Τίποτε. Η Ορθόδοξη Αυτοκρατορική Παλαιστινιακή Ενωση που κτίζει εκεί εκκλησίες με τις ευλογίες του τοπικού δεσπότη κάθε άλλο παρά παλαιστινιακή είναι. Εχει την κεντρική έδρα της στη Μόσχα και ελληνικό παράρτημα στη Μακεδονία. Ποιοι τη διοικούν και πώς έφτασε η χάρη τους στην Ημαθία
Ενας φιλόδοξος Μητροπολίτης, άρχοντας στη Βέροια, ο οποίος δεν κρύβει ότι απολαμβάνει τις σχέσεις του με ρώσους παράγοντες αλλά αρνείται σθεναρά ότι αυτό επηρεάζει την στάση του υπέρ των συλλαλητηρίων. Ενας διευθυντής του «Ακτορα» Ρωσίας και Σερβίας, καταδικασμένος στην Ελλάδα για απάτη, πρωταγωνιστής σε μια σειρά από αποτυχημένες απόπειρες εξαγωγής ροδακίνων στη Ρωσία. Ενας πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας (το 1999) και ένας πρώην πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, που του έχει απαγορευτεί η είσοδος στην Ελλάδα. Τους συνδέει η αγάπη για την Ορθοδοξία και η πομπώδης Ορθόδοξη Αυτοκρατορική Παλαιστινιακή Ενωση. Αυτή την τελευταία αξίζει να την κρατήσουμε ως όνομα. Μας προέκυψε πρόσφατα όταν, μέσω διαρροών φυσικά και όχι επισήμως, συνδέθηκε με τους ρώσους διπλωμάτες που απελάθηκαν από την Ελλάδα. Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά. Μια λιτή ανακοίνωση στην αρχική σελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας έδειξε ότι ο Μητροπολίτης Παντελεήμων έχει αρχίσει να μην αισθάνεται καλά τις τελευταίες ημέρες. Πρόκειται για την ανακοίνωση της άμεσης αναστολής λειτουργίας του Βλαχογιάννειου Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα. Πρόκειται για ένα χώρο στον οποίο φιλοξενούνταν μια ιδιωτική συλλογή του Βεροιώτη Κανέλλου Ντόντου, και, σύμφωνα με καταγγελίες , η συλλογή περιλάμβανε «γνωστούς φασίστες και βασανιστές όπως ο Γεώργιος Ντουζέπης, ο συνταγματάρχης Ξενοφών Τζαβάρας, κείμενα του δικτάτορα Παπαδόπουλου, βιβλία του Κων. Πλεύρη, βιβλία και αφίσες για το «παιδομάζωμα των συμμοριτών» και τις προσπάθειες της Φρειδερίκης και των ΤΕΑ να σώσουν τα Ελληνόπουλα της Βόρειας Ελλάδας από «τα νύχια των κομμουνιστών». Μολονότι η συλλογή είχε εγκαινιαστεί το 2012 και οι μαθητές της περιοχής το επισκέπτονταν με προτροπή του Μητροπολίτη, παρά τις αντιδράσεις, το κλείσιμο του Μουσείου αποφασίστηκε και ανακοινώθηκε μόλις την Τετάρτη.
Η ιστορία του ίδιου του χώρου του Μουσείου έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Επρόκειτο για ένα αρχοντικό το οποίο ανήκε στη Μητρόπολη. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 αποφάσισαν να το ανακαινίσουν. Ο προϋπολογισμός ήταν γιγάντιος για την εποχή: 384.000.000 δραχμές! Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες μηχανικών οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό, τα τεύχη δημοπράτησης δεν έφταναν στα χέρια τους με διάφορες προφάσεις από την μεριά ανθρώπων της Μητρόπολης. Ένας εκ των μηχανικών ο οποίος αγανάκτησε, απείλησε ότι θα προσφύγει στον εισαγγελέα επειδή του ανέφεραν όρους που δεν αναγράφονταν στην ανακοίνωση του διαγωνισμού, για να λάβει την απάντηση: «Μην ξεχνάς ότι υπάρχει και ο αφορισμός…» Οπως σε πολλά μέρη της Ελλάδας, έτσι και στη Βέροια η λογική των πολλών είναι «ας μην τα βάλουμε με την Εκκλησία». Με μια Εκκλησία που κόβει και ράβει, γενικώς. Κι ο κ. Παντελεήμων κόβει και ράβει στην περιοχή από το 1994, όταν και χειροτονήθηκε Μητροπολίτης. Εργατικός και φιλόδοξος άνθρωπος, λέγεται ότι θα έβλεπε με