«Έχει λεχθεί ότι η σύγχρονος οικολογική κρίσις είναι κρίσις του ιδίου του ανθρώπου, της ελευθερίας του, του πολιτισμού του, της θρησκείας και των ιδεολογιών του. Πρόκειται περί πνευματικής κρίσεως, η οποία απαιτεί αντιμετώπισιν εις το επίπεδον του πνεύματος, της νοοτροπίας, των αξιών. Πρέπει να υπερβαθή η στάσις του έχειν ως καθοριστικού τρόπου υπάρξεως, να μεταβώμεν από το έχειν εις το είναι, από την κτητικήν εις την μετοχικήν σχέσιν με τον κόσμον. Η πρότασις της Μεγάλης Εκκλησίας είναι να συνειδητοποιήσωμεν ότι δεν είμεθα εξουσιασταί και κυρίαρχοι, αλλά “ιερείς” και “φύλακες” της δημιουργίας, ότι οφείλομεν να εκφράζωμεν απέναντι εις την δημιουργίαν το ευχαριστιακόν και το ασκητικόν ήθος της Ορθοδοξίας».
Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, κατά την ομιλία που εκφώνησε στην Ημερίδα με τίτλο: «Η κοινή αειφόρος συνθήκη στο φυσικό και αστικό περιβάλλον – Εκφάνσεις του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου», η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου 2023, στον χώρο του Συνεδριακού κέντρου της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, στον Πύργο. Η Ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Παναγιωτάτου κ.κ. Βαρθολομαίου στην Ηλεία, από το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών σε συνδιοργάνωση με Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και Ωλένης, τους Δήμους Πύργου, Ανδραβίδας – Κυλλήνης, τα Φροντιστήρια Βιωσιμότητας Δήμου Νεαπόλεως-Συκεών, Νοτίου Πηλίου, Πύργου και Ανδραβίδας- Κυλλήνης και τους Φίλους της Φύσης Θεσσαλονίκης.
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχτηκε στην είσοδο αντιπροσωπεία παιδιών του Σώματος Ελλήνων Προσκόπτων και ο Αλέξανδρος Λευθεριώτης του πρόσφερε την ανθοδέσμη. Η ημερίδα ξεκίνησε με τον πιο μελωδικό τρόπο, με την παιδική χορωδία του Δημοτικού Σχολείου Επιταλίου, υπό τη διεύθυνση της κ. Α. Παρασκευά.
Ο Δήμαρχος Πύργου κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, κατά τον χαιρετισμό του, έκανε ειδική αναφορά στον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείο και στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη. «Θεωρώ ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι από τους πιο φερέγγυους και κατάλληλους θεσμούς να καθοδηγήσει την ανθρώπινη σκέψη στη λογική της συμβίωσης με το υπόλοιπο σύμπαν», υπογράμμισε και συνέχισε: «Ο Παναγιώτατος, ένα φωτισμένο μυαλό, εκπέμπει φως για την οργάνωση της κοινωνίας μέσω των μηνυμάτων και των ενεργειών Του. Έχει διαρκώς μια έντονη ανησυχία για το μέλλον της ανθρωπότητας ανεξαρτήτου γεωγραφικής αναφοράς».
Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανάσιος, ο Αντιπεριφερειάχης Π.Ε. Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος, ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης κ. Γιάννης Λέντζας, και ο Βουλευτής Ηλείας κ. Ανδρέας Νικολάκοπουλος, ο οποίος εξήρε το έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα.
Στη συνέχεια της Ημερίδας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου και Πρόεδρος του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών κ. Νικηφόρος και η κ. Ιωάννα Κλιάρη, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων, παρουσίασαν τα Εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος. Ομιλίες και παρουσιάσεις δράσεων έκαναν επίσης ο πρ. Διευθυντής του δημοτικού σχολείου Επιταλίου Α. Σοφιανόπουλος, η εκπαιδευτικός Αναστασία Αναγνωστοπούλου (γυμνάσιο Λεχαινών), ο πρ. σχολικός σύμβουλος-Υδρογεωλόγος Ζ. Αγγελίδης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Νεάπολης-Συκεών Μ. Βουλγαρίδης, η τ. υπεύθυνη Π.Ε. Δυτικής Θες/νίκης Δ. Μιχελάκη, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Ν. Πηλίου Δ. Ραμματάς και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Ανδραβίδας –Κυλλήνης Κ. Χαντζής. Το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο κ. Γιώργος Σαραντόπουλος.
Στο τέλος της Ημερίδας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης φύτεψε στον εξωτερικό χώρο της Π.Ε. Ηλείας συμβολικά μια ελιά και άφησε στον ουρανό ένα λευκό περιστέρι.