You are currently viewing Τιμήθηκαν έξι μάρτυρες  στον αρχαιολογικό χώρο της Απολλωνίας

Τιμήθηκαν έξι μάρτυρες στον αρχαιολογικό χώρο της Απολλωνίας

  • Reading time:12 mins read
Του π. Ηλία Μάκου

Στο ναό της Παναγίας, μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Απολλωνίας (ήταν πόλη στρατηγικής σημασίας στην ευρύτερη περιοχή, με ανεπτυγμένο πολιτισμό), εορτάστηκε, το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023, από την Ιερά Μητρόπολη Απολλωνίας και Φίερι, η μνήμη των έξι μαρτύρων της Απολλωνίας: Ισαύρου διακόνου, Βασιλείου, Ιννοκεντίου, Φήλικος, Ερμείου και Περεγρίνου.

Τα ερείπια του ναού του Απόλλωνα από τη μία και ο ναός της Παναγίας από την άλλη δείχνουν το πέρασμα από τα είδωλα στο ζωντανό Θεό. Από τη μονομερή ηθική άσκηση των αρετών, στην απόκτηση των δωρεών του Αγίου Πνεύματος.

Μέσα σε μια λιτή, κατανυκτική, μυσταγωγική και ευλαβική ατμόσφαιρα ιερούργησε στο μνημειώδη ναό ο Μητροπολίτης Απολλωνίας και Φίερι Νικόλαος, πλαισιούμενος από ιερείς της Μητροπόλεως.

Κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας μετ’ αρτοκλασίας, οι πιστοί ένιωσαν την πνευματικότητα των εορταζομένων αγίων.

Οι μάρτυρες αυτοί ζούσαν σ’ ένα σπήλαιο της αρχαίας Απολλωνίας, αρχικά ο Φήλικας, ο Περεγρίνος και ο Ερμείας, όπου ήρθαν από την Αθήνα, ο διάκονος Ίσαυρος, ο Βασίλειος και ο Ιννοκέντιος και μαζί έδωσαν νικηφόρους πνευματικούς αγώνες, με λόγο και με έργα, αρνούμενοι να αποστατήσουν, παρά τις προκλήσεις και τις απειλές, από την αλάνθαστη πίστη του Χριστού και να ασπαστούν την ειδωλολατρία.

Και το τέλος τους ήταν κοινό. Αποκεφαλίστηκαν με ξίφος, επιβεβαιώνοντας  με το αίμα τους την πίστη τους. 

Και μας άφησαν ως παρακαταθήκη, πέρα από τη θυσία τους, την έμπρακτη άσκηση στις σκέψεις, στους λόγους και τα έργα κάθε αρετής. 

Πράγματι, για να έχει χάρη, ευλογία, γαλήνη η ζωή μας, τέτοια πρέπει να είναι: Αληθινά χριστιανική, αγνή, σεμνή, ταπεινή, ζωή δικαιοσύνης και αγάπης, ζωή ενάρετη και αξιέπαινη. 

Παρά τους διωγμούς, τους είχε κυριεύσει η ειρήνη του Θεού, που δεν μπορεί νους ανθρώπου να την κατανοήσει, και σαν φρούριο τους περιέβαλλε και τους ασφάλιζε, ώστε καμία σκέψη άπιστη ή ολιγόπιστη ή αμαρτωλή, και κανείς φόβος να μη μπορεί να εισχωρήσει στις ψυχές τους για να τους ταράξει και να τους αναστατώσει.