Από τις 27 – 29 Οκτωβρίου 2022, στις εγκαταστάσεις της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ), θα διεξαχθεί το 7ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, με θέμα: «Οικολογική Θεολογία και Περιβαλλοντική Ηθική», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως και διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Θεολογίας και Οικολογίας – Παράρτημα της ΟΑΚ. Στο ως άνω Συνέδριο θα συμμετάσχουν ειδικοί Επιστήμονες και Θεολόγοι, με είκοσι (20) περίπου αξιόλογες επιστημονικές εισηγήσεις, σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Εκκλησιών.
Η έναρξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 10:00 π.μ., με παρέμβαση – Χαιρετισμό από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο Α΄. Όπως επεσήμανε ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, «η θερμοκρασία στον πλανήτη από 1 °C, όπως υπολόγιζαν οι ειδικοί, σύμφωνα με τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις, στο μέλλον μπορεί να φθάσει τους 4 °C, επειδή η ανθρωπότητα δεν σταματά να ρυπαίνει και να αυξάνεται πληθυσμιακά. Πλέον δεν μιλούμε για “κλιματική αλλαγή”, αλλά για “κλιματική κρίση”. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται πως ο άνθρωπος με τις πράξεις του υπονομεύει μακροπρόθεσμα, όχι μόνο τα οικοσυστήματα στα οποία εντάσσεται, αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό με εξαφάνιση. Αυτό το ζούμε ήδη σε πρώτη φάση και εδώ στην Κρήτη, δηλαδή τα ακραία καιρικά φαινόμενα (καύσωνες, έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες, τυφώνες) και τις πυρκαγιές με ό,τι αυτά συνεπάγονται και το ίδιο ισχύει για την ενεργειακή κρίση. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως, όπως και πολλές άλλες Εκκλησίες, έχουν επισημάνει εδώ και χρόνια το πρόβλημα και προχωρούν εμπράκτως σε δράσεις όπως είναι οι “πράσινες ενορίες”. Ελπίζουμε ότι θα προχωρήσουμε και σε άλλες προτάσεις μέσα από το Παράρτημα της ΟΑΚ, το Ινστιτούτο Θεολογίας και Οικολογίας».
Την επιμέλεια των εκδηλώσεων έχει ο Επιστημονικός Συνεργάτης της ΟΑΚ κ. Αντώνιος Καλογεράκης, Υπεύθυνος του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας, ενώ οι Σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τόπους με ιδιαίτερο φυσικού κάλλους στην ενδοχώρα της περιοχής.
Η είσοδος -για διά ζώσης παρακολούθηση των εργασιών του Συνεδρίου- είναι ελεύθερη για τους ενδιαφερομένους κληρικούς και λαϊκούς. Επίσης, οι συνεδριάσεις θα μεταδίδονται από το κανάλι του Ιδρύματος στο YouTube. Το μόνο που απαιτείται είναι η σύνδεση μέσω του συνδέσμου: https://bit.ly/2J7COjq, επιλέγοντας τη συγκεκριμένη εκδήλωση, που θα έχει τη σήμανση “LIVE” (Ζωντανή Μετάδοση).