουν καταλάβουν την Πόλη και να καταλύσουν τη βυζαντινή αυτοκρατορία.
Γινόταν ανάχωμα για να ανακόψει την πλημμυρίδα όσων επιδίωκαν να εξαφανίσουν και να συρρικνώσουν τον Ελληνισμο της Πόλης, που ζούσε και άκμαζε, όπως ζούσε και άνθιζε και στη Μικρά Ασία, ηοποία αποτελεί μέχρι τις ημέρες μας με τα μνημεία της, με τις εκκλησίες και τα μοναστήριά της, με τις επιγραφές της και με τα λαμπρά κτιρια του 19ου αιώνος, αδιάψευστο μάρτυρα της παρουσίας τούΕλληνισμού και της ελληνικότητος του τόπου.
Και μπορεί οι τραγικές συνθήκες, οιαδικίες, τα συμφέροντα και τα λάθη μας να μην επέτρεψαν στον Μικρασιατικό Ελληνισμό να επιβιώσει στους τόπους όπου άκμαζε χιλιάδες χρόνια, δεν μπόρεσαν όμως να τον εμποδίσουν, έστω και πρόσφυγα, να συνεχίσει να ζει στις ψυχές όλων των Ελλήνων.
Όχι μόνο των απογόνων των Μικρασιατών, που έφεραν στις αποσκευες τους μαζί με τις μνήμες από τις αλησμόνητες πατρίδες και τον πολιτισμό, την ευγένεια και την αρχοντιά των πατέρων τους, αλλά και κάθε Έλληνα, μικρού και μεγαλου, που ακόμη και σήμερα, εκατο χρόνια αργότερα, ακούει Μικρά Ασία, ακούει Σμύρνη, ακούει τα τραγούδια τους και συγκινείται και δακρύζει.
Αυτές τις αναμνήσεις, αυτόν τον πολιτισμό, όπως εκφράζεται και μέσα από τη μουσική και τον χορό, θέλει να διατηρήσει ζωντανά και το Λύκειο Ελληνίδων Ναούσης, αλλά και θέλει να μας τα θυμήσει με την αποψινή «Μικρασιατική Βεγγερα», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Ναούσης.
Συγχαίρω από καρδίας και ευχαριστώ τους διοργανωτές, το Λύκειο Ελληνίδων Ναούσης και το Διοικητικό του Συμβούλιο, αλλά και όλους όσους συνέβαλαν στην οργάνωση της αποψινής εκδηλώσεως: τους μικρούς και μεγάλους χορευτές, τη χορωδία και το μουσικό σχήμα «Μελορυθμοί».
Τους ευχαριστούμε που θα μας ταξιδεύσουν «από την Πόλη στη Μικρά Ασία», που θα μας ταξιδεύσουν στον πολιτισμό και στην ιστορία τους και θα μας γεμίσουν με αναμνήσεις και συγκινήσεις.