You are currently viewing Βαρθολομαίος: «Είμεθα αισιόδοξοι δια το κόσμημα τούτο της Ανατολής, την Σμύρνην μας»

Βαρθολομαίος: «Είμεθα αισιόδοξοι δια το κόσμημα τούτο της Ανατολής, την Σμύρνην μας»

  • Reading time:1 mins read

 Την ευχή η πόλη της Σμύρνης και η γη της Ιωνίας «να παραμείνουν τόποι ειρήνης και ενότητας των ανθρώπων, τόποι αποδοχής των μειονοτήτων, τόποι καλλιέργειας του πνεύματος, της προόδου και πολιτισμού, όπως ήταν πάντοτε στη μακραίωνη ιστορία τους» εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία του από το βήμα του πανηγυρίζοντα ναού του Αγίου Βουκόλου.

Το πρωί του Σαββάτου τελέσθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά λαμπρή Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον μοναδικό ορθόδοξο ναό που έμεινε αλώβητος από την καταστροφή της Σμύρνης, από τους δεκαέξι ορθοδόξους ναούς που υπήρχαν στην πρωτεύουσα της Ιωνίας πριν το 1922.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος προέστη των λατρευτικών εκδηλώσεων στη μνήμη του Οσίου Βουκόλου, Επισκόπου Σμύρνης και μαθητή του Ευαγγελιστή Ιωάννη. Στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας και Δράμας Παύλος, ενώ παρέστησαν ο Μητροπολίτης Κορωνείας Παντελεήμων, ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος της Σμύρνης και πλήθος μοναχών και μοναζουσών από την Ελλάδα.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης. Εκ μέρους των διπλωματικών αρχών παρόντες ήταν ο Κυριάκος Λουκάκης, πρέσβης της Ελλάδος στην Άγκυρα, ο Θεόδωρος Τσακίρης Γενικός Πρόξενος στη Σμύρνη, ενώ παρέστησαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, η δήμαρχος του Κονάκ, ο Παύλος Βογιατζής, πρώην βουλευτής Λέσβου και Άρχων του Πατριαρχείου, κλιμάκιο του ελληνικού στρατού που υπηρετεί στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη, η πρόεδρος της ορθοδόξου κοινότητας Σμύρνης Θεοδώρα Χατζούδη, εκπρόσωποι και μέλη μικρασιατικών σωματείων από την Ελλάδα, καθώς και πολυπληθές εκκλησίασμα από την ελληνική κοινότητα της Σμύρνης και όμιλοι προσκυνητών από την Ελλάδα.

«Επί χιλιετίες η Σμύρνη, όπως και η Κωνσταντινούπολη, η καθ’ημάς Ανατολή , ο Πόντος και η Καππαδοκία εκχέουν το φως του πολιτισμού στην ανθρωπότητα, φως πνευματικό και νοητό» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και στη συνέχεια ανέφερε ότι «η ηλιόλουστος θάλασσα της Σμύρνης και της Ιωνίας έγινε το λίκνον ενός λαμπρού πολιτισμού αι ρίζαι του οποίου χάνονται εις τον Όμηρον και φθάνουν μέχρι τον Σεφέρη. Η Σμύρνη υπήρξεν επί χιλιετίες ο ενωτικός δεσμός λαών των οποίων αι ακταί διαβρέχονται από τα αιγαιικά κύματα και έγινε ο κοινός αποδέκτης των πόθων, της δημιουργίας, αλλά και των καϋμών, της χαράς, του πόνου, των συμφορών των. Σήμερα όμως που συμπληρώνονται σχεδόν εκατό χρόνια από την περίοδο εκείνη “της θλίψεως της μεγάλης”, έχουμε κάθε λόγον να είμεθα αισιόδοξοι, ότι ένα καινούργιο αύριον ανατέλλει δια το κόσμημα τούτο της Ανατολής, την Σμύρνην μας».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μιλώντας στο εκκλησίασμα τόνισε με ιδιαίτερο νόημα το ιστορικό χρέος και την ευθύνη ώστε υπερβαίνοντας μεγαλοψύχως και με πνεύμα αγαθής συνεργασίας και αγάπης τις αντιπαλότητες και τις τραγωδίες του παρελθόντος, να συνεχίσουμε την ειρηνική και δημιουργική συνύπαρξη προς κοινό όφελος και κοινή πρόοδο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι προτιμότερον να στρέψωμεν την προσοχήν μας εις όσα μας ενώνουν και να δείχνουμε την ανοχήν μας εις την ετερότητα της ταυτότητος, εις την διαφορετικότητα του άλλου».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στην εποχή μας που χρειάζεται, όπως είπε, «όσο ποτέ άλλοτε, τον διάλογον με όλους. Το αποδεικνύουν αυτό τα σύγχρονα δραματικά γεγονότα. Έχουμε ανάγκην από κοινωνίαν, η οποία θα σέβεται όλους και θα κυβερνάται με δικαιοσύνην, ισότητα και αδελφοσύνην. Ουδείς είναι ανεπιθύμητος και περιφρονητέος. Ουδείς περισσεύει. Όλοι χωρούν εις την αγκάλην του Θεού, αρκεί να το θελήσουμε, και να κατανοήσουμε όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως φυλής και γένους, εθνότητος ή καταγωγής, γλώσσης ή θρησκείας, ότι ο Θεός αγάπη εστίν υπενθυμίζοντας το κήρυγμα του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Ιωάννη, αρκεί να κατανοήσουμε όλοι ότι το μίσος, ο φθόνος, ο πόλεμος, ο φονταμενταλισμός, ουδεμίαν σχέσιν έχουν με τον Θεόν αλλά προέρχονται από τον ανθρωποκτόνον διάβολον».

Ιδιαίτερες ήταν οι ευχαριστίες του Οικουμενικού Πατριάρχη προς τον Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Κύριλλο Συκή, ιερατικώς προϊστάμενο της ορθόδοξης κοινότητας της Σμύρνης, τον άνθρωπο που καθημερινά αγωνίζεται για την ανασύσταση και την αναβίωση της ορθόδοξης Εκκλησίας στην άλλοτε πρωτεύουσα της γης της Ιωνίας.