You are currently viewing «Τουφεκιές στον αέρα» λίγο πριν από τη θύελλα…

«Τουφεκιές στον αέρα» λίγο πριν από τη θύελλα…

  • Reading time:1 mins read

Της Χαράς Καλημέρη

Περίοδο νηνεμίας πριν από την επόμενη… καταιγίδα διανύουν κυβέρνηση και εκκλησία.
Οι δύο πλευρές προετοιμάζουν τα «όπλα» τους ενόψει της νέας «μάχης» που θα δοθεί για το ζήτημα της αλλαγής του μαθήματος των Θρησκευτικών, ρίχνοντας στο μεσοδιάστημα… τουφεκιές στον αέρα.

Ενδεικτικό είναι ότι ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ενισχυμένος από το πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ όπου εξελέγη με υψηλά ποσοστά στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, σκλήρυνε τη στάση του ανοίγοντας ακόμη και ζήτημα διαχωρισμού κράτους – εκκλησίας. Κατηγόρησε δε, την Ιεραρχία ότι επιδιώκει «να ασκεί έλεγχο φρονηματισμού επί των μαθητών», όπως είπε, αλλά και να εισβάλει στην πολιτική.

Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. «Μπορεί να πουλήσατε ή να πουλάτε τους θησαυρούς της Ελλάδας μας, να δίνουμε τα τρένα μας, να δίνουμε τα λιμάνια μας, αλλά την πατρίδα και την ορθοδοξία μας δεν θα σας την παραδώσουμε» είπε, εξαπολύοντας «πυρά» εναντίον της πολιτικής ηγεσίας του τόπου. Αναφερόμενος, μάλιστα, στη συμβολή των κομμάτων στην κρίση είπε: «Ήρθε η εποχή που θα πρέπει να αναρωτηθούμε. Μήπως δεν πρέπει να στηρίζουμε τα κόμματα, αλλά τα πρόσωπα;».

ΨΥΧΡΑ…
Οι σχέσεις μεταξύ του καθ΄ ύλην αρμόδιου για ζητήματα θρησκευμάτων υπουργού, Νίκου Φίλη και του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου είναι ψυχρές και δεν αφήνουν πολλά περιθώρια συνεργασίας. «Θα επικοινωνήσω με τον αρχιεπίσκοπο όταν υπάρξει ανάγκη να μιλήσουμε», έχει παραδεχθεί ο κ. Φίλης. Παρότι, μετά τη συνάντηση που έγινε μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του υπουργού Παιδείας, η Ιεραρχία συμβιβάστηκε με τον ρόλο του κ. Φίλη ως συνομιλητή της, αναμένει με ενδιαφέρον τον επικείμενο ανασχηματισμό προσδοκώντας στην απομάκρυνσή του από το υπουργείο.

«Η επιβράβευση που έλαβε ο κ. Φίλης για τη στάση του απέναντι στην Εκκλησία στο ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών προήλθε από το στενό κομματικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που ήταν αναμενόμενο ότι θα συνέβαινε. Πέρα από το συνέδριο, όμως, υπάρχει μια ολόκληρη κοινωνία, αλλά και ένας κόσμος κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ που έχουν τελείως διαφορετικές απόψεις», τονίζουν εκκλησιαστικές πηγές. Κάνουν δε, λόγο για επίδειξη δύναμης εκ μέρους του κ. Φίλη με αφορμή τις νέες δηλώσεις του περί μη υποχώρησης της κυβέρνησης στο ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών, τονίζοντας ότι αυτές δεν απηχούν τις θέσεις του πρωθυπουργού.

«Σύμφωνα με τη διαβεβαίωση που έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ισχύουν στο ακέραιο όλα όσα συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της συνάντησης πρωθυπουργού και αρχιεπισκόπου. Όλα τα υπόλοιπα συνιστούν διαφορετικές ερμηνείες που καλύπτουν ψυχολογικά αυτούς που τις διακινούν, παραθεωρώντας το γράμμα και το πνεύμα των σχετικών διατάξεων του Συντάγματος, σε μία απόπειρα ελέγχου των θρησκευτικών φρονημάτων της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Πρόκειται για ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής που απευθύνονται σε ένα στενό αντικληρικαλιστικό ιερατείο» δήλωσε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της αρχιεπισκοπής, Χάρης Κονιδάρης.

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Ενδιαφέρον παρουσιάζει, εξάλλου, ο διάλογος που διέρρευσε από τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου όπου συμφωνήθηκε να εφαρμοστούν κατά το τρέχον σχολικό έτος τα νέα προγράμματα σπουδών στα Θρησκευτικά χρησιμοποιώντας, ωστόσο, τα βιβλία των προηγούμενων προγραμμάτων και να γίνει διάλογος από την αρχή μεταξύ υπουργείου Παιδείας και εκκλησίας για τη συγγραφή των νέων σχολικών εγχειριδίων.

«Εσείς κ. υπουργέ, έχετε κάποια διαφορετική γνώμη;» φέρεται να ρώτησε ο αρχιεπίσκοπος τον κ. Φίλη για να λάβει την εξής απάντηση: «Ως υπουργός οφείλω, όχι μόνο να υπακούω στον πρωθυπουργό, αλλά και να εφαρμόσω όλα όσα συμφωνούνται και μου λέει».

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στις αποφάσεις που θα λάβει ο πρωθυπουργός μέσω του επικείμενου ανασχηματισμού όπου θα φανεί αν ο Νίκος Φίλης θα διατηρήσει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

Ο ίδιος, πάντως, δεν φαίνεται να επιθυμεί την μετακίνησή του. Ερωτηθείς αν θα ήθελε να αναλάβει τη θέση του γραμματέα του κόμματος ο κ. Φίλης έχει απαντήσει αρνητικά: «Είναι τιμητική μια τέτοια πρόταση, είναι πρόταση για δουλειά και μάχη. Πιστεύω πως υπάρχουν πάρα πολλοί σύντροφοι ικανοί να ανταποκριθούν σ’ αυτή τη δουλειά? Έχω να κάνω έργο εδώ στο υπουργείο Παιδείας».

«Νέος» διάλογος, παλιά προβλήματα
Από 1η Νοεμβρίου θα αρχίσει η επιτροπή των ιεραρχών να συνεδριάζει με τους ειδικούς εμπειρογνώμονες προκειμένου να καταρτίσει την πρόταση της εκκλησίας προς το υπουργείο Παιδείας και να ξεκινήσει από την αρχή ο διάλογος για το θέμα. Η επιτροπή των ιεραρχών θα εξετάσει λεπτομερώς τα νέα προγράμματα σπουδών που θα εφαρμοστούν στα σχολεία, αλλά και το νέο τρόπο διδασκαλίας θέτοντας ως «κόκκινη γραμμή» τη διατήρηση του ορθόδοξου χαρακτήρα του μαθήματος. Πάντως, η πρώτη «ανάγνωση» των νέων προγραμμάτων που έγινε από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα Θρησκευτικά μετατρέπονται ουσιαστικά σε ένα «διαθρησκευτικό αχταρμά» που προκαλεί σύγχυση και αποπροσανατολισμό στους μαθητές.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Ιερώνυμος πλέον το μάθημα επιχειρεί «με σαφή πολιτικά κριτήρια να κατηχήσει και να στρατεύσει τους μαθητές σε μια εκκοσμικευμένη στάση απέναντι στο θρησκευτικό φαινόμενο». Κομβική για τις εξελίξεις στο θέμα θεωρείται η νέα συνεδρίαση της Ιεραρχίας στις 22 και 23 Νοεμβρίου που θα συζητήσει τις εξελίξεις γύρω από τα Θρησκευτικά, ενώ θα ασχοληθεί και με τα θέματα της συνταγματικής αναθεώρησης.

Επιβράβευση
Αναμενόμενη η ενίσχυση Φίλη στο συνέ-δριο, αλλά υπάρχει ένας κόσμος κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ με τελείως διαφορετικές απόψεις.

Τι γνώμη έχετε;..
«Εσείς κ. υπουργέ, έχετε κάποια διαφορετική γνώμη;» φέρεται να ρώτησε ο Αρχιεπί-σκοπος τον κ. Φίλη για να λάβει την απάντηση: «Ως υπουργός οφείλω, όχι μόνο να υπα-κούω στον πρωθυπουργό, αλλά και να εφαρμόσω όλα όσα συμφωνούνται και μου λέει».

ΠΗΓΗ: imerisia.gr