καλό μάτι μια μετακίνησή του στη θέση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, στο μέλλον. Προς το παρόν, ο κ. Παντελεήμων βλέπει το όνομά του να φιγουράρει όποτε αναφέρεται αυτή η περίφημη Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Ενωση και αγανακτεί. Μα δεν είναι η έδρα στη Βέροια, λέει. Είναι στη Θεσσαλονίκη, αλλά έγινε ντόρος λόγω της μεγάλης εκδήλωσης που έγινε στη Βέροια το 2016. «Καί ὁ μόνος λόγος τῆς ἐπισκέψεως αὐτῆς στή Βέροια ἦταν ὅτι ὁ ἐπικεφαλῆς τοῦ Ἑλληνικοῦ Παραρτήματος κατάγεται ἀπό τή Βέροια καί θέλησε νά φέρει τόν πρώην Πρωθυπουργό τῆς Ρωσίας καί Πρόεδρο τῆς Ἑνώσεως στήν πατρίδα του. Ἦταν τιμή γιά τήν πόλη ἡ ἐπίσκεψη αὐτή καί ἡ Ἱερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης καί Καμπανίας τούς ὑποδέχθηκε μέ χαρά, ὅπως ὑποδέχεται κάθε ἐπίσημο ἐπισκέπτη στή Βέροια. Μάλιστα ὁ τ. Πρωθυπουργός τῆς Ρωσίας ἐπισκέφθηκε μία ἀκόμη φορά τήν πόλη μας καί ἐκκλησιάστηκε στόν Ἱερό Ναό τοῦ Ἁγίου Ἀντωνίου κατά τόν ἑορτασμό τῆς ἐπετείου τοῦ Μακεδονικοῦ Ἀγῶνος. Αὐτή εἶναι ἡ μόνη ἀλήθεια», διατείνεται ο Μητροπολίτης σε γραπτό μήνυμά του.
Και έχει δίκιο. Πραγματικά, ο επικεφαλής του παραρτήματος στην Ελλάδα, Σίμος Παναγιωτίδης, κατάγεται από τη Βεργίνα Ημαθίας. Ο άνθρωπος όμως που εμφανίζεται σε όλες τις φωτογραφίες ως «διευθυντής του Ακτορα Ρωσίας» (και από το 2017 ως διευθυντής Σερβίας) κρατά πολύ χαμηλό προφίλ στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, γενικώς. Κι αυτό, επειδή έχει εις βάρος του κάτι πολύ σοβαρό: μια πρόσφατη πρωτόδικη καταδίκη επτά ετών για απάτη. Ο Σίμος Παναγιωτίδης εμφανίστηκε το 2005 στην αγροτική συνεταιριστική σύμπραξη ΑΛ.Μ.ΜΕ. Πρόκειται για την ένωση τριών αγροτικών συνεταιρισμών της Ημαθίας, των «Αλιάκμων», «Μέση» και «Μελίκη». Ο κ. Παναγιωτίδης παρουσιάστηκε ως έχων σοβαρές διασυνδέσεις στο πολιτικό σύστημα της Ρωσίας. Επεισε την ΑΛ.Μ.ΜΕ. να συστήσουν μια εταιρεία με έδρα τη Μόσχα, προκειμένου να εξάγουν ροδάκινα. Επειδή υπήρχε μια καθυστέρηση στη σύσταση, ο κ. Παναγιωτίδης πρότεινε να γίνουν εξαγωγές στο όνομα μιας εταιρείας την οποία εκείνος υπέδειξε. Πράγματι, έγινε εξαγωγή ροδακίνων αξίας 500.000 ευρώ. Από το ποσό εκείνο, πληρώθηκαν μόλις 50.000 δολάρια. Οι υπεύθυνοι των συνεταιρισμών προσέφυγαν στα Δικαστήρια, καταθέτοντας αγωγή και μήνυση και δικαιώθηκαν τόσο στα αστικά όσο και στα ποινικά Δικαστήρια. Ωστόσο, λόγω έλλειψης περιουσίας στο όνομα του κ. Παναγιωτίδη, ήταν ελάχιστα τα χρήματα που μπόρεσαν να βρουν προς ικανοποίηση της απαίτησης. Οσο για το ποινικό μέρος, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Θεσσαλονίκης, με την υπ’ αριθμόν 968999/2015 απόφαση τον καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης επτά ετών για το αδίκημα της απάτης κατ’ εξακολούθηση από κοινού. Η έφεση την οποία άσκησε ο κ. Παναγιωτίδης είχε ανασταλτικό χαρακτήρα και αναμένεται να εκδικαστεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σίμος Παναγιωτίδης εμφανίζεται στο πλάι του Μητροπολίτη Παντελεήμονα. Ηταν εκείνος που είχε επιτύχει –ως γενικός διευθυντής της «Ακτωρ» στη Ρωσία– μια μεγάλη δωρεά καθώς είχε εξασφαλίσει τη συνεργασία ενός σπουδαίου ρώσου καλλιτέχνη με σκοπό να προσφερθούν τρία γλυπτά στη Μητρόπολη: ένα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ένα του Αποστόλου Παύλου και ένα του Αγίου Λουκά Συμφεροπόλεως (η πρωτεύουσα της Κριμαίας) .
