Με λαμπρότητα, μεγαλοπρέπεια και ιερή κατάνυξη εορτάσθηκαν τα Θεοφάνεια στο όμορφο νησί της Άνδρου.
Τον Όρθρο, την πανηγυρική Θεία Λειτουργία και την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, στον περικαλλή Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Γαύριο, προσκεκλημένος του οικείου Ποιμενάρχη Σεβ. Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου.
Πλήθος ευσεβών πιστών, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν παρακολούθησε από νωρίς την θεία λειτουργία και ακολουθία.
Ο Σεβ. Βρεσθένης , στην ομιλία του, τόνισε ότι η εορτή των Θεοφανείων αποτελεί την απαρχή του χριστιανικού βαπτίσματος- όπως αυτό επικράτησε στην Εκκλησία μας- και του αγιασμού όλου του κόσμου.
Στον Ιορδάνη ο Χριστός αγίασε τα ύδατα, ώστε να γίνουν για τον κάθε πιστό χριστιανό «αγιασμού δώρον, αμαρτημάτων λυτήριον, νοσημάτων αλεξιτήριον, δαίμοσιν ολέθριον, ταις εναντίαις δυνάμεσιναπρόσιτον»,
Το βαθύτερο νόημα της γιορτής των Θεοφανείων φανερώνεται σε εκείνους, πού θα λουσθούν στα νάματα του Ιορδάνου και θα καθαρίσουν με τον αγιασμό τις αισθήσεις, την ψυχή και το σώμα τους από τα σκοτάδια, τους πειρασμούς, τις προκλήσεις, και τα προβλήματα της καθημερινότητας. Σε εκείνους πού θα προσεγγίσουν το μεγάλο μυστήριο της σωτηρίας όχι με το νου, αλλά βιωματικά.
Τότε θα δουν με έκπληξη και δέος ότι τα γεγονότα αυτών των ημερών του Δωδεκαημέρου είναι τόσο κοντά μας και έχουν να μας δώσουν ένα μήνυμα σύγχρονο και επίκαιρο. Ένα μήνυμα ελευθερωτικό και σωστικό. Το μήνυμα του σωσμένου, του ακέραιου και αυθεντικού ανθρώπου. Ένα μήνυμα πού διαφυλάσσεται δύο χιλιάδες χρόνια τώρα στο χώρο της Εκκλησίας, πού είναι ο παρατεινόμενος στους αιώνες Χριστός και αποτελεί το χώρο της λυτρώσεως και καταφάσεως της ανθρώπινης αξίας. Μονάχα εκεί διασώζεται η αρχέγονη κληρονομιά του ανθρώπου και ορίζεται το νόημα της υπάρξεως μέσα στον κόσμο. Αναφέρθηκε στα ήθη και τα έθιμα της περιόδου αυτής, τα οποία φέρνουν κοντά τους ανθρώπους, καθώς η αλληλεγγύη, η συμπαράσταση, η ανθρώπινη αγκαλιά, η αγάπη προς τον πάσχοντα πλησίον, η ενότητα, είναι τα βιωματικά μηνύματα που αναδύονται μέσα από αυτά τα ήθη, που ο Ελληνισμός διέσωσε στο πέρασμα των αιώνων.
Επαίνεσε τους μετέχοντες πιστούς για την αθρόα παρουσία τους στην ακολουθία, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν, και οι οποίες αφενός μεν δεν επέτρεψαν τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα, αφ΄ετέρου κρατούν το νησί αποκλεισμένο.
Ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη κ. Δωρόθεο διά την αδελφική πρόσκλησή του και την αγάπη του.
Ευχήθηκε τέλος σε όλους καλή, ευλογημένη, αγιασμένη και δημιουργική χρονιά, μέσα στο φως του Επιφανέντος Κυρίου μας.