Mε τα θυρανοίξια του Ιερού Κοιμητηριακού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ & Γαβριήλ και πασών των Επουρανίων Δυνάμεων, από τον Μητροπολίτη Γλυφάδας, Ε. Β, Β & Β. κ. Παύλο, ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία του το νέο κοιμητήριο του Δήμου Γλυφάδας, σήμερα Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 4.00 το απόγευμα.
Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του πριν την Ακολουθία, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο χρόνιο πρόβλημα της πόλης, στον κορεσμό του κοιμητηρίου λόγω της αύξησης του πληθυσμού. «Στην αρχή κτυπήσαμε πόρτες και δεν άνοιξαν. Όμως τα τελευταία τέσσερα χρόνια, χάρις τις ενέργειες του Δημάρχου κ. Παπανικολάου, αλλά και των Υπουργών Αμύνης κ. Καμμένου και του προηγούμενου κ. Δένδια, τα πράγματα άλλαξαν και τα αποτελέσματα, γευόμαστε σήμερα όλοι, στην ιστορική αυτή ημέρα. Θερμές ευχαριστίες στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, για τις δικές του ενέργειες αλλά και του μεγάλου Ευεργέτου της Μητροπόλεώς μας κ. Αθανασίου Μαρτίνου, που έφτιαξε αυτόν τον περικαλλή Ναό τον οποίο θα τιμάται στους Ταξιάρχες Αρχαγγέλους Μιχαήλ & Γαβριήλ…», κάτι που έγινε δεκτό από τον κόσμο με θερμό χειροκρότημα.
Μετά την Ακολουθία, τελέσθηκε ο πρώτος Πανηγυρικός Εσπερινός. Ενώ θα ετοιμασθεί να πανηγυρίσει κανονικά στις 7 και 8 Νοεμβρίου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το νέο κοιμητήριο σχεδιάστηκε, αδειοδοτήθηκε και κατασκευάστηκε με δαπάνες του Δήμου Γλυφάδας, σε έκταση 42 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε με ειδικό νόμο το 2014 από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο Ιερός Ναός του κοιμητηρίου κατασκευάστηκε με δωρεά του Θανάση Μαρτίνου.
Ο χώρος του νέου κοιμητηρίου ξεκινά ένα χιλιόμετρο πάνω από το τελευταίο σπίτι στην περιοχή της Τερψιθέας, βρίσκεται δηλαδή εκτός οικιστικής ζώνης. Σε τμήμα της έκτασης δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας στρατιωτικό κοιμητήριο, για την Πολεμική Αεροπορία. Στο σημείο αυτό κατασκευάστηκε και μνημείο όπου αναφέρονται τα 750 περίπου ονόματα των πεσόντων της Αεροπορίας μας από την ίδρυσή της πριν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα, ενώ έχει τοποθετηθεί και ένα αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας.
«Σήμερα είναι μια σπουδαία, μια ιστορική ημέρα για την πόλη μας. Μια μέρα που η Γλυφάδα μας βγαίνει οριστικά από ένα δραματικό αδιέξοδο και το πιο επείγον πρόβλημα που αντιμετώπιζε η κοινωνία μας για δεκαετίες επιλύεται. Δεν μπορείτε να φανταστείτε το συναίσθημα που σε κατακλύζει, το ψυχολογικό φορτίο που σηκώνεις, όταν ως δήμαρχος της πόλης έρχεται ένας συμπολίτης σου και εξομολογείται με πόνο καρδιάς ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει την τελευταία κατοικία για τον δικό του άνθρωπο ή όταν σου μεταφέρει το δράμα της εκταφής ενός συγγενικού του προσώπου. Από σήμερα η πόλη μας διαθέτει επιτέλους το χώρο όπου με αξιοπρέπεια, με σεβασμό, με πολιτισμό, χωρίς προβλήματα, μπορούμε να αποχαιρετούμε τους συνανθρώπους μας που φεύγουν, όπως άλλωστε επιτάσσει και η εκκλησιαστική μας παράδοση», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου.
Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου στο χαιρετισμό του υπογράμμισε με συγκίνηση ότι το μνημείο πεσόντων της Πολεμικής Αεροπορίας φιλοξενεί όλα τα ονόματα των πεσόντων αεροπόρων, από τον Αλέξανδρο Καραμανλάκη το 1912 μέχρι το Νίκο Βασιλείου το 2018, που ευχήθηκε να είναι και ο τελευταίος πεσών.
«Στον ιερό αυτό χώρο θα αναπαύονται οι πιλότοι μας, οι άγρυπνοι φρουροί του Αιγαίου, που πετούν καθημερινά εξασφαλίζοντας την ειρήνη διά της αποτροπής, έτοιμοι για το υπέρτατο καθήκον, τη θυσία για την πατρίδα», τόνισε στην ομιλία του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, αναφερόμενος στο στρατιωτικό κοιμητήριο. Ο κ. Καμμένος είπε επίσης ότι το έργο αυτό είναι ένα παράδειγμα αγαστής συνεργασίας της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας με τις τοπικές αρχές.
Το παρόν στην τελετή έδωσαν σύσσωμοι οι Κληρικοί όλης της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας και βουλευτής Νίκος Δένδιας, οι βουλευτές Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Σοφία Βούλτεψη, Άννα Καραμανλή, η πρώην Υπουργός Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, οι Δήμαρχοι Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και Δάφνης-Υμηττού Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καλλιθέας Τάσος Γαϊτάνης και περισσότεροι από 2.000 πολίτες.
ΠΗΓΗ: Ι.Μ. Γλυφάδας