Από την αγωγή που κατατέθηκε στο δικαστήριο.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μήνυση σε βάρος της Μητρόπολης Τορόντο, του Μητροπολίτη Σωτηρίου, τεσσάρων ιερέων του Τορόντο και έντεκα λαϊκών κατέθεσε η Ελληνική Κοινότητα Τορόντο, η οποία κάνει λόγο για αδιαφάνεια, υπεξαίρεση χρημάτων, σπατάλη, καθώς επίσης και για παιδεραστία και άλλα σεξουαλικά σκάνδαλα ιερέων.
Η μήνυση κατατέθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2017 στο Ανώτατο Δικαστήριο του Οντάριο (Ontario Superior Court of Justice) και έχει ήδη φτάσει στους εναγομένους.
Οι διαφορές της Ελληνικής Κοινότητας με τη Μητρόπολη και τον ίδιο τον Μητροπολίτη Σωτήριο κέντρισαν το ενδιαφέρον των καναδικών Μέσων Ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης και της «Toronto Sun», μιας από τις μεγαλύτερες ημερήσιες εφημερίδες του Οντάριο.
Η μήνυση, η οποία κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Οντάριο, έχει περιέλθει στην κατοχή του «Εθνικού Κήρυκα», είναι 28 σελίδων και οι καταγγελίες ονομαστικές.
Ο Μητροπολίτης Τορόντο και παντός Καναδά κ. Σωτήριος, ο οποίος είναι ένας από τους εναγομένους αρνήθηκε να προβεί σε δηλώσεις στον «Εθνικό Κήρυκα» και ισχυρίστηκε ότι ο νομικός του σύμβουλος απουσιάζει.
Η κ. Ευγενία (Τζίνα) Τασσοπούλου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Τμήματος και συνάμα εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο απαντώντας σε ερώτηση του «Εθνικού Κήρυκα» σχετικά με την απόφασή τους να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη επεσήμανε ότι «ήταν ομόφωνη».
Παράλληλα, τόνισε ότι για τρία περίπου χρόνια η Ελληνική Κοινότητα Τορόντο έκανε προσπάθειες για να καθιερώσει την οικονομική λογοδοσία και διαφάνεια για τις δωρεές που γίνονται στις τέσσερις εκκλησίες του Τορόντο υπό τη διεύθυνσή της, όμως με ελάχιστη επιτυχία.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο αναγκάστηκε να προχωρήσει σε μήνυση εναντίον της Ελληνορθόδοξης Μητρόπολης Τορόντο (Καναδά), του Μητροπολίτη, καθώς και τεσσάρων ιερέων, τριών ενηλίκων μελών της οικογένειας του ιερέα της Ελληνορθοδόξου εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη και μιας συγκεκριμένης ομάδας ατόμων οι οποίες ήταν υπεύθυνες για τη Φιλόπτωχο του Αγίου Ιωάννη υπό την δικαιοδοσία της Ελληνορθόδοξης Μητροπόλεως Τορόντο (Καναδά)», πρόσθεσε.
Η Ελληνική Κοινότητα του Τορόντο, όπως και η Ελληνική Κοινότητα του Μόντρεαλ διαφέρουν από τις κοινότητες των ΗΠΑ, διότι οι τέσσερις εκκλησίες που υπάρχουν στο Τορόντο ανήκουν στην Ελληνική Κοινότητα, ενώ οι ιερείς διορίζονται από τον Μητροπολίτη Τορόντο Σωτήριο.
Η κ. Τασσοπούλου επεσήμανε ότι οι ιερείς αν και μισθοδοτούνται από την Ελληνική Κοινότητα δεν λογοδοτούν σε αυτήν, αλλά στη Μητρόπολη. Τόνισε επίσης ότι τα μέλη της κοινότητάς μας είναι υποχρεωμένα να καταβάλλουν 600 δολάρια Καναδά για τα μυστήρια και ότι τα χρήματα τα καρπώνεται η Μητρόπολη.
Τα μυστήρια, όπως εξήγησε η κ. Τασοπούλου, συντονίζονται από το Γραφείο της Κοινότητας και οι ομογενείς είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν τραπεζική επιταγή $600,00 πληρωτέα προς τη Μητρόπολη Τορόντο και οι επιταγές παραδίδονται στη Μητρόπολη.
Η μήνυση αναφέρεται και σε σεξουαλικά σκάνδαλα και παιδοφιλία ιερέων.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις αναφορές σε τέτοιου είδους ζητήματα, η κ. Τασοπούλου είπε ότι στηρίζονται σε δημόσια έγγραφα και στον κατάλογο των ατόμων που έχουν κατηγορηθεί για σεξουαλικές επιθέσεις (Τhe Sex Offender Registry).
