Αφιέρωμα του Politischios.gr στον προσφυγικό Ναό που στέγασε την ιστορία και την άσβηστη μνήμη των προσφύγων της Μικρασίας
Ιστορίες γεμάτες πόνο, αναμνήσεις κι έναν αγώνα για μία νέα ζωή, αυτή που τους στέρησε το κίνημα των νεότουρκων του Κεμάλ, ξεριζώνοντάς τους από τις από αιώνων εστίες τους 100 χρόνια πριν, στεγάζει ο προσφυγικός Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής Καστέλλου.
«Αντί να σώσουν τις περιουσίες τους, προτίμησαν να σώσουν τη ζωή τους κι ότι κατάφεραν από την Εκκλησία τους». Με αυτή τη φράση ξεκινά η ξενάγηση του Κώστα Μιμίδη, στο Politischios.gr, παρουσιάζοντας τα Ιερά θρησκευτικά κειμήλια που φυλάσσονται στον προσφυγικό ναό του 1936 και τα οποία κατάφεραν να διασώσουν οι πρόσφυγες κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής καταστροφής του 1922, πάνω στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τους Τσέτες (συμμορίτες) του Κεμάλ.
Από τη θαυματουργή εικόνα της Αγίας μέχρι τα Άγια Δισκοπότηρα, τον Ιερό Επιτάφιο, τους πολυελαίους και τα μανουάλια, ο προσφυγικός Ιερός Ναός του Καστέλλου αποτελεί ένα θρησκευτικό μουσείο, στο οποίο ο προσκυνητής βιώνει ζωντανή την ιστορία του τόπου του.
Ο προσφυγικός Ναός της Αγίας Παρασκευής Καστέλλου κτίστηκε το 1936 με τον μόχθο και τον ιδρώτα των κατοίκων του ομώνυμου συνοικισμού και τους απανταχού Έλληνες πρόσφυγες από την Αγία Παρασκευή Κρήνης Μικράς Ασίας.
Η ιστορική και θαυματουργή εικόνα της Αγίας Παρασκευής, η οποία μεταφέρθηκε στη Χίο μαζί με άλλα σημαντικά εκκλησιαστικά κειμήλια από τους πρόσφυγες κατά την Μικρασιατική καταστροφή του 1922.
Οι Αγιοπαρασκευούσοι της Μικράς Ασίας που ήταν στην πλειονότητα τους αλιείς, με κίνδυνο της ζωής τους και με “όπλο” την πίστη στο Θεό και την Πατρίδα κατάφεραν να μεταφέρουν πολλά σπουδαία εκκλησιαστικά κειμήλια.
Σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα αγιογραφήθηκε τον 17ο αιώνα στο Μοναστήρι που βρισκόταν στο νησί Γούνι στη χερσόνησο της Ερυθραίας.
Ο Ναός πανηγυρίζει στις 26 Ιουλίου και γίνονται πολλές εκδηλώσεις τιμώντας τη μνήμη των Αγιοπαρασκευούσων της Μικράς Ασίας, ενώ στις 14 Οκτωβρίου γιορτάζεται το θαύμα της Αγίας Παρασκευής.
ΠΗΓΗ:politischios.gr