Με ιεροπρέπεια και λαμπρότητα και σύμφωνα με την εκκλησιαστική μας Παράδοση, τέλεσε τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου «Σαντραπέ» Καστελλορίζου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ.Χρυσόστομος.
Σήμερα το πρωί, Σάββατο 29η Απριλίου, μετά την Ακολουθία του Όρθρου, έλαβε χώρα η τελετή των Εγκαινίων και εν συνεχεία, στον εγκαινιασμένο πλέον Ιερό Ναό, κατάμεστο από κόσμο, ακολούθησε η Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβ. κ.Χρυσοστόμου.
Συλλειτούργησαν ο Πανοσιολ. Καθηγούμενος της Ι. Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους, Αρχιμανδρίτης Ναθαναήλ, ο Πανοσιολ. Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Πανορμίτου Σύμης π. Αντώνιος, ο Αιδεσιμ. Αρχιερατικός Επίτροπος Καστελλορίζου, Πρωτοπρ. Γεώργιος Μαλτέζος και οι Διάκονοι Γεώργιος και Παύλος.
Στην λειτουργική αυτή σύναξη, εκτός του ζεύγους των Μεγάλων Ευεργετών κ. Αθανασίου και Μαρίνης Μαρτίνου, της κ. Μαρέβας Μητσοτάκη, συζύγου του Πρωθυπουργού και των ευαρίθμων πιστών, παρέστησαν εκ μέρους των Πολιτικών Αρχών ο κ. Γεώργιος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμαρχος Μεγίστης κ. Γεώργιος Σαμψάκος, οι Βουλευτές Δωδεκανήσου κ. Βασίλειος Υψηλάντης, κ. Μάνος Κόνσολας, κ. Ιωάννης Παππάς, ο τ. Υπουργός κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Χρήστος Ευστρατίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτριος Αχλαδιώτης, ο Αντιδήμαρχος κ. Στράτος Αμύγδαλος, Υποψήφιοι Βουλευτές, ο Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ Υποστράτηγος κ. Γεώργιος Μανουράς, ο Άρχων Δικαιοφύλαξ του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου, ο πρ. Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτιος Χατζηδιάκος, η Προισταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου κ. Μαρία Μιχαηλίδου, καθώς και Εκπρόσωποι των λοιπών τοπικών Στρατιωτικών, Λιμενικών και Αστυνομικών Αρχών, Φορέων και Συλλόγων.
Πανηγυρικός Εσπερινός
Το τελετουργικό των Εγκαινίων του πλήρως ανακαινισθέντος Ιερού Ναού, ξεκίνησε εχθές το απόγευμα, Παρασκευή 28η Απριλίου όπου, προ της ενάρξεως του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος τέλεσε προ των σφραγισμένων Πυλών του την Ακολουθία του Αγιασμού. Τις Πύλες άνοιξε ο Ανακαινιστής της Εκκλησίας κ. Αθανάσιος Μαρτίνος και ο Σεβασμιώτατος εισήλθε μετά του Ιερού Κλήρου και του Λαού του Θεού, ραντίζων με τον Αγιασμόν. Εν συνεχεία τέλεσε την Ακολουθία καταμερισμού των Ιερών Λειψάνων, του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, του Αγίου Μάρτυρος Ευστρατίου και των Αγίων Οσιομαρτύρων Πατέρων της Ι. Μονής Παντοκράτορος-Ταώ (Νταού) Πεντέλης, τα οποία σήμερα τοποθετήθηκαν, καθαγιάζοντας την Αγία Τράπεζα.
Ακολούθως τελέσθηκε πανηγυρικά ο Αρχιερατικός Εσπερινός των Εγκαινίων, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου, συμπαραστατουμένου εκ του Πανοσιολ. Καθηγουμένου της Ι. Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους, Αρχιμανδρίτου Ναθαναήλ, του Αιδεσιμ. Αρχιερατικού Επιτρόπου Καστελλορίζου, Πρωτοπρ. Γεωργίου Μαλτέζου και των Διακόνων μας Γεωργίου Κακακιού και Παύλου Τερεζάκη. Το δε ι. Αναλόγιο διακόνησε με καλλιέπεια, τόσο κατά τον Εσπερινό, την Τελετή των Εγκαινίων και την Θεία Λειτουργία, ο Πρωτοψάλτης κ. Ιωάννης Αθανασίου, μεθ’ ετέρων.
Μετά το πέρας του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος ανέγνωσε το Σεπτό Μήνυμα που απέστειλε η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος περί του χαροποιού γεγονότος, απονέμων την Πατριαρχική Ευαρέσκεια, Ευχή και Ευλογία στον Μέγα Ευεργέτη κ. Μαρτίνο. Εν συνεχεία τόνισε την σημασία του γεγονότος, αναφέρθηκε στο ιστορικό της ανεγέρσεως και εξέφρασε τον έπαινο της Εκκλησίας και τις προσωπικές του ευχαριστίες προς τον Μέγα Ευεργέτη και νέο Κτίτορα κ. Μαρτίνο, όπως εμπνευσμένα τον χαρακτήρισε, καθώς και στους λοιπούς συντελεστές του έργου αποπερατώσεως του μεγαλοπρεπούς τούτου Ιερού Ναού.
