You are currently viewing Το ιστορικό της Ι. Μονής του Οσίου Αββακούμ του εν Καλαμιθάση

Το ιστορικό της Ι. Μονής του Οσίου Αββακούμ του εν Καλαμιθάση

  • Reading time:5 mins read
Ένα  ταξίδι αναζητήσεων, γνώσεων και εμπειριών  που λέγεται Ιερά Μονή Οσίου Αββακούμ του εν Καλαμιθάση, ξεκίνησε  για μας, τον Μάιο του 2020, μετά το θάνατο του μακαριστού Ανδρέα Πουμπουρή, εφημερίου του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Φτερικούδι , πρώτου κτήτορα του εξωκλησιού του Προφήτου Αββακούμ , όπως και της ευρέσεως κατά τη διάρκεια της εφημερίας του, των χαριτόβρυτων  Ιερών Λειψάνων του Οσίου Αββακούμ  το 1989  μετά από περιπέτειες και  θεία αποκάλυψη σε μία ευσεβή γυναίκα του χωριού, που από μικρή ηλικία, ο Άγιος προόρισε να γίνει η αιτία για την εύρεση των Ιερών Λειψάνων του.
Ο Άγιος Ταμασσού κ. Ησαίας, θέλησε να προβάλει και να  αναδείξει αυτό το προσκύνημα το οποίο δεν ήταν ευρέως γνωστό μέχρι τότε  στο χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας της  Κύπρου και του εξωτερικού, παρόλο που ο Άγιος έδειξε πολλές φορές την παρουσία του με θαύματα τα οποία συλλέγηκαν και καταγράφηκαν από τον μακαριστό π.Ανδρέα. Στην προσπάθεια του αυτή εμπιστεύτηκε πλήρως το Γέροντα μας π. Νεκτάριο Γεωργίου και τη μικρή τότε συνοδεία του με προτροπή να αναδείξει το προσκύνημα και να γίνει γνωστός ο Άγιος και ο κόσμος να προστρέχει κοντά στον Άγιο για να βρει παρηγοριά, ανάπαυση και θαλπωρή.
Ο Άγιος Νικόλαος Φτερικουδίου, που αποτελεί τον κύριο ναό του χωριού, ήταν  ο πρώτος σταθμός του πνευματικού αυτού ταξιδιού που ξεκίνησε όπως προ είπαμε τον Μάϊο του 2020. Ο Ναός  δεν ήταν σε καλή κατάσταση και ο Γέροντας με τη μικρή του συνοδεία κατέβαλε τεράστια προσπάθεια να εξωραΐσει το ναό και να τον αναδείξει. Στην προσπάθεια του αυτή είχε τη βοήθεια των ανθρώπων του χωριού Φτερικουδίου, όπου όλοι μαζί σαν μια γροθιά δούλεψαν σκληρά. Νυκτοξημερώνονταν στην κυριολεξία για  να φτιάξουν χαλούμια, αναράδες , γλυκά και άλλες χειροτεχνίες που κάθε λίγο η αγάπη τους τους ενέπνεε και έτσι σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα ο ναός του Αγίου Νικολάου ολοκληρώθηκε και οι κάτοικοι που αριθμούνταν σε λιγότερους από 50, είδαν έκπληκτοι να γεμίζει όχι μόνο ο ναός αλλά και η πλατεία του χωριού και το χωριό να ξαναγεννιέται. Ο Γέροντας με τη συνοδεία του έμεναν σε κοντινό σπίτι από την εκκλησία όπου ήταν και το εργαστήριο παρασκευής των προϊόντων που πουλούσαν και ήταν στην αρχή το μοναδικό έσοδο για την αποπεράτωση του ναού.
Παράλληλα με το έργο της αναπαλαίωσης και προβολής του ναού του Αγίου Νικολάου ο Γέροντας εξομολογούσε, πρόσφερε πνευματική και οικονομική βοήθεια στους έχοντας ανάγκη και γενικά το χωριό Φτερικούδι μπήκε στο χάρτη των Κυπρίων και όχι μόνο γιατί η ιστοσελίδα που δημιούργησε η αδελφότητα μετέδιδε ζωντανά ακολουθίες που ετελούντο νυχθημερόν (θυμίζουμε ότι η περίοδος αυτή που πήγαν οι πατέρες ήταν η περίοδος του κορονοϊού, όπου ο περισσότερος κόσμος ήταν περιορισμένος στα σπίτια του) αλλά και τα  πολλά κηρύγματα του Γέροντα ξεκίνησαν να κατακλύζουν το διαδίκτυο, να αφυπνίζουν τον κόσμο και να προβάλλεται το Φτερικούδι και ο τίμιος αγώνας των Πατέρων όχι μόνο στην Κύπρο και την Ελλάδα αλλά και στους απανταχού Ορθοδόξους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο. Χιλιάδες τα μηνύματα που έστελναν ντόπιοι και ξένοι στη σελίδα της Μονής για προσευχή, για συμπαράσταση και δυο λόγια παρηγοριάς και στήριξης. Ο πόνος τους γινόταν και πόνος των πατέρων που έκαναν πολλές παρακλήσεις και προσευχές και για αυτούς και για όλο τον κόσμο.
