You are currently viewing Τιμήθηκε ο άγιος Κοσμάς στην ακριτική Κόνιτσα

Τιμήθηκε ο άγιος Κοσμάς στην ακριτική Κόνιτσα

  • Reading time:1 mins read

Του π. Ηλία Μάκου

Η μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού τιμήθηκε και στην Κόνιτσα, όπου έχει χτιστεί  περικαλλής προσκυνηματικός ναός, που φέρει τ’ όνομά του, από τον μακαριστό μητροπολίτη Σεβαστιανό.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με την ευκαιρία των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, στην οποία συνετέλεσε το ιεραποστολικό, εθνικό, κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο του Αγίου, που λειτούργησε ως ξύπνημα και συναγερμός.

Με τον οικείο Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης συνχοροστάτησαν στον Εσπερινό (παραμονή 23 Αυγούστου) και  συνιεργούργησαν στη Θεία Λειτουργία (ανήμερα 24 Αυγούστου)  οι μητροπολίτες  Άρτης Καλλίνικος, Πρεβέζης Χρυσόστομος, Ιωαννίνων Μάξιμος, καθώς και ο Κονιτσιώτης στην καταγωγή Μητροπολίτης Κηφησίας Κύριλλος (από την Καστάνιανη).

Στον Εσπερινό προεξήρχε και κήρυξε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ο οποίος αναφέρθηκε στην έντονη και πολύχρονη δράση του πατροΚοσμά, που είχε ως αφετηρία τη θερμή πίστη του και την αγάπη του για την Ορθοδοξία και την Ελλάδα και επισφραγίστηκε με το μαρτύριό του.

Στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Άρτης Καλλίνικος, ο οποίος διάβασε μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου για το επετειακό έτος 2021, κατά το οποίο συμπληρώθηκαν200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Να σημειωθεί ότι και φέτος, όπως και πέρυσι, δεν έγινε η καθιερωμένη λιτανεία της εικόνας και το τεμαχίου του λειψάνου του αγίου Κοσμά, στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων για την αποτροπή μετάδοσης του κορωνοϊού.

Οι Μητροπολίτες μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας επισκέφθηκαν τη Μονή Μολυβδοσκεπάστου, όπου τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη του αλησμόνητου σύγχρονου, όπως έχει αποκαλεστεί, “ΠατροΚοσμά”, του αείμνηστου Σεβαστιανού.

Παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Αλκιβνιάδης Στεφανής, οι βουλευτές Ιωαννίνων της Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννης και Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, ο δήμαρχος  Κόνιτσας Νίκος Εξάρχου, τοπικές στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές, περιφερειακοί, δημοτικοί, τοπικοί σύμβουλοι κ. ά.

Να σημειωθεί ότι οι χρόνοι, κατά τους οποίους έζησε και εργάσθηκε (1714-1779) ο ιερός Κοσμάς, ήταν χρόνοι πολλοί δύσκολοι για τους υπόδουλους Έλληνες. Δεν ήταν μόνο η έσχατη πτωχεία του μεγάλου μέρους των σκλαβωμένων. Ήταν και η παντελής έλλειψη πνευματικής τροφοδοσίας. Σχολεία δεν υπήρχαν για να μαθαίνουν τα Ελληνόπουλα τα στοιχειώδη γράμματα και την εθνική τους ιστορία.

Ιερείς για να λειτουργούν και να αγιάζουν  το λαό και να συντηρούν την ευσέβειά του  και αναραπίζουν τη φλόγα της πίστης τους, από μερικά μέρη έλειπαν παντελώς. Και ενώ από το ένα μέρος το φοβερό παιδομάζωμα απομυζούσε από τη δούλη Ελλάδα τα νέα της βλαστάρια και με συστηματική εκπαίδευση τα μετέτρεπε σε σκληρούς Γενίτσαρους, από την άλλη πολλοί σε διάφορα μέρη, εγκαταλελειμμένοι και απροστάτευτοι, υπέκυπταν στη βία του τυράννου και εξισλαμίζονταν.

Μπροστά σε μια τέτοια κατ’ εξοχήν θλιβερή και αξιοδάκρυτη κατάσταση ευρισκόμενος ο ιερομάρτυρας Κοσμάς, πήρε τη μεγάλη του απόφαση. Αφιέρωσε τη ζωή του, τις δυνάμεις του, τα πάντα χάριν των υπόδουλων ομοεθνών του.