Έπειτα ο Σεβασμιώτατος απένειμε στον κ. Μαρτίνο τον Χρυσούν Σταυρόν της εν Δωδεκανήσω Εκκλησίας του Οικουμενικού Θρόνου μετά της σχετικής περγαμηνής, και επέδωσε, αγιογραφημένη ειδικά για την περίσταση, Εικόνα του Αγίου Γεωργίου, η οποία απεικονίζει, τον Άγιο Γεώργιο ένθρονο, ύπερθεν αυτού, εντός μεταλλίων τον Κύριο ευλογούντα τον γενναίον Αυτού οπλίτη και ένθεν και ένθεν την Παναγία με τον Άγιο Αθανάσιο δεομένους. Κάτωθεν του Αγίου διαγράφεται το λιμάνι του Καστελλορίζου με τον οικισμό του Νησιού, φρουρούμενο από τους Πολιούχους του Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη, τους Θεοστέπτους Βασιλείς και Ισαποστόλους. Με την σειρά του ο κ. Μαρτίνος ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας για την προσγενομένη τιμή, τους παρισταμένους κληρικούς και λαικούς καθώς και όλους τους συνεργάτες του, οι οποίοι μόχθησαν για την υλοποίηση του υψηλού αυτού εγχειρήματος.
Μετά το πέρας του Εσπερινού, έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου τιμητική εκδήλωση, όπου ο Μέγας Ευεργέτης της Νήσου του Καστελλορίζου κ. Αθανάσιος Μαρτίνος ανακηρύχθηκε, σε κλίμα γενικής χαράς και ικανοποιήσεως, κατόπιν ομοφώνου αποφάσεως του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου, επίτιμος Δημότης Μεγίστης. Το εορταστικό πρόγραμμα έκλεισε με παραδοσιακή μουσική και χορούς από την πλούσια Καστελλοριζιακή ζωή και παράδοση.
Λίγα λόγια για τον Ναό
Ο εγκαινιασθείς, καλλιμάρμαρος αυτός Ιερός Ναός, βρίσκεται στην θέση «Χωράφια», πλησίον του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καστελλορίζου και με τον εκλεκτικιστικό ρυθμό του αποτελεί ιδιαίτερο είδος εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής στον Ελλαδικό χώρο, μα και σήμα κατατεθέν του ακριτικού Νησιού μας. Ανηγέρθη το έτος 1902 υπό των αοιδίμων συζύγων Λουκά και Αναστασίας Σαντραπέ, οι οποίοι ήταν λίαν ευκατάστατοι Καστελλορίζιοι, που δραστηριοποιούνταν επαγγελματικά στην Αίγυπτο. Ως αρχιτεκτονικό πρότυπο επελέγη ο Ναός της Αγίας Ειρήνης Αιόλου στην Αθήνα και ως προς τον τύπο του, είναι εγγεγραμμένος σταυροειδής, υποστηριζόμενος από κίονες, που επιστέφονται από κορινθιακά κιονόκρανα. Ιδιαιτέρας μαρμαρογλυπτικής τέχνης είναι το τέμπλο με τον επ’ αυτό (δεύτερο) μικρό άμβωνα, ο κεντρικός άμβωνας που απολήγει στο «κέρας της αμάλθειας» και ο δεσποτικός θρόνος. Για όλους αυτούς τους λόγους το Υπουργείο Πολιτισμού, το έτος 1994 κηρύξε τον Ναό ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
Το έτος 1907 η ανέγερση του Ναού έπαυσε, λόγω του θανάτου του Κτίτορος και του εν συνεχεία ενσκήψαντος Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Ναός έκτοτε έμεινε ημιτελής, ενώ προσπάθειες αποκαταστάσεως κατά την δεκαετία του 1980, ουδέποτε ολοκληρώθησαν, με αποτέλεσμα η εγκατάλειψη του μνημείου να επιφέρει διευρυμένες φθορές, με ορατό πλέον κίνδυνο πιθανής στο μέλλον καταρρεύσεως. Χάρη πλέον στο προσωπικό ενδιαφέρον του Εντιμολ. κ. Αθανασίου Μαρτίνου, Άρχοντος Εξάρχου του Οικουμενικού Θρόνου και της συζύγου του Μαρίνης, το μνημείον και ο περιβάλλων αυτό χώρος απεκατεστάθησαν οριστικά και σήμερα το ιερό Θυσιαστήριο απεδόθη στην λογική λατρεία του εν Τριάδι Θεού.
Όρθρος – Εγκαίνια – Αρχιερατική Θεία Λειτουργία
Ακολουθία Αγιασμού, Καταμερισμού Αγίων Λειψάνων, και Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός