You are currently viewing Τοποθετήθηκε μνημείο για τον μακαριστό Πατριάρχη Σερβίας Παύλο

Τοποθετήθηκε μνημείο για τον μακαριστό Πατριάρχη Σερβίας Παύλο

  • Reading time:1 mins read

Μπροστά στον Καθεδρικό Ναό του Αρχαγγέλου Γαβριήλ  στο Pale της Βοσνίας Ερζεγοβίνης τοποθετήθηκε το μνημείο του μακαριστού Πατριάρχη Σερβίας κυρού Παύλου. Στο μνημείο υπάρχει και μια επιγραφή του Πατριάρχη που αναγράφει ότι «Όλα θα περάσουν αλλά η ψυχή και αυτό που είναι καλό θα παραμείνει για πάντα». Το μνημείο τοποθετήθηκε μπροστά από τον Ιερό Ναό για να παίρνουν ευλογία οι πιστού. 

Το μνημείο είναι από χαλκό και έγινε δωρεά από την εταιρεία Pale «Stanišić», με αφορμή τα 25 χρόνια λειτουργίας της εταιρείας,  για την πόλη της Βοσνίας ενώ είναι έργο του ακαδημαϊκού γλύπτη από την Μπάνια Λούκα Bojan Mikulić.

Ο ιδρυτής της εταιρείας «Stanišić» από το Pale, Aco Stanišić, είπε ότι οι πολίτες του Pale άξιζαν αυτό το μνημείο, το οποίο θα ομορφύνει την εμφάνιση του καθεδρικού ναού.

Ο Πατριάρχης Παύλος γεννήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 1914 στο χωριό Κούτσαντσι της Σλαβονίας (σήμερα ανήκει στην Κροατία). Έμεινε ορφανός σε μικρή ηλικία. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Βελιγραδίου. Μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο πήγε ξανά στο Βελιγράδι, ως πρόσφυγας και εργάστηκε σε διάφορες δουλειές για να επιβιώσει. Εργάστηκε ακόμη και ως οικοδόμος. Το 1948 εκάρη μοναχός και μέχρι το 1955 ανήκε στη Μονή Ράτσια. Το 1954 χειροτονήθηκε ιερομόναχος και το 1957 χειροθετήθηκε Αρχιμανδρίτης. Από το 1955 ως το 1957 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επιστρέφοντας στην πατρίδα του, εξελέγη επίσκοπος Ράσκας και Πρίζρεν, στο Κόσοβο.

Εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Πεκίου, Μητροπολίτης Βελιγραδίου και Κάρλοβτσι και Πατριάρχης Σερβίας την 1η Δεκεμβρίου 1990 με τον αποστολικό τρόπο, δηλαδή με κλήρωση από εκλεγέν τριπρόσωπο. Αναφέρεται ότι ήταν ίσως ο μοναδικός των Μητροπολιτών ο οποίος δεν επιθυμούσε να εκλεγεί Πατριάρχης.

Ήταν ασκητική μορφή, και ασκητική ήταν και η ζωή του. Κατάφερε να ποιμάνει τους Σέρβους σε μια εποχή δύσκολη, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και να γίνει σύμβολο ενότητας του σερβικού λαού εν μέσω των πολέμων που ακολούθησαν.

Τον Οκτώβριο του 2008 ζήτησε να παραιτηθεί από το Θρόνο, αλλά αυτό δεν έγινε δεκτό από τη Σύνοδο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας[3]. Ο πατριάρχης Παύλος απεβίωσε στις 15 Νοεμβρίου 2009.