Τουρκία: Γκάφα που παραμένει άγνωστο πώς θα επηρεάσει την προσπάθεια της Τουρκίας να εκμεταλλευτεί την κρίση στην Ιερουσαλήμ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τραγουδάει με φόντο φωτογραφίες από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Αυτογκόλ έβαλε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν στην προσπάθεια της Άγκυρας να εκμεταλλευτεί την κρίση στην Ιερουσαλήμ.
Κι αυτό γιατί ο Τούρκος υφυπουργός, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα προχώρησε σε κρεσέντο προκλήσεων από τη Θράκη όπου βρέθηκε σε ιδιωτική επίσκεψή του αλλά κατόπιν εντολής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανήρτησε βίντεο με τον Τούρκο πρόεδρο να τραγουδάει για την Ιερουσαλήμ αλλά με φόντο φωτογραφίες από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ σε πολλές από τις φωτογραφίες της Ιερουσαλήμ εμφανίζονται σημαίες με την ημισέληνο και το αστέρι από τις αρχές του αιώνα, όταν τα Ιεροσόλυμα και η Παλαιστίνη ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Οι φωτογραφίες αυτές δεν αποκλείεται, δηλαδή, να προκαλέσουν καχυποψία στους Άραβες αντί για ενίσχυση των δεσμών τους με την Τουρκία.
Το βίντεο του υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας με τον Ερντογάν έχει τίτλο «Τρομοκρατία του Ισραήλ» και τους παρακάτω στίχους:
Έι Ιερουσαλήμ, έι το άρωμα των προφητών/ Έι η αυλή, πιο κοντινή αυλή στους ουρανούς/ Έι το μαργαριτάρι των πόλεων! Έχουν πόνο οι πέτρες του δρόμου, όπως και ο ήχος του μουεζίνη/ Έι Ιερουσαλήμ η πιο πονεμένη πόλη, ποιος σταματάει τον εχθρό για σένα/ Έι το κολιέ των θρησκειών, ποιος σβήνει τα αίματα από τους τοίχους; Ποιος σώζει τον Ιησού από αυτούς που τον δολοφόνησαν; Ποιος σώζει την ανθρωπότητα/ Έι Ιερουσαλήμ! Έι πόλη μου! Έι αγάπη μου!
Η Τουρκία έχει επιδοθεί σε ένα διπλωματικό «μαραθώνιο» προκειμένου να εκμεταλλευτεί την κρίση στην Ιερουσαλήμ για να προσεγγίσει αραβικές και μουσουλμανικές γενικότερα χώρες, επιδιώκοντας συσπείρωσή τους υπό την αιγίδα της απέναντι σε αυτό που χαρακτηρίζει ως «ισραηλινή επιθετικότητα» απέναντι στους Παλαιστινίους.
Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στρατηγικής της Άγκυρας για επαναπροσέγγιση χωρών με τις οποίες οι σχέσεις της είχαν ψυχρανθεί, αξιοποιώντας ως μέσο για αυτό τον «παραδοσιακό αντίπαλο», το Ισραήλ, με το οποίο κάποιες αραβικές χώρες είχαν αρχίσει να θερμαίνουν τις σχέσεις τους- και ενώ οι σχέσεις Τουρκίας- Ισραήλ παραμένουν σε κακό σημείο.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Hurriyet Daily News, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας και τον εμίρη του Κουβέιτ στις 10 Μαΐου, καθώς και με τον εμίρη Σέιχ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι του Κατάρ και τον βασιλιά της Μαλαισίας στις 11 Μαΐου, με θέμα την κλιμάκωση της βίας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας.
Κατά τις συνομιλίες ο Ερντογάν υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας για να σταματήσουν οι «απεχθείς» επιθέσεις του Ισραήλ. Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε τη σημασία των κοινών προσπαθειών της Τουρκίας και του Κατάρ για να κινητοποιήσουν τις χώρες της περιοχής και τη διεθνή κοινή γνώμη, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας.
Ο Ερντογάν είπε στον βασιλιά της Μαλαισίας πως θα έπρεπε να υπάρχει «μια καρδιά και μια φωνή» απέναντι στην «καταπίεση των Παλαιστινίων.
Επίσης, υπογραμμίζοντας πως οι «απάνθρωπες» επιθέσεις του Ισραήλ στο Αλ Άκσα και στους Παλαιστινίους αφορούν όλους τους Μουσουλμάνους, ζήτησε συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Ιορδανίας.
Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συζήτησε τη Δευτέρα τις εξελίξεις στην Ιερουσαλήμ σε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του από το Ιράν, την Αλγερία, το Πακιστάν, αλλά και τη Ρωσία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Τούρκος υπουργός μίλησε και με τον Παλαιστίνιο και τον Τυνήσιο ομόλογό του, καθώς και τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, συζητώντας βήματα σε διεθνές επίπεδο σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ιερουσαλήμ.
Κατά την επίσκεψή του στο Ριάντ (στο πλαίσιο απόπειρας αναθέρμανσης των σχέσεων και με τη Σαουδική Αραβία) στις 11 Μαΐου, ο Τσαβούσογλου είχε επίσης τηλεφωνικές συζητήσεις με τους ομολόγους του της Αιγύπτου και της Ιορδανίας για το ζήτημα.
Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία επιδίδεται σε μια κούρσα προσέγγισης της Αιγύπτου, με την οποία οι σχέσεις της ήταν «παγωμένες» τα τελευταία χρόνια, υπό το φως των εξελίξεων σχετικά με τη Λιβύη και τις θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο και την υπογραφή της συμφωνίας Αθήνας- Καΐρου για την ΑΟΖ, η οποία διεμβολίζει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Μάριος Καλογερόπουλος – newsbomb.gr