Η εφημερίδα «Toronto Sun» δημοσιεύει την φωτογραφία του άρρωστου βρέφους Αλέξανδρου Καρανίκα, για το οποίο διενεργήθηκε ο έρανος και μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η «κλοπή δωρεών» για ένα άρρωστο βρέφος, ο διορισμός «γνωστών για σεξουαλική κακοποίηση» και η «εκμετάλλευση χρημάτων» που προορίζονταν για φτωχούς είναι μερικές από τις «εκρηκτικές» κατηγορίες σε έναν «εμφύλιο πόλεμο» που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ελληνική Εκκλησία του Τορόντο.
Καμία από τις κατηγορίες δεν έχει αποδειχθεί δικαστικά και καμία δήλωση υπεράσπισης δεν έχει ακόμη κατατεθεί, ανέφερε το σχετικό άρθρο, που φιλοξενούσε και τη δήλωση, διά τηλεφώνου, εκπροσώπου της Μητρόπολης του Τορόντο πως: «Δεν μας επιτρέπεται να συζητήσουμε για την αγωγή καθώς η υπόθεση είναι στο δικαστήριο».
Αναφέρει επίσης ότι το 2012, όταν ο μικρός Αλέξανδρος Καρανίκας (Alexander Karanikas) χρειαζόταν περισσότερα από 100.000 δολάρια για να τον μεταφέρουν αεροπορικώς από το σπίτι του στην Ελλάδα για μία σωτήρια για τη ζωή του επέμβαση στην καρδιά στο «Sick Kids», η Ελληνική Κοινότητα του Καναδά έκανε εκστρατεία και συγκέντρωσε χιλιάδες δολάρια μετά από σχετική ανακοίνωση του Μητροπολίτη Τορόντο.
Αλλά τα περισσότερα από τα χρήματα δεν έφτασαν ποτέ στην οικογένεια του παιδιού, σύμφωνα με την αγωγή.
Αντίθετα, όπως αναφέρεται στη μήνυση που κατέθεσε η Ελληνική Κοινότητα του Τορόντο, η Μητρόπολη έδωσε ένα ποσό μικρό της τάξης των 1.450 δολαρίων από τα 50.000 δολάρια που εκτιμάται ότι συγκεντρώθηκαν και ποτέ δεν εξέδωσε τις ενδεικτικές αποδείξεις για φιλανθρωπία.
«Με τη λανθασμένη παρουσίαση του επιδιωκόμενου σκοπού για τον οποίο έγινε η συγκέντρωση χρημάτων (fundraiser) και του ποσού των δωρεών που συλλέχθηκαν και από τις οποίες προσωπικώς ωφελήθηκαν έκαναν κακό και έβλαψαν τη φήμη της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στον Καναδά, εν γένει, και τη φήμη της Ελληνικής Κοινότητας του Τορόντο, ειδικότερα», σημειώνεται.
Αυτή είναι μία από τις πολλές σοκαριστικές κατηγορίες, ανέφερε το άρθρο, που περιλαμβάνονται στην αγωγή που κατατέθηκε πρόσφατα κατά της Μητρόπολης, του Αρχιεπισκόπου της, Σωτήριου Αθανασούλα (Sotirios Athanassoulas), 4 ιερέων, μελών της ομάδας γυναικών που βοηθούν την Εκκλησία, καθώς και τη γυναίκα και τα παιδιά του π. Φίλιπ Φιλίππου (Philip Philippou) που κατηγορούνται πως καταχράστηκαν χρήματα, τα οποία είχαν συγκεντρωθεί για τους άρρωστους, άστεγους και φτωχούς.
Η Ελληνική Κοινότητα του Τορόντο έχει στην ιδιοκτησία της και λειτουργεί 4 ελληνικές Ορθόδοξες εκκλησίες – τον Αγιο Δημήτριο, τον Αγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή, την Παναγία και την Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου.
Η αγωγή της ονοματίζει την Ελληνική Ορθόδοξη Μητρόπολη του Τορόντο, που υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, επιβλέπει 66 ναούς σε όλο τον Καναδά και έχει το αποκλειστικό προνόμιο συντονισμού και διορισμού Ελληνοορθόδοξων ιερέων, ακόμη και αυτούς που υπηρετούν στις 4 εκκλησίες της Κοινότητας.
Η αγωγή αναφέρει πως η Μητρόπολη διόρισε ιερείς που έχουν κατηγορηθεί για «σεξουαλική κακοποίηση» στις εκκλησίες της Κοινότητας:
«Ο Ioan Popp τοποθετήθηκε στον Αγιο Ιωάννη το 2015 παρότι ήταν γνωστό πως είχε συλληφθεί για σεξουαλικό αδίκημα και ήταν ελεύθερος με εγγύηση.
