Του π. Ηλία Μάκου
Σύναξη κληρικών πραγματοποιήθηκε στη Μητρόπολη Ελμπασάν, όπου μίλησε ο Μητροπολίτης Αντώνιος.
Το κεντρικό μήνυμα ήταν να “είστε πάντα χαρούμενοι, να προσεύχεστε αδιάκοπα, γιατί αυτό είναι το θέλημα του Θεού”.
Συζητήθηκαν τα προβλήματα των ενοριών, δόθηκαν πνευματικές και διοικητικές κατευθύνσεις, και συμφώνησαν όλοι ότι χρειάζεται αγώνας και ενότητα, προκειμένου να εδραιωθεί και να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο το πλούσιο και θαυμαστό έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου.
Νέος σε ηλικία ο Μητροπολίτης Ελμπασάν και με όρεξη για ποιμαντική προφορά, δίνει γνήσια, ακολουθώντας το βηματισμό του Μακαριωτάτου, το στίγμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας μέσα στο κλίμα πολυθρησκευτικότητας της περιοχής.
Αν και οι ελλείψεις σε ιερείς στην Αλβανία τυγχάνουν πολλές είναι αξιοσημείωτο ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, ο οποίος όταν εγκαταστάθηκε στην Αλβανία είχε στη διάθεσή του μόλις 15 ιερείς και αυτοί γέροντες οι περισσότεροι, δημιούργησε μια πλειάδα νέων κληρικών, για την κατάρτιση των οποίων και φρόντισε.
Οι ιερείς της Εκκλησίας της Αλβανίας καθημερινά αγωνιούν και μεριμνούν για το καλύτερο, δηλαδή την ψυχική ανάταση της κοινωνίας, κατά το πρότυπο και λόγο του Κυρίου «ο ποιμήν ο καλός την ψυχήν αυτού τίθησιν υπέρ των προβάτων».
Με την καθοδήγηση και την ενίσχυση του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου και των επιχώριων Μητροπολιτών αναλαμβάνουν προσπάθειες πνευματικής ανάτασης και υλικής συμπαράστασης των ανθρώπων μέσα σε μια πολυθρησκευτική κοινωνία.
Διαρκής προσπάθεια του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου και με τα Εκκλησιαστικά Λύκεια, που λειτουργεί, και με την Θεολογική Ακαδημία, που έχει ιδρύσει στη Μονή Αγίου Βλασίου στο Δυρράχιο, καθώς και με το Τμήμα “Κοινωνικής Θεολογίας” στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο “Λόγος” των Τιράνων,
\
είναι η εξεύρεση και άλλων νέων μορφωμένων κληρικών, γιατί τα κενά εξακολουθούν να είναι πολλά.
Αναζητούνται πρόσωπα με τα κατάλληλα προσόντα να προσέλθουν στην ιεροσύνη, για να υπηρετήσουν το Θεό και το λαό του και να οδηγήσουν με την ίδια τη ζωή τους ψυχές στη σωτηρία.
Η ιερατική διακονία, εκτός από το κύριο λειτούργημά της, είναι μια πολύπλευρη προσφορά με πνευματικές και κοινωνικές προεκτάσεις.
Σύμφωνα με την Ορθοδοξία ο ιερέας συνεχίζει την παράδοση της χριστιανικής διακονίας και καλείται να μαρτυρεί για την αλήθεια της πίστης του με το προσωπικό του βίωμα, αλλά και με την πνευματική του κατάρτιση.
Ο κληρικός έχει ως απόρροια της πίστης του και μια κοινωνικότητα, που κηρύττει, αλλά και ενσαρκώνει με τη ζωή του.
Έρχεται, όμως, αντιμέτωπος και με ένα εμπόδιο, γιατί δεν παύει να είναι άνθρωπος. Να ξεπεράσει τον άνθρωπο της πτώσης, και να γίνει αναστάσιμος άνθρωπος.
Όλοι μπορεί να είμαστε επιεικείς και ανεκτικοί για τα σφάλματα όλων, αλλά όχι και του ιερέα, που τον θέλουμε να είναι πάνω από ανθρώπινες αδυναμίες και μικρότητες.
Η στελέχωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, στην Αλβανία και σε οποιαδήποτε χώρα, από πρόσωπα άξια, που θα διακονήσουν το λαό του Θεού με γνησιότητα και αυταπάρνηση και θα είναι ανεπίληπτα και άξια του υψηλού υπουργήματός τους, είναι ευχή και αίτημα…