Η προσφορά πραγματοποιήθηκε το 2013. Ωστόσο, η μεσολάβηση είχε γίνει το 2009. Μάλιστα, ο Σίμος Παναγιωτίδης δεν ήταν μόνος του στη μεσολάβηση. Μαζί του ήταν, όπως διαβάζουμε σε δημοσιεύματα της εποχής ο «Γενικός Διευθυντής της Εταιρείας Χαλκού της Ρωσίας, Στέφανος Κασίδης». Το ενδιαφέρον της ιστορίας βρίσκεται στο ότι ο κ. Κασίδης είναι εκείνος ο οποίος το 2009 είχε οδηγήσει τον τότε υφυπουργό Γεωργίας Κιλτίδη στην πιο αποτυχημένη «αγορά του αιώνα». Επρόκειτο για μια εξωφρενική ποσότητα ροδακίνων που θα εξαγόταν στη Ρωσία, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Από τα 10.000 κοντέινερ που υποτίθεται ότι θα πουλούσαμε στους Ρώσους, τελικά έφυγαν ένα ή δύο μόνο! Το αποτέλεσμα της ιστορίας εκείνης ήταν η δραματική πτώση της τιμής του ροδάκινου και μεγάλη ζημιά για τον κλάδο σε όλη τη χώρα. Της αποτυχημένης αυτής απόπειρας πώλησης ροδάκινων στη Ρωσία είχε προηγηθεί, το 2004, μια εξίσου αποτυχημένη απόπειρα πώλησης κρασιού μέσω του συνεταιρισμού VAENI, την οποία κανείς δεν θέλει να θυμάται πια. Το γεγονός της καταδίκης, πάντως, δεν φάνηκε να μειώνει καθόλου το κύρος του Σίμου Παναγιωτίδη τόσο για την εταιρία «Ακτωρ» (από την οποία ήταν γνωστό ήδη από το 2004 ότι μισθοδοτούνταν) όσο και για τους Ρώσους. Ετσι, το 2016, η Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Ένωση τον παρουσίασε ως επικεφαλής του εν Ελλάδι παραρτήματός της. Η έδρα είναι στη Θεσσαλονίκη –χωρίς κανείς να δίνει παραπάνω στοιχεία- αλλά το grand opening έγινε στη Βέροια. Οπως διαβάζουμε σε δημοσίευμα της εποχής, «με μια σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε υπό την παρουσία του Προέδρου της Αυτοκρατορικής Ορθόδοξης Παλαιστινιακής Ένωσης, πρώην Πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας και Προέδρου του Ελεγκτικού Συμβουλίου κ. Στεπάσιν Σεργκέι Βαντίμοβιτς, πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή Δοβρά η επίσημη έναρξη του ελληνικού παραρτήματος της Ένωσης στην Ελλάδα. Ο Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων τέλεσε τον αγιασμό, ο οποίος αμέσως μετά αναφέρθηκε στην ιστορικότητα της Μονής και την ανασύστασή της πριν από 22 χρόνια». Η Μονή Δοβρά Η Μονή Δοβρά είναι μια άλλη ιστορία. Βρίσκεται περί τα τρία χιλιόμετρα έξω από τη Βέροια και ο Μητροπολίτης Παντελεήμων έχει αποφασίσει να την απλώσει όσο περισσότερο μπορεί και να της δώσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αίγλη. Στο χώρο λειτουργούσε κάποτε παιδούπολη της Φρειδερίκης. Η Μονή επανιδρύθηκε το 1995 ως Ανδρώα Κοινοβιακή Μονή. Στους χώρους της λειτουργούν οι εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις και το εκπαιδευτικό Κέντρο Βυζαντινών Τεχνών (αγιογραφία, ψηφιδωτό, ξυλογλυπτική και συντήρηση).
