Την 21η Αυγούστου 2023 και λόγω της υψηλής επικινδυνότητος για πυρκαϊά στον Νομό Κορινθίας, σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμοδίων παραγόντων, δεν πραγματοποιήθηκε, όπως εδώ και χρόνια γινόταν, το «οδοιπορικό» της Παναγίας, δηλαδή η Ιερά Λιτανεία της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας «Φανερωμένης» από το χώρο της παλαιάς Μονής στην Νέα Μονή στο «αλώνι της Αγίας Μαρίνας» στην πανηγυρίζουσα επι τριημέρον ομώνυμο Γυναικεία Ι. Μονή στο Χιλιομόδι Κορινθίας. Αντί του «οδοιπορικού» πραγματοποιήθηκε Λιτανεία της Ιεράς Εικόνας από το Καθολικό της Ι. Μονής στην «πανηγυρίστρα», ειδικά διαμορφωμένος χώρος για την κατάληξη του «οδοιπορικού» έξω των τειχών της Νέας Ιεράς Μονής, όπου και εψάλη η Ιερά παράκληση της Θεοτόκου.
Την Ι. Εικόνα συνόδευσαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, ο Βοηθός Επίσκοπος και Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως μας κ. Αγάπιος, οι Πανοσ. Αρχιμ. π. Αχίλλιος Τσούτσουρας, Εφημέριος Ι. Ναού Ζωοδόχου Πηγής Τρικάλων και π. Κλαύδιος Καλλαράς, Εφημέριος Ι. Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος Κιάτου και Αρχιερατικός Επίτροπος Σικυώνος, οι Αιδεσ. π. Βασίλειος Κολύτας, Εφημέριος Ι. Ναού Μετ. Σωτήρως Ηρακλείου της Ι. Μητροπόλεως Ιωνίας και Φιλαφελφείας, π. Αθανάσιος Κοντογιάννης, Εφημέριος Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, π. Δημήτριος Στεργιόπουλος, Εφημέριος Ι. Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ιωνίας Κορίνθου, π. Ιωάννης Ρούκης, Εφημέριος Ι. Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ξυλοκερίζης, οι Διάκονοι π. Δαμασκηνός Γεννηματάς και π. Χρήστος Χίλιας, οι Ηγουμένες των Ι. Ησυχαστηρίου «Τίμιος Σταυρός» Μαψού Γερόντισσα Ιλαρία, συνοδευόμενη από Μοναχές της Ι. Αδελφότητος του Ι. Ησυχαστηρίου, η Γερόντισσα Ξένη μεθ’ απάσης της Ι. Αδελφότητος της πανηγυρίζουσας Ι. Μονής και πλήθος Λαού.
Την Ι. Παράκληση ως και των Ι. Ακολουθία των Χαιρετισμών που προηγήθηκε, έψαλλαν οι αδελφές του Ι. Ησυχαστηρίου «Τίμιος Σταυρός» Μαψού.
Στους πολυπληθείς ευλαβείς Προσκυνητές, που τόσον εκ του Νομού Κορινθίας όσον και εξ άλλων Νομών της Πατρίδος μας προσήλθαν για να καταθέσουν τον ευλαβικό τους ασπασμό στον θαυματουργό αρχαίο Εικόνισμα της Παναγίας «Φανερωμένης» απηύθυνε λόγους εποικοδομητικούς ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, ο οποίος αναφέρθηκε στον σεβασμό, στην τιμή, στην ευγνωμοσύνη που οφείλει κάθε Χριστιανός στο Θεομητορικό Πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου για την ύψιστη διακονία Της στο μυστήριο της Ενσάρκου Οικονομίας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Ομίλησε πως η πρόνοια του Αγίου Θεού δια των «τύπων», που αναφέρονται στην Παλαιά Διαθήκη, προεμήνυε τον ερχομό στην γη της «αυγής» (της Θεοτόκου) που θα έφερνε στην πολυστένακτη και σκοτεινή εκ της αποστασίας από τον Αληθινό Θεό, της αγνοίας και κυρίως της αμαρτίας ήπειρο μας τον «Ήλιον της Δικαιοσύνης» Ιησού Χριστόν!
