You are currently viewing Θεολογία και Τέχνη σε Διάλογο στο Μαλιώτειο της Βοστώνης
Ο Χρυσόστομος Σταμούλης, καθηγητής Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ARXEIOY: ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ

Θεολογία και Τέχνη σε Διάλογο στο Μαλιώτειο της Βοστώνης

  • Reading time:1 mins read

ΒΟΣΤΩΝΗ. Το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδήλωση την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου, από τις 7 έως τις 9 το βράδυ, με θέμα: «Η Ποιητική της Θεολογίας: Θεολογία και Τέχνη σε Διάλογο». Η εκδήλωση θα έχει ως ομιλητή τον κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μουσικοσυνθέτη Δρ. Χρυσόστομο Σταμούλη, τραγούδια και μουσική του οποίου θα παρουσιαστούν στο κοινό.

Αμέσως μετά την παρουσίαση και την καθιερωμένη συζήτηση με τους παρευρισκομένους θα ακολουθήσει δεξίωση στους χώρους του Μαλιωτείου. Η είσοδος είναι ελεύθερη και δωρεάν για όλους.

Ο καθηγητής κ. Σταμούλης είναι γνωστός στους αναγνώστες του «Εθνικού Κήρυκα» από τις συνεντεύξεις που είχε παραχωρήσει κατά το ξέσπασμα στης πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο κ. Σταμούλης σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, του Βελιγραδίου και του Durham της Αγγλίας. Υπενθυμίζεται ότι είχε παραχωρήσει αποκλειστική συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» το Σαββατοκύριακο 23-24 Μαΐου 2020 σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού και τη στάση της Εκκλησίας και της Θεολογίας.

Εχει επισκεφθεί πολλές φορές τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει κάνει σειρά διαλέξεων στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, αλλά και στα πανεπιστήμια Harvard, Boston College, Boston University και αλλού.

Κυριότερα έργα του είναι: «Broken Bridges. An Introduction to Orthodox Fundamentalism», εκδ. Sebastian Press, Alhambra, California 2021. «Φάγαμε ήττα. Κείμενα για τον αυτοεγκλωβισμό της Ορθοδοξίας», εκδ. Αρμός, Αθήνα 2021. «Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι; Κείμενα για το διάλογο της Ορθοδοξίας με την πόλη, την πολιτική και τον πολιτισμό», εκδ. Αρμός, Αθήνα 2016. «Ερωτας και σεξουαλικότητα. Αφήγηση διεπιστημονική, από την αρχαιότητα στο σήμερα, από τους μικροοργανισμούς στον άνθρωπο» (επιμέλεια), εκδ. Αρμός, Αθήνα 2014. «Ωσπερ ξένος και αλήτης ή σάρκωση: η μετανάστευση της αγάπης», εκδ. Ακρίτας, Αθήνα 2010. «Ερως και θάνατος. Δοκιμή για έναν πολιτισμό της σάρκωσης», εκδ. Ακρίτας, Αθήνα 2009 & εκδ. Αρμός, Αθήνα 2019. «Η γυναίκα του Λωτ και η σύγχρονη θεολογία», εκδ. Ινδικτος, Αθήνα 2008 & Αρμός 2014. «Κάλλος το άγιον. Προλεγόμενα στη φιλόκαλη αισθητική της Ορθοδοξίας», εκδ. Ακρίτας, Αθήνα 2004, 2005, 2008. 2010. «Περί φωτός. Προσωπικές ή φυσικές ενέργειες; Συμβολή στη σύγχρονη περί Αγίας Τριάδος προβληματική στον Ορθόδοξο χώρο», εκδ. «Το Παλίμψηστον», Θεσσαλονίκη 1999, 2007. «Θεοτόκος και ορθόδοξο δόγμα. Σπουδή στη διδασκαλία του Αγίου Κυρίλλου Αλεξανδρείας», εκδ. «Το Παλίμψηστον», Θεσσαλονίκη 1996, 2003. Μελέτες του έχουν δημοσιευθεί στα αγγλικά, ιταλικά, γαλλικά, γερμανικά, σερβικά, ρουμανικά και ρωσικά.

Τη διετία 2011-2013 υπήρξε πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ., θέση στην οποία επανεξελέγη για τη διετία 2013-2015.

Είναι μέλος:

– Της Συνοδικής Επιτροπής επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου, της Εκκλησίας της Ελλάδος.

– Του Διοικητικού Συμβουλίου του Κε.Δ.Α.Κ. (Κέντρο Διαφυλάξεως Αγιορείτικης Κληρονομιάς).

– Του «The Maliotis Cultural Center Committee» (Hellenic College|Holy Cross της Αρχιεπισκοπής Αμερικής).

Εκανε μουσικές σπουδές (φλάουτο, ανώτερα θεωρητικά) στο Μακεδονικό και στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Από το 1991 διευθύνει τη Μεικτή Χορωδία «Αγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος» Θεσσαλονίκης. Από νωρίς ασχολήθηκε με τη σύνθεση και έχει εκδώσει έξι ψηφιακούς δίσκους.