Από το 2005 η αδελφότητα του μοναστηριού συνδέθηκε με τον νεοφανή άγιο της ρωσικής γης, τον άγιο Λουκά τον Ιατρό και Θαυματουργό, επίσκοπο Συμφεροπόλεως. «Η Μονή κατέχει ένα τεμάχιο ιερού λειψάνου του Αγίου», διαβάζουμε στο site της Μητρόπολης. «Τα πολλά θαύματα και η έντονη παρουσία του Αγίου στο μοναστήρι και στην γύρω περιοχή έκαναν τον Άγιο αμέσως γνωστό και με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου και με την υποστήριξη ευλαβών χριστιανών εγείρεται η πρώτη μεγάλη εκκλησία προς τιμήν του αγίου Λουκά του Ιατρού, τουλάχιστον στην Ελλἀδα, μέσα στον χώρο της Ιεράς Μονής. Κάθε Σάββατο τελείται Θεία Λειτουργία και κάθε Τρίτη το απόγευμα τελείται στον υπό κατασκευή Ιερό Ναό του αγίου εσπερινός και παράκληση και έχει την ευκαιρία ο κάθε πιστός να προσκυνήσει τα χαριτόβρυτα λείψανά του». Ο υπό κατασκευήν Ιερός Ναός είναι μια υπερπαραγωγή paid by Russia. Έχουν στηθεί θεόρατες καμπάνες που βγάζουν μια υπερφυσική μελωδία, ενώ οι χρυσοί τρούλοι φαίνονται από πολύ μακριά. Η φυσιογνωμία του Αγίου, μεγαλοπρεπής και βλοσυρή, δεσπόζει στην περιοχή, εμπνέοντας τον κ. Παντελεήμονα, ο οποίος έχει ως πρότυπό του τον Άγιο. Για την εναντίον του κριτική με αφορμή τον ενεργό ρόλο του στα συλλαλητήρια για «το όνομα», γράφει: «Οἱ ὅποιες συκοφαντικές προσπάθειες θά πέσουν στό κενό γιατί ἡ στάση τοῦ Μητροπολίτου στό κρίσιμο θέμα τῆς συμφωνίας τῶν Πρεσπῶν καθορίζεται ἀπό τό αἴσθημα τῆς εὐθύνης του γιά τόν τόπο καί τῆς ἀγάπης του γιά τή Μακεδονία μας καί μόνο, ἔχοντας ὡς πρότυπο τόν Ἅγιο Λουκᾶ τόν ἰατρό, Ἀρχιεπίσκοπο Συμφερουπόλεως, ὁ ὁποῖος ἐδιώχθη καί συκοφαντήθηκε βάναυσα ἀπό τό ἀθεϊστικό καθεστώς τῆς ἐποχῆς του διότι μιλοῦσε περί τῆς ἐν Χριστῶ ἀληθείας».
Η Ορθόδοξη Αυτοκρατορική Παλαιστινιακή Ένωση
Η Ορθόδοξη Αυτοκρατορική Παλαιστινιακή Ένωση ιδρύθηκε από τον Τσάρο Αλέξανδρο Γ’ το 1882 στην Ρωσία και έχει ως κύριο στόχο τη διατήρηση και τη προάσπιση της Ορθόδοξης πολιτιστικής κληρονομιάς. Διατηρεί παραρτήματα σε όλες τις βαλκανικές χώρες, την Κύπρο, τη Γερμανία, τη Συρία, και οι δραστηριότητές της κινούνται κυρίως σε θρησκευτικό, πατριωτικό και πολιτιστικό πεδίο. Με όχημα την Ορθοδοξία, η Ένωση παρακινεί και ευνοεί επισκέψεις σε μοναστήρια και αξιωματούχους, συμμετοχή σε παρελάσεις και εκδηλώσεις, συναυλίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Επικοινωνήσαμε με το παράρτημα Γερμανίας, με έδρα το Ντάρμστατ, αλλά ο εκεί υπεύθυνος δεν ήταν σε θέση να μας δώσει λεπτομέρειες για την έδρα του παραρτήματος στην Ελλάδα. Το μόνο που γνωρίζουμε μέσα από το ρωσικό site της Ένωσης είναι ότι η έδρα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, ότι ο κ. Παναγιωτίδης είναι πρόεδρος και ο Αλεξέι Ποπόφ, ρώσος διπλωμάτης (πρώην πρόξενος στη Θεσσαλονίκη) στον οποίο απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ελλάδα, είναι αναπληρωτής πρόεδρος. Όσο για τον πρόεδρο διεθνώς, τον Σεργκέι Βαντίμοβιτς Στεπάσιν, πρώην πρωθυπουργό (1999) της Ρωσίας, είναι ένα πρόσωπο με πολλά αξιώματα στη χώρα του, πτυχία και ακαδημαϊκούς τίτλους, ένας ευπατρίδης του αμέσου περιβάλλοντος του προέδρου Πούτιν.