ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Παρουσία του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αλλά και σημαντικών μελών της Ορθόδοξης Εκκλησίας, της πολιτικής και των επιχειρήσεων, τιμήθηκαν με το Αθηναγόρειο Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο ιερατικός προϊστάμενος του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Χάμπτονς, π. Αλέξανδρος Καρλούτσος και η σύζυγός του, πρεσβυτέρα Ξανθή (Ξανθίππη) Καρλούτσου.
Στο ετήσιο δείπνο των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που πραγματοποιήθηκε στο «Midtown Hilton», παραβρέθηκαν περίπου 1.300 άτομα, σε μια προσέλευση – ρεκόρ στην ιστορία της εκδήλωσης.
Βίντεο: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη
Το τελετουργικό άνοιξε ο πρόεδρος της φετινής εκδήλωσης, Μιχάλης Ψαρρός. Ακολούθησαν οι εθνικοί ύμνοι και αμέσως μετά ο αναπληρωτής Εθνικός Διοικητής των Αρχόντων, Τζον Χαλέκι, καλωσόρισε τον παρουσιαστή της βραδιάς, Μάικ Εμάνουελ.
Από το βήμα πέρασαν ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο αδερφός του π. Αλέξανδρου, Δημήτριος Καρλούτσος, ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, που εκπροσώπησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο Διοικητής του Τάγματος των Αρχόντων, Δρ. Αντώνιος Λυμπεράκης, το τιμώμενο ζεύγος Καρλούτσου και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος.
Παράλληλα, προβλήθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στη σχέση του με τον π. Αλέξανδρο, αλλά και το έργο που ο ίδιος επιτελεί για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ορθοδοξία.
Παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Μεξικού κ. Αθηναγόρας, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κούτρας, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη, ο γενικός πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Μάριος Λυσιώτης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Κορνήλιος Κορνηλίου, η πρόξενος της Ελλάδας Λάνα Ζωχιού, ο πολιτειακός γερουσιαστής, Μιχάλης Γιάνναρης.
Τζο Μπάιντεν: Εγκώμια για Πατριάρχη, π. Αλέξανδρο και Ελληνισμό
Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αιφνιδίασε ευχάριστα τους παρευρισκόμενους. Αρχικά ήταν να βιντεοσκοπήσει μήνυμα, όμως τροποποίησε το πρόγραμμά του κερδίζοντας το ενθουσιώδες χειροκρότημα.
«Η γνωριμία μου με τον π. Αλέξανδρο και την Πρεσβυτέρα Ξανθή κρατάει από το 1988. Είδαμε ο ένας τα παιδιά του άλλου να μεγαλώνουν και η στάση τους απέναντι στην οικογένειά μας δεν πρόκειται να ξεχαστεί, από κανέναν από τους Μπάιντεν», είπε μεταξύ άλλων, για να συνεχίσει εκφράζοντας την αγάπη του για τον Ελληνισμό.
«Η ελληνική κοινότητα είχε ανέκαθεν μεγάλη σημασία για μένα. Για τη φιλοξενία σας, την Παιδεία που μου παρείχατε – και αυτό το λέω εδώ και 44 χρόνια – και τη φιλία που μου προσφέρατε», ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν, πλέκοντας επίσης το εγκώμιο του Οικουμενικού Πατριάρχη.
«Μια από τις μεγαλύτερες τιμές της ζωής μου ήταν ο χρόνος που πέρασα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Στο σπίτι μου στην Ουάσιγκτον, στην Τουρκία, στην Αθήνα και αλλού. Είμαι Καθολικός, αλλά δεν έχω συναντήσει άνθρωπο σαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη».
Επιπλέον, ζήτησε από το κοινό «ενός λεπτού σιγή» για τη μαζική δολοφονία στην Συναγωγή στο Πίτσμπουργκ, καλώντας τους Αμερικανούς να αναλάβουν δράση και να σταματήσουν το μίσος.
