🔺Του Σωτήρη Μ. Τζούμα
Τα ήθη και τα έθιμα του τελευταίου αποχαιρετισμού ενός προσφιλούς μας προσώπου αποτελούν μέρος της ζωής μας και χρέος μας είναι να δείχνουμε σεβασμό στον άνθρωπο που αποχαιρετούμε αλλά και στην παράδοση που μας άφησαν οι πρόγονοί μας.
Ο δεύτερος μεγάλος σταθμός ήταν το Τρισάγιο που τέλεσε επί του τάφου του, στην Ιερά Μονή Σίψας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος την Τετάρτη 25 Μαίου. Ο λόγος που εξεφώνησε με ραγισμένη από την συγκίνηση φωνή και με βουρκωμένα μάτια, έκανε όλους τους παρευρισκομένους να δακρύσουν.Κομμάτιασε τις καρδιές μας και μεταξύ άλλων αποκάλυψε τη βαθιά σχέση Πατριάρχη και Παύλου.
Στα τριάντα χρόνια Πατριαρχίας του Βαρθολομαίου, έχω δει τον Πατριάρχη μας δύο φορές ακόμη να κλαίει με αυτό τον τρόπο: όταν αποχαιρετούσε την μητέρα του Μερόπη και τον πατέρα του Χρήστο! Και τώρα στον Παύλο.
Τρίτος σταθμός αυτής της θλιβερής και πονεμένης απώλειας το σημερινό 40θήμερο μνημόσυνο.
Στον γεμάτο – αλλά όχι κατάμεστο όπως περίμενα- από Δραμινούς Μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων τελέστηκε σήμερα το μνημόσυνο του αοιδίμου Μητροπολίτου Δράμας Παύλου.
Σήμερα, λοιπόν, θα μιλήσουμε για σένα, για έναν ιεράρχη που αγωνίστηκε για την ενότητα δίχως τυμπανοκρουσίες και εθνικιστικές κραυγές, αλλά πάντα με έμπονη αγάπη για τον συνάνθρωπο, ανεξαρτήτου καταγωγής και προέλευσης. Με αγάπη ανυπόκριτη κάθε κύτταρο της ύπαρξής σου, με αυτήν την καρδιά που ασθένησε στο τέλος και σε κατέστησε κάτοικο του Παραδείσου, μια καρδιά που αγρυπνά για όλον τον κόσμο.
Λεβέντης ανυπόταχτος, όρθιος στη ζωή,γι’ αυτό και στον θάνατο! Ένας Ακρίτας που ξέρει πως να ζει, αλλά και πως να πεθαίνει! Αλύγιστος στις δυσκολίες, ανυποχώρητος στον πειρασμό της κοσμικήςεξουσίας, αδιάκοπα αγωνιζόμενος. Ένας διάκονος του Χριστού που ενώνει τον σύμπαντα κόσμο. Για τούτο κι εμείς, όλοι,συναντηθήκαμε σήμερα για σένα που μας ενώνεις.
……………………………
Αγάπησες την Πόλη των πόλεων, το Φανάρι, τα ιερά χώματα των προγόνων σου και αναδείχθηκες άξιος συνεχιστής τους. Η σχέση σου με τον Πατριάρχη υπήρξε σχέση ζωής, γιατί είσαι ο πολυφίλητος Παύλος του, εκείνος στον οποίο υποσχέθηκε να έχει τον Πόντο σαν τα μάτια του.Γιατί το αέναο σύμβολο του ξεριζωμένου Ελληνισμού, ο αγιοτόκοςΠόντος, κινείται πέρα από τον χρόνο, επειδή είναι διαχρονικός και υπόκειται πέρα από τον τόπο ως οικουμενικός και πανανθρώπινος.
Ως Παύλος των Εθνών, σπιθαμή προς σπιθαμή, πορεύτηκες στις αλησμόνητες πατρίδες, πανάξιο, εσύ,τέκνο του Πόντου. Μαζί σου κι εμείς συνταξιδιώτες και προσκυνητές: άγιος Ιωάννης Βαζελώνας, άγιος ΓεώργιοςΠεριστερεώτας,Παναγία Σουμελά καιάλλα προσκυνήματα υπήρξαν οι σταθμοί στα άγια χώματα των προγόνων. Συναισθήματα μοναδικά και ανεπανάληπτα,που θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένα στη μνήμη και στην καρδιά μας. Όλοι αισθανόμασταν ότι κουβαλούσαμε τις ψυχές των προγόνων μας.
…………………………..
Σαράντα μήλα κόκκινα χάρισες στην καρδιά μας, αλλά και πάλι άνθρωπο σαν εσένα δεν θα συναντήσουμε. Γιατί ήσουν πουλί με τα πουλιά, που δεν γνωρίζουν από πολέμους, παιδί με τα παιδιά, που μόνο το παιχνίδι αγαπούν και δεν κρατούν καμία κακία, και θηρίο με τα θηρία, για ν’ αντιμετωπίζεις τη φρίκη των πάσης φύσεως πολέμων. Βιάστηκες να φύγεις απο αυτόν τον κόσμο τον καλό, κι εμείς πονάμε για τον αποχωρισμό, ματώνει η ανοιχτή πληγή μες στην καρδιά μας, αλλά το τραγούδι σου, απαλύνει τον πόνο, νικά τον φόβο, τον ίδιο τον θάνατο.
……………….
Το ποίμνιό σου προσωρινά έμεινε ορφανό. Όμως, η πορεία της Εκκλησίας μας δεν έχει αδιέξοδα μονοπάτια. Ο διάδοχός σου, θα αποτελέσει τον νέο κρίκο στον χορό των αγγέλων! Η χάρις του Παναγίου και ΤελεταρχικούΠνεύματος θα στείλει τον νέο άγγελο να έλθει ν’ αγκαλιάσει με τα φτερά του το ορφανό ποίμνιο της Μητροπόλεως Δράμας. Να δέεσαι υπέρ αυτού στο διάβα των αιώνων.
Το δάκρυ μας, ας γίνει Ελπίδα της Ανάστασης.Αγαπημένε μας Παύλε, είσαι κομμάτι του Πόντου και της καρδιάς μας, και γι’ αυτό είσαι ήδη αναστημένος! Γιατί η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο!Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις εκεί που πάει να σκύψει με το σουγιά στο κόκκαλο, με το λουρί στο σβέρκο. Να την, πετιέται από ’ξαρχής κι αντριεύει και θεριεύει!
Ρωμεΐκον παλικάρι είμαι,κανέναν κι εφογούμαι.
ΣηνΣουμελάν την Παναΐανθα πάω στεφανούμαι…
Καλή σου Ανάσταση, αδελφέ μας! Χριστός Ανέστη!