You are currently viewing Τα θαυματουργά λείψανα του αγίου Δονάτου

Τα θαυματουργά λείψανα του αγίου Δονάτου

  • Reading time:1 mins read

Του π. Ηλία Μάκου

Σύμφωνα με μαρτυρίες το λείψανο του αγίου Δονάτου, που φέτος η μνήμη του εορτάζεται την Κυριακή 9 Μαΐου, αντί τις 30 Απριλίου (η μεταφορά έγινε λόγω του Πάσχα), στην Ιταλία, όπου βρίσκεται, είναι πηγή ιάσεων με θαυμαστές παρεμβάσεις και σήμερα.

Ήταν Επίσκοπος Ευροίας . Η περιοχή τοποθετείται στη θέση του σημερινού χωριού Γλυκή Θεσπρωτίας, στη δυτική όχθη του ποταμού Αχέροντα, όπου είχε αναπτυχθεί παλαιοχριστιανικός οικισμός, ωστόσο η Επισκοπή κάλυπτε ολόκληρη σχεδόν την αρχαία Θεσπρωτία.

Τεμάχια του λειψάνου υπάρχουν και στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας, τα οποία μεταφέρθηκαν το 2000.

Για να έρθουν τα τεμάχια λειψάνων από το ναό της Παναγίας Μουράνο της Ιταλίας, όπου φυλάσσεται το σκήνωμά του, στο μητροπολιτικό ναό του αγίου Δονάτου Παραμυθιάς, χρειάστηκε μακροχρόνιος αγώνας της τοπικής Μητρόπολης και φορέων της περιοχής, όπως και μεμονωμένων προσώπων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη ανακομιδή των λειψάνων του αγ. Δονάτου μαρτυρείται κατά τον 6ο αι., όταν πληθυσμοί από τη Θεσπρωτία έκαναν εκταφή τους, τα πήραν μαζί τους και κατέφυγαν στην Κέρκυρα λόγω τῶν Αραβο-Σλαβικών επιδρομών.

Λόγω του ότι ο άγιος Δονάτος ως εκκλησιαστική μορφή είχε μεγάλη απήχηση στους πιστούς και τον συνόδευε η φήμη των θαυμάτων, δεν ήθελαν οι κάτοικοι να κινδυνεύσει με απώλεια το λείψανό του.

Έτσι το 604 το μετέφεραν στην Κασσιώπη Κέρκυρας. Μετά από πἐντε περίπου αιώνες, το 1126, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, βρέθηκε στην Κεφαλονιά.

Από εκεί το αφαίρεσε ο Δόγης Δομήνικος Michiel, επιστρέφοντας από στρατιωτική αποστολή στην Παλαιστίνη και έκτοτε σώζεται στη Βενετία.

Να αναφερθεί ότι το 1952 στο ναό του αγίου Basso, που μετατράπηκε σε μουσείο, ανακαλύφθηκε από τον αρχαιολόγο F. Forlati, κάτω από το πλακόστρωτο του ναού, λίθινη σαρκοφάγος με επιγραφή για τον Άγιο Δονάτο.

Σήμερα το σκήνωμά του φυλάσσεται σε λειψανοθήκη σχήματος ανθρώπινου σώματος σε ύπτια στάση, ενδεδυμένο με αρχιερατικά άμφια.

Για τους πιστούς, τα λείψανα του αγίου Δονάτου, ήταν, είναι και θα είναι μια διαρκής πηγή ευλογίας, αλλά και μια αφορμή να καταλάβουμε ότι εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί δεν μπορούμε να έχουμε προσωπική πίστη. Θα έχουμε την πίστη των αγίων μας, την πίστη της Εκκλησίας μας.

Θα πιστεύουμε και θα πρεσβεύουμε και θα ομολογούμε, ό,τι πιστεύουν και πρεσβεύουν και ομολογούν οι άγιοί μας, όπως ο Επίσκοπος Ευροίας άγιος Δονάτος, ό,τι πιστεύει και πρεσβεύει και ομολογεί η Εκκλησία μας.

Η πίστη των αγίων και της Εκκλησίας είναι πίστη μας και η ομολογία των αγίων και της Εκκλησίας είναι και δική μας ομολογία.

Το σκήνωμα του αγίου Δονάτου, αγισμένα τεμάχιοα του οποίου υπάρχει στην περιοχή όπου έδρασε και θαυματούργησε, θυμίζει στους Ορθόδοξους, ότι δεν φτιάχνουμε την πίστη μας μόνοι μας, κατά τα γούστα μας, κατά τη σοφία μας. Εμείς την έχουμε έτοιμη την πίστη μας. Την παίρνουμε από την Εκκλησία μας.

Αυτή την κρατάει σταθερή και αναλλοίωτη και αμώμητη. Και την ενισχύει με τα λείψανα των αγίων.

Η ευλογία των λειψάνων του αγίου Δονάτου είναι μια καλή ευκαιρία για όλους μας να παραδεχθούμε την αγάπη του Θεού σε μας. Να μην έχουμε εμπιστοσύνη μόνο στον εαυτό μας και στα χαρίσματά μας.

Ας σπάσουμε το σύμπλεγμα του εγωισμού μας και ας παραδεχθούμε τα σφάλματά μας, ας αφήσουμε το Θεό να ενεργήσει πάνω μας, όπως Αυτός γνωρίζει και με όποιον τρόπο θέλει.