Η ετήσια επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως του αοιδίμου Γέροντος Μητροπολίτου πρώην Πειραιώς κυρού Καλλινίκου εψάλλει σήμερα Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021 στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς, κατά την διάρκεια του Αρχιερατικού Συλλείτουργου που τελέστηκε κατόπιν κανονικής αδείας της Ιεράς Συνόδου.
Στην Ακολουθία του Όρθρου Χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.Ιγνάτιος, ο οποίος προεξήρχε και της Θείας Λειτουργίας συνιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ, ενώ συμπροσευχόμενος στο Ιερό Βήμα ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.Αμβρόσιος.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.Ιγνάτιος ο οποίος αναφέρθηκε στα πλούσια και σημαντικά μηνύματα της σημερινής Ευαγγελικής περικοπής, στο «διαμάντι των παραβολών του Κυρίου μας» όπως χαρακτηριστικά είπε, στην παραβολή του ασώτου υιού για την οποία «πολλοί Πατέρες της Εκκλησίας μας έχουν διακρίνει τη σημασία στην παραβολή αυτή της παρουσίας του πατρός και θα μπορούσε κάλλιστα να ονομαστεί ως η παραβολή του καλού ευσπλάχνου Πατέρα».
Αφού επεσήμανε και ανέλυσε ότι η παραβολή αυτή εφαρμόζεται έμπρακτα στην Εκκλησία, τόνισε ότι «τον πατέρα τον εκφράζει ο Πνευματικός. Αυτός που έχει τη Χάρη για να συγχωρεί και να οδηγεί στην κοινωνία με τον Αναστάντα Χριστό». «Εμείς σήμερα θέλουμε να μιλήσουμε για τον πατέρα. Ειδικά σήμερα» σημείωσε ο Σεβασμιώτατος, «γιατί είμαστε εδώ για να μνημονεύσουμε ένα χρόνο μετά τον πατέρα μας».
«Έναν πατέρα μοναδικό για όσους τον βιώσαμε και τον ζήσαμε ο καθένας μέσα από την δική του πορεία. Ένας πατέρας όντως φιλόστοργος, συγχωρητικός, πνευματικός που πάντοτε παρέμενε για εμάς ο οδηγός που επιστρέφαμε και πάλι κάθε φορά στο σπίτι του πατρός μέσα από το Μυστήριο της Εξομολογήσεως και της Μετανοίας», είπε.
Αναφερόμενος σε σημαντικούς σταθμούς της επίγειας ζωής του μακαριστού γέροντα Μητροπολίτου πρώην Πειραιώς κυρού Καλλινίκου, τόνισε με έμφαση πως «αγάπησε από μικρό παιδί την Αγία Γραφή» και ότι «αφιερώθηκε στο έργο της πνευματικής πατρότητας».
«Αναδεικνύεται μεγάλος πνευματικός, αλλά με το προτέρημα του πνευματικού που ελευθερώνει τα παιδιά του και δεν τα δεσμεύει, που δέχεται τον μετανοούντα και τον συγχωρεί, δίνοντάς του την ευκαιρία να ανοίξει νέους δρόμους στην πνευματική του ζωή με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος», σημείωσε.
«Εργάστηκε Ιεραποστολικά μέσα στην Εκκλησία», είπε σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ.Ιγνάτιος, επισημαίνοντας πως «ξεκίνησε ένα σπουδαίο και μεγάλο έργο» στον Πειραιά το ποίο «δεν ήταν ένα έργο ατομικό ούτε τοπικό, αλλά αναπτύχθηκε σε ένα έργο καθαρά Εκκλησιαστικό. Διαπέρασε όλη την Ελλάδα με πρωτοπόρα προγράμματα κυρίως με τον ραδιοφωνικό σταθμό και το περιοδικό και έγινε και οικουμενικό το έργο, γιατί πολλοί Ορθόδοξοι από όλο τον κόσμο εστράφησαν σε αυτή την Μητρόπολη για να πάρουν νάματα Ορθοδοξίας». «Όντας πατέρας» συνέχισε, «έβλεπε με καμάρι τα πνευματικά του παιδιά να γίνονται διάκονοι και λειτουργοί της Εκκλησίας του Χριστού φθάνοντας στα ύπατα αξιώματα όπως αυτό του Αρχιεπισκόπου με τον αείμνηστο Χριστόδουλο». Προσθέτοντας ότι «χάσαμε έναν αληθινό πατέρα επίγειο», εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι «έχουμε έναν πατέρα που πλέον προγεύεται Παραδείσου και μας άφησε παρακαταθήκη τι σημαίνει πατρότητα, για να μπορούμε και εν μετανοία και εμείς να ελπίζουμε στη Χάρη και στο Έλεος του Θεού».
Ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ.Ιγνάτιος ανέφερε: «Πάντοτε προσευχόταν να έχει η Μητρόπολή του άξια διαδοχή και συνέχεια του έργου του». «Έχω πλήρη επίγνωση» συνέχισε, «ό,τι ακριβώς ο Θεός του δώρισε και αυτό. Να έχει διάδοχο άξιο, της δικής του παραδόσεως, με οξύνοια νου, με παρρησία και τόλμη μοναδική, που λέγει πάντοτε αυτό που πιστεύει χωρίς να φοβάται καμία εξουσία και κυρίως όχι μόνο δεν ανέκοψε το έργο που είχε θεμελιωθεί και είχε ξεκινήσει στην Μητρόπολη που ο Θεός του ανέθεσε, αλλά το αύξησε», αναφερόμενος με ιδιαίτερη έμφαση «στον ευπρεπισμό των Ναών που όντως σήμερα στην πλειοψηφία τους έχουν γίνει υποδειγματικοί Ναοί για όλη την Ελλάδα και την Εκκλησία μας».
Τέλος, από την πλευρά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, ευχαριστώντας για την παρουσία τους, τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.Αμβρόσιο, Δημητριάδος και Αλμυρού κ.Ιγνάτιο, Γουινέας κ. Γεώργιο και Πτολεμαΐδος κ.Εμμανουήλ, δόξασε τον Πανάγιο Θεό που χάρισε στην Εκκλησία Του τον μακαριστό Γέροντα πρώην Πειραιώς κυρό Καλλίνικο ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά τόνισε την «κόσμησε με πρωτοποριακά έργα».
Αφού υπογράμμισε ότι «υπήρξε για εμάς μέντορας και ποδηγέτης», κατέληξε λέγοντας πως «έχουμε την πνευματική εσωτερική πληροφόρηση ότι εκείνος με τας θεοπειθείς ευχάς του πρεσβεύει υπέρ πάντων ημών εις τον Θρόνον της Χάριτος».
Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό και video με το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος κ.Ιγνατίου, την Επιμνημόσυνη Δέηση και τις ευχαριστίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ.