Ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, ο οποίος σήμερα έχει επέτειο 30 ετών από την εις Διάκονο χειροτονία του, λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσης στο Στρόβολο, ενορία στην οποία μεγάλωσε και ανδρώθηκε πλησίον του μακαριστού ιερέως Κωνσταντίνου Κούκου.
Τον Πανιερώτατο πλαισίωναν ο Πρωτοπρεσβύτερος Ανδρέας Χρίστου, ο Οικονόμος Ανδρέας Ζορμπάς, και ο Αρχιδιάκονος Ραφαήλ Μισιαούλης.
Στην ομιλία του ο Πανιερώτατος πρωτίστως ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Γεώργιο, για την άδεια και ευλογία, να λειτουργήσει στο ναό της γενέτειράς του, ευχαρίστησε τους ιερείς, τον Πρόεδρο και τα μέλη της εκκλησιαστικής επιτροπής για την πρόσκληση.
Ακολούθως, αναφέρθηκε στο νόημα της σημερινής ημέρας του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου. “Σήμερα αρχίζει ἡ σωτηρία του κόσμου. Γεννήθηκε όχι απλώς η Παρθένος, αλλά μάλλον η οικουμένη ολόκληρη. Σήμερα η γη έδωσε καθαρὰ τον καρπό της, ενώ όλο τον άλλο καιρὸ έδινε καρποὺς γεμάτους από αγκάθια και τριβόλια, από τη συγκομιδὴ αὐτὴ που προερχόταν από τὴν αμαρτία. Σήμερα ὁ οὐρανὸς κατάλαβε πὼς δὲν οἰκοδομήθηκε άσκοπα, αφού Αυτός γιὰ τον οποίον δημιουργήθηκε φανερώθηκε, αφού ὁ ήλιος είδε εκείνο, που, για να το βλέπει, έλαβε το φως. Σήμερα ὁλόκληρη η κτίση ένιωσε τὸν ἑαυτὸ της καλύτερο καὶ λαμπρότερο, αφού έλαμψε το κοινὸ στολίδι του σύμπαντος. Σήμερα “όλοι οι Άγγελοι του Θεού έψαλαν μὲ φωνὴ κραταιὴ ύμνους και ἐγκώμια στὸν Κύριό τους”, πολύ περισσότερο ἀπὸ τότε ποὺ στόλιζε τον ουρανό μὲ τὸ στεφάνι των αστέρων, γιατί Αυτή που ἀνατέλλει σήμερα είναι ὑψηλότερη, καλαμπρότερη ἀπὸ κάθε αστέρι και για ολόκληρο τὸν κὸσμο πιο ωφέλιμη» χαρακτηρίζει εύστοχα ο Άγιος Νικόλαος Καβάσιλας.
Στη Θεία Λειτουργία παρέστη και ο Δήμαρχος Στροβόλου, κ. Ανδρέας Παπαχαραλάμπους.
Παραμονή της εορτής
Την Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου 2023, το απόγευμα ο Πανιερώτατος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό και κήρυξε το θείο Λόγο στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Συνοικισμό Ανθούπολης, όπου οι εκτοπισμένοι πρόσφυγες του Δικώμου εόρτασαν την Υπεραγία Θεοτόκο, την Παναγία των Περβολιών όπως την αποκαλούν.
Στην ομιλία του ο Πανιερώτατος ανέλυσε διεξοδικά το στίχο «καί ἰδού κλῖμαξ ἐστηριγμένη ἐν τῇ γῇ, ἧς ἡ κεφαλή ἀφικνεῖτο εἰς τόν οὐρανόν», παρμένο από το πρώτο ανάγνωσμα του Εσπερινού, από το βιβλίο της Γενέσεως. Γ γέννησή της Θεοτόκου αποτελεί την απαρχή της σωτηρίας μας, την απαρχή της εκπληρώσεως του σχεδίου της θείας οικονομίας για τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους.
Η γέννησή της είναι η αρχή της εγκαθιδρύσεώς της μυστικής κλίμακος πού συνδέει τή γη με τον οὐρανό, τῆς κλίμακος πού δέν θά καταργηθεί ούτε όταν θα κατέλθει ὁ Υιός καί Λόγος τοῦ Θεού στή γη ως άνθρωπος, ούτε όταν θά ανέλθει η Παναγία μετά τήν Κοίμηση της για να μείνει μόνιμα πλησίον του Υιού της.
Παρόντες ήταν εκτός από τους πολλούς πρόσφυγες Δικωμίτες, η επίτροπος προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, κ. Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου ( από το Δίκωμο), ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (από το Δίκωμο), ο Έπαρχος Κερύνειας, κ. Αντώνης Οικονομίδης, η Δήμαρχος Λακατάμειας, κ. Φωτούλα Χατζήπαπα, η Κοινοταρχης του Συνοικισμού Ανθουπόλεως, κ. Φρόσω Αρμοστή ( από το Δίκωμο), ο Κοινοταρχης του Κάτω Δικώμου, Χρίστος Χάσικος, η Κοινοταρχης του Πάνω Δικώμου, κ. Μαρία Τσιούρτου.
Στο τέλος, τελέστηκαν τα μνημόσυνα των προσφύγων Δικωμιτών και των πεσόντων του 361 Τάγματος Πεζικού.