You are currently viewing Το Πατριαρχείο Μόσχας απάντησε στις δηλώσεις Ποροσένκο

Το Πατριαρχείο Μόσχας απάντησε στις δηλώσεις Ποροσένκο

  • Reading time:1 mins read

Το Πατριαρχείο της Μόσχας αντιλαμβάνεται τη δήλωση του προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Πόροσνενκο σχετικά με το τέλος της «Ρωσικής Εκκλησίας» στην Ουκρανία ως μια απεγνωσμένη προσπάθεια διατήρησης της εξουσίας, δήλωσε αξιωματούχους της Εκκλησίας της Ρωσίας.

«Η Εκκλησία της Ρωσίας έχει ενώσει όλα τα έθνη που φέρουν το βάπτισμα του Αγίου Βλαδίμηρου στον Δνίπερο ποταμό, 1.030 χρόνια πριν. Στο πέρασμα των ετών πολλά έχουν αλλάξει, πολλά ήταν τα πολιτικά σχέδια, τα σύνορα έχουν μετακινηθεί, οι σχέσεις μας με τους γείτονες είναι διαφορετικές (…) Αλλά η ενωμένη Εκκλησία ήταν, είναι και θα παραμείνει στο πέρασμα των ετών», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της Συνόδου του Συνδέσμου Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, Αρχιεπίσκοπος Νικολάι Μπαλασόφ, στην πρακτορείο Interfax.

Ακολούθως είπε: «Είναι περίεργο να ακούμε έναν αλαζόνα πολιτικό ο οποίος δεν υποστηρίζεται ούτε από το ένα δέκατο του έθνους που προσπαθεί να επινοήσει γι ‘αυτό, μια νέα Εκκλησία με μια νέα δομή. Είναι μια απεγνωσμένη προσπάθεια να προσκολληθεί στην εξουσία καθώς απομακρύνεται», είπε ο πατέρας Νικολάι.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε νωρίτερα ότι είναι απαραίτητο να τεθεί τέλος στην ύπαρξη της Εκκλησίας που λέει ότι «ευλογεί τον υβριδικό πόλεμο» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. «Ας μας ακούσουν σήμερα η Κωνσταντινούπολη, η Μόσχα και το Βατικανό, είμαστε αποφασισμένοι να κόψουμε κάθε στοιχείο με τον οποίο η αυτοκρατορία προσπαθεί απεγνωσμένα να μας συνδέσει με τον εαυτό της. Είμαστε αποφασισμένοι να τερματίσουμε την αφύσικη και μη κανονική εξάρτηση της πλειοψηφίας της Ορθόδοξης κοινότητας μας στη Ρωσική Εκκλησία», ανέφερε ο Πόροσενκο στο περιθώριο στρατιωτικής παρέλασης με την ευκαιρία της 27ης επετείου της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας στο Κίεβο την Παρασκευή.

Ο πατέρας Νικολάι κατάληξε: «Προφανώς ο συντάκτης αυτής της ατυχούς δήλωσης αντιλαμβάνεται ότι δε θα γίνει αποδεκτός εύκολα εκτός του στενού κύκλου της προσωπικής συνοδείας του, οπότε έπρεπε να απευθύνει έκκληση προς την Κωνσταντινούπολη, τη Μόσχα και ακόμη και το Βατικανό. Και κάτι ακόμη σχετικά με το Βατικανό: το ανέφερε μόνο εξαιτίας ενός γλωσσικού λάθους; Ή ίσως οι ουκρανικές αρχές θέλουν να υποδείξουν σε κάποιον άλλο ότι έχουν μια εναλλακτική λύση σε περίπτωση που υπάρχει μια καθυστέρηση;».