Την ένταξη της Τουρκίας στην ειδική λίστα παρακολούθησης για τις θρησκευτικές ελευθερίες το 2022, μαζί με άλλες 11 χώρες, προτείνει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ η Επιτροπή για τις Διεθνείς Θρησκευτικές Ελευθερίες των ΗΠΑ…
στην ετήσια έκθεσή της που δημοσιοποίησε και στην οποία υπάρχουν συστάσεις για την ενίσχυση της προώθησης της ελευθερίας της θρησκείας ή των πεποιθήσεων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στο εξωτερικό.
Συγκεκριμένα, στην έκθεσή της συνιστά 12 χώρες να τοποθετηθούν στην Ειδική Λίστα Παρακολούθησης (SWL) του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με βάση τη διάπραξη ή την ανοχή σε σοβαρές παραβιάσεις από τις κυβερνήσεις τους. Εκτός από την Αλγερία, την Κούβα και τη Νικαράγουα που συμπεριλαμβάνονται από το 2021 συμπεριελήφθησαν εννέα ακόμα: Αζερμπαϊτζάν, CAR, Αίγυπτος, Ινδονησία, Ιράκ, Καζακστάν, Μαλαισία, Τουρκία και Ουζμπεκιστάν.
Όσον αφορά την Τουρκία στην έκθεση αναφέρεται πως το 2021, οι συνθήκες θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία παρέμειναν κακές, χωρίς βελτίωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Πολλές θρησκευτικές κοινότητες συνέχισαν να αντιμετωπίζουν γραφειοκρατικά εμπόδια που εμπόδιζαν σοβαρά την ικανότητά τους να ασκούν τη θρησκεία τους.
Συγκεκριμένα, «η κυβέρνηση διατήρησε την άρνησή της να χορηγήσει άδεια νομικής σύστασης σε θρησκευτικές ομάδες και για άλλη μια φορά απέρριψε τη δυνατότητα στα θρησκευτικά ιδρύματα να κρατήσουν μέλος του διοικητικού συμβουλίου που καθυστερεί να συμμετάσχει στις αρχαιρεσίες».
«Ομοίως, η κυβέρνηση δεν έλαβε μέτρα για να ανοίξει εκ νέου το Θεολογική Σχολή Χάλκης, εμποδίζοντας το Οικουμενικό Πατριαρχείο να εκπαιδεύει κληρικούς για περισσότερα από 50 χρόνια», υπογραμμίζει.
Καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, τόσο θρησκευτικές όσο και εθνοτικές μειονότητες αντιμετώπισαν κυβερνητική ή κοινωνική στόχευση, προσθέτει και σημειώνει ότι τον Ιούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία συνέλαβε 28 ιμάμηδες – και από αυτούς επισήμως συνελήφθησαν εννέα – για κήρυγμα στα κουρδικά.
Ανακρίθηκαν οι ιμάμηδες σχετικά με την προσευχή στα κουρδικά και την αποτυχία τους να τηρήσουν το επίσημα κηρύγματα της κυβέρνησης, πράξεις που εξισώσουν οι αρχές επιβολής του νόμου με υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης.
Όπως και τα προηγούμενα χρόνια οι Αλεβίτες αντιμετώπισαν μια σειρά από απειλητικά περιστατικά. Τον Αύγουστο, άγνωστα άτομα εισέβαλαν και κατέστρεψαν έναν οίκο λατρείας των Αλεβιτών (cemevi) στην Κωνσταντινούπολη, και αρκετά σπίτια Αλεβιτών βανδαλίστηκαν στις πόλεις Άδανα και Γιάλοβα.
Οι προτεσταντικές κοινότητες αντιμετώπισαν δυσκολίες. Ξένοι προτεστάντες τους οποίους η τουρκική κυβέρνηση είτε απέλασε είτε
εμπόδισαν να εισέλθουν στη χώρα ανεπιτυχώς τα τελευταία χρόνια προσπάθησαν να ακυρώσουν αυτές τις απαγορεύσεις και προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ).
Η τουρκική κυβέρνηση απέτυχε επίσης να προστατεύσει τους θρησκευτικούς χώρους άλλων θρησκειών συμπεριλαμβανομένων ιστορικών τόπων λατρείας και νεκροταφεία. Για παράδειγμα, ένας ιδιώτης κατεδάφισε αρμενική εκκλησία στην Kütahya σε επαρχία γκρέμισε επιτύμβιες στήλες σε αρμενικό νεκροταφείο.
Κυβερνητικά στελέχη σε διάφορα επίπεδα εξέφρασαν αντισημιτισμό μέσω δηλώσεων και αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογκ χρησιμοποίησε αντισημιτική γλώσσα σε τηλεοπτική ομιλία, προκαλώντας έντονη καταδίκη από τις ΗΠΑ.
Τον Νοέμβριο, ένα δικαστήριο στην Προύσα αποφάσισε ότι ένας άνδρας ο οποίος αποκάλεσε τον Πρόεδρο Ερντογάν «Εβραίο» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως τον είχε προσβάλει και τελικά τον καταδίκασε επιβάλλοντάς του πρόστιμο περίπου 721 USD (7.000 τουρκικές λίρες).
Ο δικηγόρος του Ερντογάν υποστήριξε ότι η παρατήρηση ήταν «ταπεινωτική [και] επιζήμια για την τιμή και την αξιοπρέπειά του». Σε άλλες περιπτώσεις αντισημιτισμού, άγνωστοι πυρπόλησαν την πύλη μιας παρωχημένης συναγωγής και διαδικτυακές ομάδες παραβίασαν και πραγματοποίησαν κυβερνοεπιθέσεις στο Salom, τη μόνη εβραϊκή εφημερίδα της Τουρκίας και τη Avlaremoz, τουρκική Εβραϊκή πλατφόρμα ειδήσεων.
Η τουρκική κυβέρνηση διατήρησε νόμος που ποινικοποιεί τη βλασφημία ή την «προσβολή των θρησκευτικών αξιών» και τιμωρούσε όσους θεωρούνταν ότι προσέβαλαν ή χλεύασαν το Ισλάμ.
Τον Ιανουάριο, οι αρχές συνέλαβαν δύο φοιτητές με κατηγορίες προσβολής θρησκευτικών αξιών επειδή έβαλαν αφίσα που απεικόνιζε
ένας θρησκευτικός χώρος δίπλα σημαίες intersex (LGBTI) και τον Μάρτιο, ένα κυβερνητικό όργανο επέβαλε πρόστιμο σε δύο δίκτυα ειδήσεων για παρόμοιους λόγους. Άτομα, συμπεριλαμβανομένων των άθεων, ανέφεραν ότι βίωσαν διακρίσεις σε κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο λόγω των πεποιθήσεών του.
Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει να συμπεριληφθεί η Τουρκία στην ειδική λίστα παρακολούθησης για συμμετοχή ή ανοχή σοβαρών παραβιάσεων θρησκευτικών ελευθερία σύμφωνα με τον Διεθνή Νόμο περί Θρησκευτικής Ελευθερίας (IRFA).
Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή για τις Διεθνείς Θρησκευτικές Ελευθερίες των ΗΠΑ (USCIRF) είναι ένας ανεξάρτητος φορέας και διακριτός από το Υπουργείο Εξωτερικών (State Department). Δημιουργήθηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο και έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα ως κρατικό όργανο των ΗΠΑ, το οποίο παρακολουθεί τις θρησκευτικές ελευθερίες σε όλο τον κόσμο και υποβάλει συστάσεις διαμόρφωσης πολιτικής στον Πρόεδρο, τον Υπουργό Εξωτερικών και το Κογκρέσο.