Του π. Ηλία Μάκου
Πολύτιμα κειμήλια, φορητές εικόνες και αγιογραφίες, της Εκκλησίας της Αλβανίας συντηρούνται, προκειμένου να διασωθούν από τη φθορά του χρόνου.
Σε όσα κειμήλια και ναούς της έχουν αποδοθεί, γιατί, δυστυχώς δεν έχει περάσει στα χέρια της ακόμη μεγάλος αριθμός, παρά τις δικαστικές αποφάσεις, τα συντηρεί η ίδια η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, που διαθέτει εξειδικευμένο ποιοτικό εργαστήριο με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό.
Σε όσα δεν τις έχουν αποδοθεί τις παρεμβάσεις κάνει το Ινστιτούτο Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Έτσι πρόσφατα από το Ινστιτούτο συντηρήθηκαν μέρος των αγιογραφιών του τρούλου του ιστορικού ναού Αγίας Τριάδος Βερατίου, που χρονολογούνται από το 13ο αι.
Εξάλλου στο Εργαστήριο Έργων Τέχνης του Μουσείου του Ονουφρίου στην Κορυτσά, αποκαταστάθηκε η εικόνα της Παναγίας με τον Χριστό, που είχε μεταξύ άλλων ρωγμές
στο ξύλο, αλλά και ξεθώριασμα χρωμάτων.
Πάγιο αίτημα των Ορθοδόξων της Αλβανίας είναι όλοι οι ναοί και τα μοναστήρια, με τα κειμήλια και τις περιουσίες, που τα συνοδεύουν να παραχωρηθούν, όπως είναι φυσικό και αυτονόητο, στην Εκκλησία.
Τα Ορθόδοξα κειμήλια είναι οι τρανές αποδείξεις ενός μακρινού και όχι σβησμένου παρελθόντος, ενός ενεργού παρόντος και ενός ελπιδοφόρου μέλλοντος.
Και αποτελούν τους ορατούς δείκτες της πίστης στο πέρασμα των αιώνων.
Στάθηκαν, στέκονται και θα στέκονται στη ζωή πολλών ανθρώπων ένα θεϊκό άγγιγμα και μια ηλιαχτίδα, που τόσο φωτίζει το μέσα τους.
Και όχι μόνο σαν θύμησες, αλλά σαν ζωντανές πραγματικότητες σκορπίζουν στις καρδιές τους σιγανούς και γαλήνιους ήχους μιας εσωτερικής μελωδίας, που είναι και μια θερμή πρόσκληση για την αιώνια ύπαρξη.