Το μοναστηράκι μας έγινε ένα αναπαυτήριο ψυχών μια ζεστή αγκαλιά για όλους χωρίς διάκριση. Παράλληλα, η Χάρις  και η ζεστή αγκαλιά του Οσίου Αββακούμ του εν Καλαμιθάση που  έβλεπε την πίστη και το πόθο πολλών συμπατριωτών μας και άλλων  πιστών χριστιανών   θαυματουργούσε σε πολλούς πιστούς και μάλιστα ως απόδειξη αυτών των θαυμάτων επώνυμα έβγαιναν οι ίδιοι και με παρρησία , διηγούνταν τα θαυμαστά σημεία που επετέλεσε ο Άγιος στη ζωή τους.
Με πυξίδα το Θεό πορεύτηκαν το τίμιο αγώνα ο Γέροντας και οι πατέρες της συνοδείας του, για να αναδειχθεί ο αγιοπερπατημένος αυτός τόπος του Οσίου Αββακούμ. Με τεράστιες δυσκολίες χωρίς κανένα οικονομικό πόρο από οποιαδήποτε  αρχή και εξουσία, τούβλο -τούβλο, με μοναδικά εφόδια την πίστη και τη φωτιά που έκαιγε στα σωθικά τους να υπηρετήσουν το Θεό και τον άνθρωπο,  συνέχισαν το  αγιοπνευματικό αυτό ταξίδι για ανοικοδόμηση και ανάδειξη του τάφου του Οσίου που ήταν σε  υποτυπώδη  κατάσταση, να οικοδομήσουν αρχονταρίκι όπου θα γινόταν  η φιλοξενία των προσκυνητών και  προσωρινών κελιών για τη διαμονή τους, καθότι  ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που ενοικίαζαν, το ήθελε άμεσα και αυτοί έπρεπε να φύγουν επειγόντως από εκεί. Οι φωτογραφίες του τάφου πριν να αναλάβουν οι Πατέρες την ανάδειξή του και μετά τα έργα που έγιναν   μέχρι τις 5 Μαρτίου που εκδιώχθηκαν από τη Μονή, μιλούν από μόνες τους για το τεράστιο έργο που επιτελέστηκε στο χώρο του τάφου, του Μοναστηριού, της πλατείας που δημιουργήθηκε και των άλλων οικοδομημάτων που  ανεγέρθηκαν.
Το 2017 ο Γέροντας μας π. Νεκτάριος κληρονόμησε από την μακαριστή Αθηνά Σιδέρη (με ενυπόγραφη δήλωση) το Σταυρό ευλογίας που είχε εν ζωή ο Άγιος Πορφύριος και ευλογούσε τον κόσμο  όταν τον επισκεπτόταν.  Καθ’ υπόδειξη του  Αγίου  προς την μακαριστή Αθηνά, ο Σταυρός αυτός που ο Άγιος αγίασε με την πίστη και την αγία βιωτή του, ήθελε να έρθει στην Κύπρο γιατί αγαπούσε ο Άγιος Γέροντας  την Κύπρο πολύ και επειδή λόγω της κατοχής αλλά και των άλλων δυσκολιών που αντιμετώπιζε και θα αντιμετωπίσει  η Κύπρος στο μέλλον  ήθελε να έρθει εδώ για να ενδυναμώσει την πίστη των Κυπρίων. Ο Άγιος Πορφύριος μαζί με τον Όσιο Αββακούμ εορτάζουν την ίδια ημέρα 2 Δεκεμβρίου. Έτσι το γεγονός αυτό χαρακτηρίστηκε καθόλου τυχαίο και μετά από προσευχή και συλλογή αποφασίστηκε να κτιστεί ένας ναός αφιερωμένος στον Άγιο Πορφύριο για να φιλοξενηθεί εκεί το Ιερό αυτό κειμήλιο. Έγινε ανοικτή έκκληση προς όλους όσους ήθελαν να γίνουν θεμελιωτές και κτήτορες του αγίου αυτού ναού και ο κόσμος ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης μας  τέλεσε τα θεμέλια αυτού του ναού που είναι ακριβώς δίπλα από το αρχονταρίκι και τα γραφεία της Μονής και μέχρι σήμερα έχει ανοικοδομηθεί η Α’ φάση του ναού. Πάρα πολλά θαύματα, πολλά ενυπόγραφα αλλά και βίντεο, έχουν γίνει από το θαυματουργό Σταυρό του Αγίου που καθ’υπόδειξη του Μητροπολίτου μας, για ευλογία  και ενδυνάμωση της πίστης του κόσμου έβγαινε προς προσκύνηση περιοδικά και κατόπιν νηστείας και προσευχής των Πατέρων.
Το πνευματικό φρούριο που λέγεται ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΑΒΒΑΚΟΥΜ ΕΝ ΚΑΛΑΜΙΘΑΣΗ ξεκίνησε σιγά – σιγά με τεραστίων διαστάσεων προσπάθεια αλλά και ένθεο ενθουσιασμό  να γίνεται πραγματικότητα. Το όνειρο του Μητροπολίτη Ταμασσού και Ορεινής που όπως ο ίδιος έλεγε πολλές φορές  ότι: « ήταν από τις πιο ευλογημένες αποφάσεις που πήρε στη ζωή του», αλλά και το όνειρο των κατοίκων του Φτερικουδίου που αρκετοί έδωσαν δωρεάν την περιουσία τους και  που ανάλωσαν κόπο και χρόνο μαζί με τους Πατέρες της Μονής  με ηγήτορα τον Γέροντα μας, αρχιμανδρίτη π . Νεκτάριο Γεωργίου πήρε σάρκα και οστά.. μέχρι την 5η Μαρτίου που εκδιώχτηκαν όλοι από τη Μονή και μέχρι σήμερα παραμένει κλειστό!
Έπεται συνέχεια…