Με απόφαση του Αιγυπτίου Προέδρου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, που δείχνει και την αμέριστη αγάπη και το σεβασμό τόσο του ιδίου όσο και της χώρας στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και στον Προκαθήμενό του, Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄, το Παλαίφατο Πατριαρχείο αποκτά το δικό του χώρο για να υψώσει εκκλησία και να διαλαλεί Ορθοδοξία και Ελλάδα, στη Νέα Διοικητική Πρωτεύουσα της Αιγύπτου, τη νεότερη πρωτεύουσα του κόσμου.
Επισφραγίζοντας το μεγάλο αυτό γεγονός που συμβολίζει το δώρο της Αιγύπτου προς το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, επισκέφθηκε τον χώρο της νέας διοικητικής πρωτεύουσας της Αιγύπτου, όπου τον υποδέχθηκαν θερμά οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι και οι στρατιωτικές αρχές. Ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής εκκλησίας και πάσης Αφρικής, ξεναγήθηκε σε όλους τους χώρους της Νέας διοικητικής Πρωτεύουσας και ενημερώθηκε για την πορεία των έργων, τονίζοντας το πόσο προοδεύει μέρα με την ημέρα – όλο και περισσότερο – η Αίγυπτος, υπό τη σεπτή και σοφή ηγεσία του Προέδρου της Αλ Σίσι.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπτελ Φατάχ Αλ Σίσι δώρισε στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας μεγάλη έκταση γης που αναλογεί σε 6.000 τετραγωνικά μέτρα στη Νέα, υπό ανέγερση, διοικητική Πρωτεύουσα της Αιγύπτου, για να ανεγερθεί και να στεγαστεί, η νέα διοίκηση του Πατριαρχείου στο Κάιρο, η οποία θα αποτελέσει και το κέντρο της Ορθοδοξίας στην Αίγυπτο και σε όλη την Αφρική.
Για τη μεγάλη αυτή απόφαση της Αιγύπτου και του Προέδρου της Αλ Σίσι, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας εξέφρασε προς τον Αιγύπτιο ηγέτη την ευγνωμοσύνη του για τη συγκεκριμένη δωρεά και τον ευχαρίστησε που στέκεται, πάντοτε, αρωγός και στηρίζει το έργο του Πατριαρχείου. Τόνισε, επίσης, πως το νέο κέντρο του Πατριαρχείου στο Κάιρο θα είναι ένας χώρος πολυπολιτισμικός που θα αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις και εθνικότητες, προς όφελος της ανθρωπότητας και της ειρήνης στον κόσμο.
«Θέλουμε να ενώσουμε τους λαούς, ιδιαίτερα σήμερα που οι φανατισμοί και ο διχασμός απειλούν την πορεία του κόσμου», τόνισε ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής εκκλησίας Θεόδωρος Β΄.
Η ανοικοδόμηση του Κέντρου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας σε αυτόν τον χώρο, θα δώσει την ευκαιρία στην παλαίφατη εκκλησία της Αλεξάνδρειας, αλλά με σύγχρονες πάντα προσεγγίσεις των νέων προβλημάτων, να εκπέμψει το πανανθρώπινο μήνυμά της, από το κέντρο της ορθοδοξίας προς τη μεγάλη Ήπειρο της Αφρικής, η οποία αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις παγκόσμιες εξελίξεις του 21ου αιώνα.
«Το νέο αυτό κέντρο της ορθοδοξίας στη Νέα Διοικητική Πρωτεύουσα θα αποτελέσει ταυτόχρονα και το φωτεινό φάρο για την ιεραποστολική δράση του πατριαρχείου στην πολύπαθη ήπειρό μας», επισημαίνει ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής.
Και όπως ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος επεσήμανε, «με τη δωρεά αυτή καταδεικνύεται έμπρακτα η εκτίμηση του Προέδρου της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι προς το Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και κατ’ επέκταση στον Ελληνισμό της Αιγύπτου και επιβεβαιώνει τους ακατάλυτους δεσμούς του Ελληνισμού με τον Αιγυπτιακό λαό.
Τέλος, o Μακαριώτατος εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τον Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου Σεβ. Μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικόδημο, για τις άοκνες προσπάθειές του και την άψογη συνεργασία του με τις αρμόδιες αιγυπτιακές αρχές για να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση όλου του έργου και της δωρεάς της Αιγύπτου προς το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.
Η νέα πρωτεύουσα αναμένεται να στεγάσει 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή που εκτείνεται μεταξύ του ποταμού Νείλου και της Διώρυγας του Σουέζ, ανατολικά του Καΐρου.
Προσωρινά ονομάζεται Νέα Διοικητική Πρωτεύουσα και θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη, πιο πολυτελή, μοντέρνα και νεώτερη πρωτεύουσα του κόσμου.