Η Ελληνική Πολιτεία έχει ορίσει την 19η Μαΐου εκάστου έτους, ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, οι οποίοι κατά προσέγγιση ανέρχονται σε 353.000.
Η Ιερά Μητρόπολις Αττικής και Βοιωτίας, φέροντας στους ώμους της προσφυγικό πληθυσμό, από πολλών ήδη ετών τιμά και δέεται υπέρ αναπαύσεως των 353.000 ανθρωπίνων ψυχών. Μνημονεύει δε το έγκλημα της Γενοκτονίας, ζητώντας την αναγνώρισή της από όλους και κυρίως την παραδοχή της ως μέγιστου εγκλήματος από την αυτουργό Τουρκία.
Μέσα στις δράσεις διατήρησης της ιστορικής μνήμης προστέθηκε μία ακόμη εκδήλωση, με τίτλο «Ντ΄ έθαψα ΄κ΄ ενέσπαλα», που σημαίνει «Αυτούς που έθαψα, δεν τους ξέχασα». Ο τίτλος, παρμένος από το πεφιλημένο ποντιακό άσμα «Την Πατρίδα μ΄ έχασα», έχει ευθεία αναφορά στους γέροντες και τις γερόντισσες, τους άνδρες, τις γυναίκες και τα αγνά βρέφη που έχασαν τη ζωή τους κατά την Γενοκτονία. Μπορεί να κείτονται στα αιματοβαμμένα χώματα του Πόντου, αλλά οι νεο-Έλληνες και όχι μόνο οι Πόντιοι, τους θυμόμαστε διότι αποτελεί ιερό μας χρεός υπέρ της ειρήνης, υπέρ της ανθρωπότητας.
Την σεμνή εκδήλωση στέγασε για ακόμη μια φορά, το ευγενώς παραχωρηθέν από τον Δήμο Ασπροπύργου Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Γαλαξίας».
Την αφήγηση του έργου απέδωσε θαυμάσια ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρεσβύτερος π. Λεωνίδας Πίττος, ο οποίος στην αρχή, αφού καλωσόρισε τους παρισταμένους τους εισήγαγε στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, το οποίο περιελάμβανε ποντιακούς χορούς από τον Σύλλογο Ποντίων Ασπροπύργου «Ακρίτες του Πόντου», προβολή ολιγόλεπτου αφιερώματος στα γεγονότα της Γενοκτονίας και την ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου, του οποίου θετική εντύπωση προκάλεσε η αναφορά στην κατεχόμενη Κύπρο και στη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί (βλ. ΕΔΩ).
Στο δεύτερο μέρος, ο Μεικτός Χορός της Μητροπόλεώς μας «Υμνωδοί» απέδωσε παλαιότερα και σύγχρονα άσματα με αναφορά στο απάνθρωπο έγκλημα της Γενοκτονίας, υπό την χοραρχία του Ιεροδιακόνου π. Χρυσοστόμου Κοσμοσωτειριώτου, ο οποίος επιμελήθηκε και τα κείμενα. Ενισχυτική και τονωτική του ηθικού όλων ήταν η συμμετοχή του Σεπτού Πατρός μας, ο οποίος απέδωσε τα άσματα «Για σένα Πατρίδα μου» και «Του Πόντου Παναγιά», προκαλώντας την συγκίνηση των παρισταμένων.
Καθ’ όλη την διάρκεια του έργου, οι θεατές μεταφέρονταν στο κλίμα της εποχής μέσα από ένα πλούσιο οπτικό υλικό, επιμελημένο από τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεώς μας, π. Μιχαήλ.
Η εκδήλωση έκλεισε με τον παιάνα της νίκης της Ζωής κατά του θανάτου, το «Χριστός Ανέστη», το μήνυμα της Ανάστασης χάρη στην οποία πιστεύουμε ότι οι σφαγιασθέντες υπό των Αγαρηνών, έχουν βρει την ανάπαυση που η γη δεν ήταν σε θέση να τους προσφέρει.
Εν κατακλείδι, ο π. Μιχαήλ ανέβηκε στη σκηνή και εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, ο οποίος –όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- ωθεί τα πάντα προς μία ανώτερη προοπτική, εξέφρασε τις δέουσες ευχαριστίες, εν πρώτοις στον Δήμαρχο Ασπροπύργου κ. Ιωάννη Ηλία και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κα. Μαρία Καλλιέρη – Καψάλα, Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο για την ευθύνη λειτουργίας των ΚΑΠΗ του Δήμου, κ. Αντώνιο Κοναξή, την επικεφαλής της παράταξης «Ο Ασπρόπυργος μας ενώνει» κα Σοφία Μαυρίδη, τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Αναστάσιο Παπαδόπουλο, και ακολούθως στους συντελεστές της εκδήλωσης.
Την εκδήλωση υποστήριξαν με την συμβολή τους ο Αιδεσιμώτατος Πρεσβύτερος π. Ματθαίος Μαβίδης και η Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ασπροπύργου «Ακρίτες του Πόντου», Πελαγία Τσούλφα.
Την Χορωδία συνόδευσαν με τις μελωδίες τους οι εξαίρετοι μουσικοί:
Ιορδάνης Καρακασίδης και Γιώργος Θεοδωρίδης στη λύρα,
Γιάννης Πεΐδης στο νταούλι
και Γιώργος Μουρατίδης στα πλήκτρα.
Την τεχνική υποστήριξη ανέλαβε η ομάδα «Axon Sound» και την φωτογράφιση/βιντεοσκόπηση ο Γεώργιος Χαριτίδης.