Ακόμη, ο αείμνηστος π. Δημήτριος Τσεβλίκος είχε διοριστεί στον ναό της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, ενώ ήξεραν ή όφειλαν να γνωρίζουν πως ήταν σεξουαλικό ‘αρπακτικό’ και παιδόφιλος.
Ο πρώην επίσκοπος Georgije Djokic είχε προσκληθεί από την Μητρόπολη για να τελέσει λειτουργία το 2016 αν και δεν έπρεπε εξαιτίας ‘κατηγοριών για άσεμνη σεξουαλική συμπεριφορά’».
Η αγωγή, σύμφωνα πάντα με το καναδικό ΜΜΕ, επίσης κατηγορεί τη Μητρόπολη και τους διορισμένους ιερείς της πως «παρανόμως» εκμεταλλεύτηκαν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια που συγκεντρώθηκαν από πιστούς της Ελληνικής Κοινότητας του Τορόντο -από εισφορές στους δίσκους έως πληρωμές για «ιερατικές προσφορές»- και «κακοδιαχειρίστηκαν, διένειμαν και καταχράστηκαν» χρήματα που προορίζονταν για προγράμματα εξωστρέφειας για ανάπηρους, χήρες, ορφανά, κατηχητικά, τράπεζες τροφίμων και συντήρηση των ναών.
Σύμφωνα με τη μήνυση, η Μητρόπολη απαιτούσε και συνέλεγε ένα μέρος των δωρεών χωρίς να αποκαλύπτει το ποσό στην Ελληνική Κοινότητα του Τορόντο και να το δηλώνει στην εφορία του Καναδά (Canada Revenue Agency).
Κάθε ιερέας επιτρέπεται να λαμβάνει ένα «μέτριο» ποσό των δωρεών για το ετήσιο επίδομά του και υποτίθεται πως δηλώνει τα χρήματα ως εισόδημα στην προσωπική φορολογική του δήλωση, αναφέρεται στην αγωγή.
Αντίθετα, κατηγορεί τον π. Φιλίππου του Αγίου Ιωάννη, ότι «για πολλά χρόνια» κρυφά καρπωνόταν προμήθειες για προσωπικό του όφελος, της συζύγου του, του γιου και της κόρης.
Η αγωγή ισχυρίζεται επίσης πως ο π. Σπυρίδων Βιτουλαδίτης (Vitouladitis) «σε τακτική βάση θα έκανε φραστική επίθεση και σωματική» στις κυρίες της Φιλοπτώχου που βοηθούσαν στη λειτουργία της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου.
Καμία από τις κατηγορίες δεν έχει αποδειχθεί δικαστικά. Καμία δήλωση υπεράσπισης δεν έχει ακόμη κατατεθεί. «Δεν μας επιτρέπεται να συζητήσουμε για την αγωγή καθώς η υπόθεση είναι στο δικαστήριο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης διά τηλεφώνου.
Η Ελληνική Κοινότητα του Τορόντο θέσπισε έναν κανονισμό το 2015 για να προφυλαχτεί ενάντια σε κάθε κατάχρηση εκκλησιαστικών πόρων απαιτώντας έγγραφα για όλες τις δωρεές, έγραφε το άρθρο.
Σε «αντίποινα» κατά την αγωγή πάντα, η Μητρόπολη εκδίωξε τις γυναίκες του βοηθητικού προσωπικού που συνεργάστηκαν και θέσπισε μονομερώς μία αμοιβή «franchise» 40.000 δολ. τον χρόνο για κάθε εκκλησία της Κοινότητας, αλλά και υποχρεωτική καταβολή πληρωμής μυστηρίου 600 δολαρίων για κάθε κηδεία, γάμο.
Ως αποτέλεσμα αυτών των απαιτήσεων και της «εκτροπής» πόρων, υπογραμμίζει η αγωγή, ο Αγιος Ιωάννης δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις 600.000 δολ. που απαιτούνται για την επισκευή και την ανακαίνιση της στέγης του, του καμπαναριού, του χώρου στάθμευσης και χαλασμένους ανελκυστήρες για τους ανάπηρους.
«Ο Μητροπολίτης, η Μητρόπολη, οι ιερείς και τα μέλη της ομάδας γυναικών βοηθητικού προσωπικού, βοηθούσαν και εξωθούσαν στην απάτη ο ένας τον άλλο, τα μέλη της οικογένειάς τους αντίστοιχα, τους άλλους κατηγορούμενους και αγνώστους», αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη τη μήνυση.