Υμνοι για την Πρεσβυτέρα – Μήνυμα για τον Αγιο Νικόλαο
Η ομιλία του π. Αλέξανδρου Καρλούτσου ήταν συναισθηματικά φορτισμένη. Ο πνευματικός καθοδηγητής των «Αρχόντων» θυμήθηκε τον αείμνηστο πατέρα του, π. Μιχαήλ, αλλά και την μητέρα του, που «έχασε» μόλις στα 9 του χρόνια. Δήλωσε ότι η ταπεινότητά του ίσως να μην αξίζει το βραβείο, ενώ μίλησε και για την γνωριμία του με τον μακαριστό Πατριάρχη Αθηναγόρα.
Αναφερόμενος στην γυναίκα του, Ξανθή, τόνισε με κάθε τρόπο ότι αυτή ήταν πάντα η κινητήριος δύναμή του. «Η σύζυγός μου Ξανθή και εγώ, έχουμε εργαστεί και υπηρετήσει την ιεροσύνη για 48 χρόνια. Η Πρεσβυτέρα είναι κάτι παραπάνω από τον άνεμο στα φτερά μου. Είναι η πυξίδα, ο ακρογωνιαίος λίθος και η συνείδησή μου!».
Κατόπιν τούτου, έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και για τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν. «Πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τις διαφορές μας, να ενώσουμε θριαμβευτικά τις δυνάμεις μας και να χτίσουμε τον ‘φάρο’ στην κορυφή της Ακρόπολης, στο Σημείο Μηδέν. Η αξία της Κοινότητάς μας πρέπει να αποτυπωθεί στον Αγιο Νικόλαο, έτσι ώστε τα όνειρα και οι ελπίδες των προγόνων μας να γίνουν η κληρονομιά που θα αφήσουμε στα παιδιά μας», είπε.
Η Πρεσβυτέρα Ξανθή εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και το Τάγμα Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα, τονίζοντας πως τόσο ο σύζυγός της, όσο και η ίδια, έδρασαν όλα τα χρόνια για κάτι που πραγματικά πίστευαν.
Στη συνέχεια, κάλεσε ολόκληρη την οικογένειά της, με τα παιδιά και τα εγγόνια τους, για να παραλάβουν μαζί το βραβείο.
«Ο π. Αλέξανδρος και η Πρεσβυτέρα Ξανθή είναι ένα σύμβολο τού τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος που είναι αφοσιωμένος στον Θεό, την Εκκλησία και τον Πατριαρχείο, από πλευράς πολλαπλών δραστηριοτήτων σε επίπεδα που καλύπτουν τη θρησκευτική, πολιτική ζωή και πολιτιστική ζωή και όχι μόνο», δήλωσε στον «Ε.Κ.» ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, που, κατά την ομιλία του, μίλησε για τις πνευματικές και κοινωνικές αρετές του π. Αλέξανδρου.
Ψαρρός: Ο Αγιος Νικόλαος θα ολοκληρωθεί
Την πίστη του ότι ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου θα ολοκληρωθεί, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στον Οργανισμό «Φίλοι του Αγίου Νικολάου», που θα συγκεντρώσει τις δωρεές, δήλωσε στον «Ε.Κ.» ο Μιχάλης Ψαρρός.
«Θέλω να διαβεβαιώσω άπαντες ότι ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου θα ολοκληρωθεί. Ο υπό σύσταση οργανισμός, θα ελέγξει μέχρι και το τελευταίο δολάριο που θα συγκεντρωθεί, για να διατεθεί εκεί που πρέπει. Στον Οργανισμό αυτόν δεν θα έχει καμία εμπλοκή η 79η Οδός (σ.σ. η Αρχιεπισκοπή)», τόνισε ο κ. Ψαρρός, λέγοντας πως η Ελέιν Αλλεν είναι «αγία γυναίκα».
Για τον Αγιο Νικόλαο μίλησε στους παρευρισκόμενους και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, ο οποίος επανέλαβε όσα είχε αναφέρει πρόσφατα στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο, σχετικά με τη σημασία της τοποθεσίας, τόσο συμβολικά όσο και σε επίπεδο επισκεψιμότητας, αλλά και τις πολύπλοκες διαδικασίες με το Port Authority.
Αργότερα, απαντώντας σε δημοσιογράφους για την «επόμενη ημέρα» στον Αγιο Νικόλαο, αρκέστηκε να απαντήσει με νόημα πως «η επόμενη ημέρα δεν θα έχει δύση του ηλίου».
ΠΗΓΗ:Εθνικός Κήρυξ