You are currently viewing Συνέχεια Συνοδικών και Περιφερειακών Εκδηλώσεων για το 1821

Συνέχεια Συνοδικών και Περιφερειακών Εκδηλώσεων για το 1821

  • Reading time:1 mins read

Συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα οι Συνοδικές και Περιφερειακές εκδηλώσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821. Τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα προφυλάξεως από τον κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021, στις 10:00 η Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων τιμά τη μνήμη του Κερκυραίου Ιωάννου Καποδίστρια. Ο επιχώριος Μητροπολίτης Σεβασμιώτατος κ. Νεκτάριος θα τελέσει Αρχιερατικό Μνημόσυνο για την συμπλήρωση 190 χρόνων από την δολοφονία του Πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος, με την συμμετοχή της τοπικής εκπαιδευτικής κοινότητας. Συμμετέχει η Χορωδία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κερκύρας.

Επίσης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής για τον Ιωάννη Καποδίστρια θα διοργανωθεί στις 19:00 στην Ιερά Μονή Πλατυτέρας, στην πόλη της Κέρκυρας, Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα: «Μπροστά στον τρίτο αιώνα της Εθνικής μας Ελευθερίας. Σκέψεις και προβληματισμοί». Συμμετέχουν ο κ. Σπύρος Φλογαΐτης, καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Δημήτριος Μεταλληνός, διδάσκων του Ιονίου Πανεπιστημίου και ο κ. Γεώργιος Σκλαβούνος, Ιστορικός- ερευνητής. Την συζήτηση συντονίζει ο π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων παρουσιάζεται στο Αρχονταρίκι της Ι. Μ. Πλατυτέρας έκθεση ζωγραφικής με θέμα: «Το βλέμμα του Αγώνα/ Ιωάννης Καποδίστριας» σε επιμέλεια της κ. Μαρίας Μελέντη.

Τις εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν οι: Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, Ιατροχειρουργική

Εταιρεία Κέρκυρας, Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, «Φλαγγίνειο» Πολιτιστικό Κέντρο, Ένωση Χορωδιών Κέρκυρας.

Την ίδια ημέρα στις 21:00 θα παρουσιασθεί στο Βεάκειο Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς Μουσικοθεατρική παράσταση με το έργο “Έλληνες- Η Ιστορία μας με τραγούδια και θέατρο”. Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Δήμο Πειραιώς και τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος. Στίχοι και Μουσική: Σταυρούλα Ζώρζου. Σκηνοθεσία: π. Δανιήλ Γκαμουλάκος. Μαέστρος: Νίνα Πατρικίδου. Συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, το Θεατρικό Εργαστήρι “Καμεράνο” του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νέας Ιωνίας και η Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα “Ν.Π.” υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, η Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας διοργανώνει στις 18:00 Επιστημονική Εσπερίδα στον προαύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Λιβαδειάς, σύμφωνα με το κάτωθι πρόγραμμα:

Α ́ Μ έ ρ ο ς – Ο μ ι λ ί ε ς

• «Μια παιδαγωγική πρόταση από τα χρόνια του ’21» με ομιλητή τον κ. Βασίλη Καραποστόλη, Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του ΕΚΠΑ.

• «Το Ελλαδικό κράτος σε αντιμαχία με τον Ελληνισμό, τη δημοκρατία και ως όχημα μεθάρμοση ηγεμόνα» με ομιλητή τον κ. Γεώργιο Κοντογιώργη, Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

• «Η Φιλική Εταιρεία, η Ανατολική Στερεά Ελλάδα και η Λιβαδειά στον αγώνα της εθνεγερσίας του 1821» με ομιλητή τον κ. Αθανάσιο Χρήστου, Καθηγητή Νεώτερης & Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Β ́ Μ έ ρ ο ς – Μ ο υ σ ι κ ή Σ υ ν α υ λ ί α

Απόδοση παραδοσιακών τραγουδιών από τη Χορωδία των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Λιβαδειάς.

Το Σάββατο 2 Οκτωβρίου, η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου διοργανώνει το Ζ΄ Θεολογικό Συνέδριο με τη ευκαιρία της εορτής του Αγίου Ιεροθέου, πρώτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών, με γενικό θέμα: ”Η Εκκλησιαστική παράδοση στα κείμενα και τα έργα των

πρωτεργατών της Ανεξαρτησίας του 1821”. Το Συνέδριο θα μεταδοθεί απευθείας διαδικτυακώς από την ηλεκτρονική διεύθυνση: www.parembasis.gr.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής;

09:00. Χαιρετισμοί, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο και εκπροσώπους των Τοπικών Αρχών.

09:30. Μιχαήλ Τρίτος, πρώην Κοσμήτωρ Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ: «Νεκτάριος Τέρπος. Πρόδρομος του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και προπομπός της Ελληνικής Επαναστάσεως».

09:50. Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων -Συγγραφεύς: «Ο Κωνσταντίνος Οικονόμος ο εξ Οικονόμων».

10:10. Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ: «Η Ρωμαίϊκη πολιτική ταυτότητα του Ιωάννου Καποδίστρια».

10.30-11.30: Συζήτηση-Διάλειμμα.

11:30. Γιώργος Καραμπελιάς, Συγγραφεύς- Πολιτικός Αναλυτής: «Ο Κολοκοτρώνης-Ένας διαρκής Ορθόδοξος Επαναστάτης».

11:50. Διονύσιος Βαλαής, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ: «Η εκκλησιαστική παράδοση και το έργο του Γιάννη Μακρυγιάννη» (θα ομιλήσει εξ αποστάσεως).

Απόστολος Ζορμπάς, Φιλόλογος Δρ Φ.: «Η Ορθόδοξη Πίστη των αγωνιστών του 1821 στο δημοτικό τραγούδι και σε λιγότερο γνωστούς απομνημονευματογράφους».

12:30-13:30. Συζήτηση-Λήξη.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για το 1821 μπορείτε να επισκέπτεστε τον διαδικτυακό ιστότοπο www.ekklisia1821.gr, που ειδικώς δημιουργήθηκε για το σύνολο των επετειακών δράσεων του έτους αυτού, καθώς και τους αντίστοιχους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Twitter, Instagram, Youtube (@ekklisia1821).

Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος