Τα όρια των δογματικών αντιλήψεων υπερέβη απόφαση του Μητροπολίτη Χίου, με την οποία φαίνεται να αποφάσισε να θέσει σε τρίμηνη ακοινωνησία δυο καθηγητές – θεολόγους, από τα διακριτά μέλη του χριστεπώνυμου πληρώματος της Εκκλησίας της Χίου.
Η απόφαση του Μητροπολίτη ελήφθη παραμονές των Χριστουγέννων, δημοσιοποιήθηκε όμως μόλις χθες σε ρεπορτάζ του Θοδ. Πυλιώτη στην ΕΡΑ Αιγαίου. Η συγκεκριμένη θρησκευτική ποινή απαγορεύει σε κάποιον να συμμετέχει στα εκκλησιαστικά μυστήρια, όσο διάστημα ισχύει.
Το … αμάρτημα
Η αιτία επιβολής της ακοινωνησίας σοκάρει για την αυστηρότητα της. Οι δυο θεολόγοι, ως γονείς μαθητών του Μουσικού Σχολείου, παρακολούθησαν τα παιδιά τους στη γιορτή που διοργάνωσε το σχολείο τους στην Καθολική Εκκλησία του Αγίου Νικολάου! Από βίντεο τηλεοπτικών τοπικών σταθμών που κάλυψαν την εκδήλωση ο Μητροπολίτης φέρεται να διέκρινε τους δυο θεολόγους και τους επίπληξε με την ποινή της ακοινωνησίας λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα! Να σημειωθεί ότι οι δυο καθηγητές απλά παρακολούθησαν την εκδήλωση, δεν είχαν καμία συμμετοχή σ’ αυτήν, ενώ πριν ή μετά την εκδήλωση δεν είχε πραγματοποιηθεί Θεία Λειτουργία στον Καθολικό Ναό!
Ο γάιδαρος και το σαμάρι
Εκκλησιαστικοί κύκλιοι σχολίαζαν στον «π» ότι η δυσφορία για την πρωτοβουλία του Μουσικού Σχολείου ήταν μεγάλη στην Ιερά Μητρόπολη Χίου. Ενισχύεται μάλιστα από το γεγονός ότι η Μητρόπολη έχει παραχωρήσει τη στέγη της στο Μουσικό Σχολείο και θεωρήθηκε κίνηση unfair από τη σχολική μονάδα.
«Δεν ξέρω κάτι. Ακούω κι εγώ διάφορα σε επίπεδο απλά φημολογίας. Επισήμως δεν μας έχει μεταφερθεί κάτι από την Μητρόπολη», δηλώνει στον «π» ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου, Τάσος Κουτσοδόντης. Ο ίδιος εξηγεί τις αιτίες της επιλογής της Καθολικής Εκκλησίας ως χώρου διεξαγωγής της συναυλίας. «Η συναυλία περιελάμβανε κομμάτια της αναγεννησιακής μουσικής κατά κύριο λόγο Ισπανικής μουσικής. Αναζητήσαμε, επομένως, ένα χώρο που να ταιριάζει στα χαρακτηριστικά της. Το ίδιο θα πράξουμε στο μέλλον και για τις συναυλίες βυζαντινής μουσικής που προετοιμάζουμε. Θα υποβάλλουμε αίτημα να δοθούν σε ορθόδοξους ναούς.»
Ο κ. Κουτσοδόντης επισημαίνει ότι συναυλίες τέτοιου είδους δίνονται κατά κόρον σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, φέρνοντας ως ενδεικτικό παράδειγμα τη γειτονική Μυτιλήνη. «Δεν δέχθηκα καμία παρέμβαση για την απόφαση μας, οφείλω να είμαι καθαρός. Δεν θεωρώ όμως ταυτόχρονα ότι το Μουσικό Σχολείο θα πρέπει να είναι εξαρτημένο, επειδή κάποια στιγμή του παραχωρήθηκε για στέγη ιδιόκτητος εκκλησιαστικός χώρος. Προσωπικά είμαι υπάλληλος του Υπουργείου Παιδείας και οι επιλογές μου κρίνονται αποκλειστικά από τις αρμόδιες διευθύνσεις εκπαίδευσης, από κανέναν άλλον πέρα από αυτές», ξεκαθαρίζει.
Το εύλογο ερώτημα λοιπόν είναι, με ποια λογική τιμωρήθηκαν δυο γονείς – εκπαιδευτικοί, που δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με τη διοργάνωση της εκδήλωσης.
Πηγή: politischios.gr