Του π. Ηλία Μάκου
Τα εκπαιδευτήρια “Πνοή Αγάπης” Αργυροκάστρου, που ίδρυσε και διατηρεί ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος και φροντίζει για την πνευματική τους κατεύθυνση ο επιχώριος Μητροπολίτης Δημήτριος, έκοψαν τις βασιλόπιτες για το 2021.
Τόσο στο Γενικό Λύκειο, όσο και το Εκκλησιαστικό Λύκειο, καθώς και στο Εννιάχρονο Σχολείο, με την ευλογία ιερέων, που εκπροσώπησαν το Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημήτριο, κόπηκαν οι βασιλόπιτες, μέσα σε μια ατμόσφαιρα χαράς και ελπίδας.
Αλλά και ευγνωμοσύνης προς τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιου, που δημιούργησε τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας και τα οποία είναι από τα καλύτερα και πιο σύγχρονα στη χώρα.
Τη βασιλόπιτα έκοψε και ο σύλλογος διδασκόντων του Γενικού Λυκείου.
Σ΄ όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς δόθηκε το ημερολόγιο 2021 της Μητρόπολης Αργυροκάστρου.
Οι μαθητές/τριες της Μητρόπολης Αργυροκάστρου γνωρίζουν καλά, από τα όσα διδάσκονται, που δεν είναι μόνο γνώσεις, αλλά και ωφέλιμα διδάγματα ζωής, ότι ο χρόνος είναι σαν μια γέφυρα, που συνδέει την παρούσα ζωή του ανθρώπου με την αιωνιότητα.
Αλλά η γέφυρα αυτή είναι πολύπλοκη και αν δεν προσέξει κανείς και επικίνδυνη. Και ενώ βαδίζει κανείς πάνω σ’ αυτή, από κάτω υπάρχει η άβυσσος.
Αν δεν προσέξει ο διαβάτης, αν ατακτήσει, αν απερίσκεπτα πηγαίνει στην άκρη της γέφυρας, αν κάπου νυστάξει, και τον πάρει ο ύπνος, μπορεί να παραπατήσει, να γλιστρήσει και να καταποντιστεί.
Ευτυχώς, όμως, που η γέφυρα αυτή έχει φωτεινούς οδηγούς. Έχει φωτεινά σήματα, τα οποία δείχνουν, που υπάρχει ασφαλής πορεία και που κρύβεται ο κίνδυνος. Έχει και πινακίδες η γέφυρα αυτή, που δίνουν σαφείς οδηγίες.
Τέτοιοι φωτεινοί οδηγοί, τέτοια φωτεινά σήματα, τέτοιες πινακίδες στην κοινωνία της Αλβανίας είναι τα Εκπαιδευτήρια της Εκκλησίας.
Να επισημανθεί ότι αυτά δεν εξασφαλίζουν μόνο πρόσβαση στη μάθηση, αλλά και διαμορφώνουν ηθικά συνειδήσεις, καλλιεργούν χαρακτήρες, σφυρηλατούν ανθρώπους με αισθήματα, με ψυχή, που αποδεικνύονται χρήσιμοι στην κοινωνία, όποιο ρόλο και αν κατέχουν.
Είναι βασική προτεραιότητα των Σχολείων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας ότι η παιδεία σαν πρώτιστο έργο της πρέπει να έχει τη δημιουργία σωστών ανθρώπων. Να δημιουργεί ανθρώπους αυτοκυριαρχημένους, με πνευματικά ενδιαφέροντα, με ευγενή ιδανικά, με ανώτερο εσωτερικό κόσμο.
Αν στο νέο υποτιμηθεί το πνεύμα και δοθεί το βάρος μόνο στην επιδίωξη των υλικών αναγκών και στον ευδαιμονιστικό τρόπο ζωής, τότε αφαιρείται από το πρόσωπό του η έννοια “άνθρωπος”.