Αναφερθείς στον χώρο συνάξεως των Προσκυνητών τόνισε ότι παρευρίσκονται σ᾿ ένα Μοναστήρι που είναι, όπως κάθε Μοναστήρι, «φροντιστήριο ψυχών» και «εργαστήριο αγιότητος». Είναι ένας χορός «αγίων» -με την έννοια των αφιερωμένων στον Θεό-, μια μεγαλοπρεπής πανήγυρις που λατρεύει τον Θεό. Κάθε Μοναστήρι είναι μια «πομπή» μια «λιτανεία», μία «πορεία» προς την Βασιλεία του Θεού, στην οποία οι θυσίες των καρδιών, μέσα από το Μοναχικό τρίπτυχο των αρετών της υπακοής, της παρθενίας και της ακτημοσύνης, είναι αδιάλειπτες και μαρτυρούν την «εν πνεύματι και αληθεία» προσκύνηση του Θεού. Και με αναφορά στην κατάθεση της Κιβωτού της Διαθήκης στον Ναό του Σολομώντος (Γ’ Βας. η’, 1 και εξής), που έγινε με λιτανεία και θυσίες προβάτων και βοών αναριθμήτων παρουσίασε και το «στίγμα» της Ι. Λιτανείας -έστω και μικρής- που προηγήθηκε. Η Κιβωτός της Διαθήκης υπήρξε η κατ’ εξοχή προτύπωση της Θεοτόκου, αφού ήταν ο τόπος της φανερώσεως του Θεού, της παρουσίας Του μεταξύ των ανθρώπων πριν την Σάρκωση του Λόγου. Μετά το μυστήριο της Σαρκώσεως, πραγματική Κιβωτός της Διαθήκης έγινε η Θεοτόκος· μέσα στα σπλάχνα Της και δι’ Αυτής έγινε άνθρωπος ο Χριστός και ενώθηκε μαζί μας. Έτσι, λοιπόν, και εμείς, όπως μεταφέρθηκε λιτανευτικώς τότε η Κιβωτός, λιτανεύουμε το Εικόνισμα Της προσφέροντας σ’ Αυτήν «θυσίες» όχι προβάτων και βοών αλλά καλούμεθα να θυσιάσουμε, κατά τρόπον που θυσιάζουν οι Μοναχοί, τα πάθη μας και τις αδυναμίες μας. Να εγκαταλείψουμε κακές συνήθειες, να θυσιάσουμε θυμούς, εγωισμούς, μικρότητες, βλασφημίες, φθόνους, κακίες, ό,τιδήποτε μας χωρίζει από τον Θεό, αγωνιζόμενοι να εφαρμόζουμε στην ζωή μας τα Ευαγγελικά προστάγματα, τις εντολές του Χριστού, ώστε με τις Μητρικές πρεσβείες της Θεομήτορος και τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου ν’ αξιωθούμε της Βασιλείας των Ουρανών.
Στην Ιερά Λιτάνευση παρευρέθησαν οι Υφυπουργοί κ. Δήμας Χρίστος και κ. Νικόλαος Ταγαράς, η Βουλευτής Κορινθίας κ. Μαρία Ελένη Σούκουλη, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Βασίλειος Νανόπουλος, οι Υποψήφιοι Περιφερειάρχες κ. Δημήτριος Πτωχός και κ. Πέτρος Τατουλης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Αθηνά Κόρκα και κ. Γεώργιος Πετρίτσης, ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κορίνθου κ. Παναγιώτης Λουζιώτης, ο Διοικητής Φρουράς Κορίνθου Ταξίαρχος κ. Ιωάννης Οικονόμου και ο Αστυνομικός Διευθυντής Κορινθίας, Ταξίαρχος, κ. Χαράλαμπος Τετράδης.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε εκ μέρους της Ι. Μονής τους Θεοφιλέστατο ομιλητή άγιο Κεγχρεών κ. Αγάπιο για την εμπνευσμένη ομιλία του, όλους όσοι συνέβαλαν για την επιτυχή διοργάνωση αυτή της εκδηλώσεως, τις Αρχές του Τόπου, τον φιλόχριστο Στρατό, την Αστυνομία και την Τροχαία, την Πυροσβεστική και τους Εθελοντές Πυροσβέστες, τους Εθελοντές Περιβάλλοντος Χιλιομοδίου «SOSTE TO», τους Εθελοντές πυρασφάλειας Αθικίων, τον Σύλλογο Παλαιού Μοναστηριού και ιδιαιτέρως τον κ. Θωμά Αποστόλου, την Εταιρία «ΠΙΠΙΛΟΣ», το ΚΤΕΛ Κορινθίας και τους λεωφορειούχους, την Φιλαρμονική του Δήμου Κορινθίων και την χορωδία, τον Δήμαρχο και τις Υπηρεσίες του που ετέθησαν στην διάθεση της Ι. Μονής και όλους τους Πιστούς που έδωσαν αυτό το «τρανό» παρόν ευλογώντας τους και ευχόμενος η Παναγία να τους σκεπάζει!
Το μικρό για εφέτος «οδοιπορικό» της Παναγίας «Φανερωμένης» έκλεισε με τα εγκώμια της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που έψαλλε η χορωδία «ΠΟΛΗΜΝΙΑ» του Δήμου Κορινθίων.