You are currently viewing Ταμασού Ησαϊας για την κρίση : ”’Εχουμε ήπιο σχίσμα στους κόλπους της Εκκλησίας της Κύπρου”

Ταμασού Ησαϊας για την κρίση : ”’Εχουμε ήπιο σχίσμα στους κόλπους της Εκκλησίας της Κύπρου”

  • Reading time:1 mins read

Καθίσταται πασιφανές και πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η λεγόμενη «αυτοκεφαλία» της Εκκλησίας της Ουκρανίας, τείνει να εξελιχθεί σε μία εκκλησιαστική κρίση, η οποία θα χαράξει με απρόβλεπτες συνέπειες όχι μόνο σε πανορθόδοξο επίπεδο αλλά και σε ενδοεκκλησιαστικές κρίσεις εντός δηλ. των συνόδων των κατά τόπους Εκκλησιών.

Ανεπηρέαστη από την εξέλιξη των γεγονότων δεν θα μπορούσε να μείνει η Κύπρος αφού ως γνωστό η προσωπική αυτή καθ’ εαυτή απόφαση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου όπως συμπεριλάβει τον λεγόμενο «Μητροπολίτη Ουκρανίας Επιφάνιο» όχι μόνο άνευ της συμφώνου γνώμης της συνόδου αλλά και μετά από ρητή απαγόρευση της Συνόδου στην συνεδρία της 9ης Σεπτεμβρίου, στα υπό μνημόνευση Δίπτυχα πυροδότησε αντιδράσεις οι οποίες και δικαιολογημένα θέτουν ως βάση την παραβίαση εκ μέρους του Μακαριωτάτου του συστήματος διοίκησης της Εκκλησίας δηλ. του συνοδικού.

Παρέμβαση για το συγκεκριμένο θέμα έκανε σήμερα ο Μητροπολίτης Ταμασού κ. Ησαΐας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Σίγμα.

Ο Πανιερώτατος ερωτηθείς για την ανεξήγητη αυτή ενέργεια του Μακαριωτάτου, αναφέρθηκε διεξοδικά στην εκκλησιαστική κρίση η οποία προέκυψε στους κόλπους της Εκκλησίας της Κύπρου ως μη όφειλε.

Υπογράμμισε την δημιουργία ενός ήπιου σχίσματος στους κόλπους της Εκκλησίας της Κύπρου, το οποίο οφείλεται εξολοκλήρου στην αγνόηση της αποφάσεως της Συνόδου για μη αναγνώριση του Επιφανίου ως Μητροπολίτου Κιέβου εκ μέρους του Μακαριωτάτου.

Βέβαια, την άποψη αυτή δεν την εκφράζουν μόνο ο Μητροπολίτης Ταμασού και οι τρείς άλλοι Αρχιερείς της Εκκλησίας της Κύπρου οι οποίοι υπέγραψαν και προ ολίγων ημερών την κοινή δήλωση αλλά την υποστήριξαν όλα τα μέλη της Συνόδου και για τον λόγο αυτό ο Μακαριότατος απέσυρε την επιστολή η οποία προοριζόταν για τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Υπενθυμίζουμε ότι Μητροπολίτης ημικατεχόμενης επαρχίας της νήσου, δήλωσε ευθαρσώς σε βιντεοσκοπούμενη ομιλία ότι κανονικός Μητροπολίτης Ουκρανίας είναι ο Μητροπολίτης Ονούφριος.

Επίσης ο Μητροπολίτης Ταμασού αναφέρθηκε στα πραγματικά γεγονότα τα οποία κωλύουν την αρχιερατική του συνείδηση να δεχθεί τον Επιφάνιο ως κανονικό Μητροπολίτη Κιέβου και τα οποία έχουν ως βάση κριτήρια θεολογικά και νομοκανονικά.

Ξεκαθάρισε ευθαρσώς ότι η αντίδραση του αυτή δεν έχει χαρακτήρα προσωπικό αλλά σέβεται και εκτιμά τόσο τον Παναγιώτατο και Οικουμενικό Πατριάρχη όσο και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, διαφωνεί όμως ως προς την νομοκανονική διαχείρηση του τρόπου αποδόσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Σημειωτέον ότι ο Μητροπολίτης Ταμασού, πνευματικό ανάστημα του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κύκκου και Τηλλυρίας κ.κ. Νικηφόρου, εστάλει εκ μέρους της Ιεράς Μονής Κύκκου και του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου για σπουδές στην Ρωσία με απώτερο σκοπό την διαποίμανση των παροικούντων Ρώσων και των λοιπών σλαβόφωνων μεταναστών ρουμάνων σέρβων και βούλγαρων στην Κύπρο.

Η διακονία του αυτή έχει αναγνωριστεί διεθνώς και ιδιαίτερα από τις σλαβόφωνες εκκλησίες.

Επισημαίνουμε ότι η Μητρόπολη Ταμασού από της επανιδρύσεως της μέχρι σήμερα συντηρείται οικονομικά από την Ιερά Μονή Κύκκου και μόνο.

Και παρά τις εκκλησιαστικές σχέσεις τις οποίες ανέπτυξε στην Ρωσία, εντούτοις, ευκαιρίας δοθείσης, αναφέρεται στο μεγάλο σφάλμα του Πατριαρχείου Μόσχας να μην συμμετάσχει στις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Καταλήγοντας την συνέντευξη του ο Πανιερώτατος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η μοναδική λύση στη δημιουργηθείσα αυτή κρίση στους κόλπους της Εκκλησίας της Κύπρου είναι η ανάκληση της μνημόνευσης του «Μητροπολίτου Επιφανίου» ως Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ουκρανίας και η έκτακτη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου προς εξέταση εκ νέου του θέματος.