You are currently viewing Συμπόρευση πίστης και επιστήμης στην εορτή του Αγίου Βλασίου στην Φθιώτιδα

Συμπόρευση πίστης και επιστήμης στην εορτή του Αγίου Βλασίου στην Φθιώτιδα

  • Reading time:1 mins read

Η Φθιώτιδα εόρτασε και φέτος, τηρουμένων με ακρίβεια των ισχυόντων υγειονομικών μέτρων, την μνήμη του Αγίου Βλασίου στην Αμφίκλεια, στο Αυλάκι Στυλίδος αλλά και στην γραφική Ιερά Μονή του Αγίου στα υψώματα της Ανατολικής Φθιώτιδας πάνω από την θάλασσα του Μαλιακού Κόλπου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών τόσο στον Πανηγυρικό Εσπερινό στον Άγιο Βλάσιο Αμφικλείας, ενορίας που την επανέθεσε σε λειτουργία πριν από ένα ακριβώς χρόνο με την τοποθέτηση μονίμου εφημερίου, όσο και στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή του Αγίου Βλασίου Στυλίδος, αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Αγίου Βλασίου ως πρότυπο χριστιανού επιστήμονα και ιατρού, ως ακριβή διδάσκαλο της άμεσης και λειτουργικής συμπόρευσης πίστεως και επιστήμης με άξονα την αγάπη προς τον Θεό και την αγάπη για τον άνθρωπο.

Ο Σεβασμιώτατος μεταξύ των πολλών άλλων σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Ο Άγιος Βλάσιος ως επιστήμονας έρχεται να επαναφέρει την επιστήμη στην πραγματική επιστημονική της διάσταση. Ο Άγιος Βλάσιος, όπως και οι άλλοι Άγιοι Ανάργυροι της Εκκλησίας μας, φανερώνει ότι η επιστήμη, όχι απλώς δεν είναι αντίθετη με τη Θεολογία, με την πίστη, αλλά συμπορεύονται αυτά τα δύο. Δεν καταργεί την έρευνα, τη μελέτη, την προσπάθεια, αλλά αντίθετα τη φωτίζει, την διαφωτίζει, την καθοδηγεί. Και ήρθε ο επιστήμονας ιατρός Άγιος Βλάσιος να επαναφέρει τους ανθρώπους στη νηφάλια σκέψη, στον ορθό λόγο, όχι με την έννοια της θεοποίησης της σκέψης, της απολυτοποίησης και ειδωλοποίησης της σκέψης και της ορθής λογικής, αλλά με τον ορθό λόγο που φωτίζεται από την αγάπη.

Αντλούμε ύπαρξη, όχι από τη σκέψη, όχι από τη διανόηση, αλλά αντλούμε ύπαρξη από την

αγάπη! Πραγματικός θεραπευτής και γιατρός είναι αυτός, που με την αγάπη του ξεκουράζει και θεραπεύει τον άνθρωπο. Η αγάπη είναι το φάρμακο, η αγάπη είναι το εμβόλιο, η αγάπη είναι το καλύτερο αντίδοτο.

Βλέπουμε ασθενείς μέσα στα νοσοκομεία μας, που υποφέρουν και πονάνε, όταν βρίσκονται σε ένα περιβάλλον αγάπης, όταν προσλαμβάνουν αγάπη, αυτό κάνει κάθε πόνο να φαίνεται λίγος, αυτό τους δίνει δύναμη και κουράγιο, αυτό τους δίνει θέληση και ελπίδα να αγωνιστούν και να νικήσουν την κάθε μικρή ή μεγάλη ασθένεια».

Επίσης ο κ. Συμεών επισήμανε ότι σήμερα βρισκόμαστε ενώπιον ενός ακατανόητου διπολισμού τον οποίο οι χριστιανοί καλούνται να υπερβούν μέσα από την μέση και βασιλική οδό:

«Ένας διπολισμός, που από τη μία θέλει να ειδωλοποιήσει την επιστήμη και να την αποξενώσει από την αγάπη, από την προσευχή, από την πίστη, ωσάν να είναι ενάντια αυτά τα οποία είναι απόλυτα συμβατά, και από την άλλη, ένα άλλο άκρο, που θέλει να εξαφανίσει την επιστήμη και να φέρει μία ακατανόητη αρνητικότητα, μία ακατανόητη άρνηση, μία ανεξήγητη τύφλωση… Και ζούμε μέσα σε μία τέτοια παραφροσύνη. Και οι χριστιανοί καλούνται να βάλουν μπροστά τους τον Άγιο Βλάσιο και τους Αγίους της Εκκλησίας και να πουν στην κοινωνία του σήμερα: Ναι, επιστήμη! Δεν μπορούμε χωρίς αυτή! Ναι, Πίστη! δεν μπορούμε χωρίς αυτή! Αυτά τα δύο είναι δύο πνεύμονες, δεν θέλουμε να ζούμε με ένα πνεύμονα, θέλουμε να ζούμε και να αναπνέουμε με δύο πνεύμονες, να παίρνουμε οξυγόνο, να αντιμετωπίζουμε τη ζωή. Ναι, το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο. Ναι, έχουμε ανάγκη να ενώσουμε τα χέρια μας, τις δυνάμεις μας, όλοι μαζί. Και πράγματι πόσο κανείς συγκινείται, όταν έρχεται ένας γιατρός ιδρωμένος, ταλαιπωρημένος να σου κάνει μία ενημέρωση∙ και σου λέει, κάναμε ό,τι μπορούμε αλλά από κει και πέρα ό,τι πει ο Θεός. Αυτοί οι γιατροί είναι συνεχιστές του Αγίου Βλασίου, είναι πραγματικοί, αληθινοί επιστήμονες. Γιατί ο αληθινός επιστήμονας είναι αυτός, που καταλαβαίνει ότι η επιστήμη του έχει όρια, ότι δεν είναι απεριόριστη, δεν είναι θεά που μπορεί

να νικήσει τα πάντα, ξέρει ότι η επιστήμη του είναι ένας αγώνας, ότι είναι μία προσπάθεια που θα καταθέσει, θα καταβάλει, θα προσφέρει και θα τα αφήσει στο μυστήριο του Θεού και στην αγάπη του Θεού και στην αγάπη του ανθρώπων και στην αγάπη των αδελφών του».

Στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Αγίου Βλασίου) Στυλίδος στον Μ. Εσπερινό, προηξήρχε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ιγνάτιος Σάπιος, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Στυλίδος.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε επικαίρως ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Βλασίου και Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως π. Άγγελος Ανθόπουλος, ενώ ανήμερα της Εορτής τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Τύπου και Μ.Μ.Ε της Ιεράς Μητροπόλεως Πρωτ. π. Δημήτριος Ατματζίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο μαρτύριο του Αγίου, αναλύοντας τον στίχο από το ιερό του απολυτίκιο: «μαρτυρίου τοὺς καρποὺς κόσμῳ προήγαγες» υπογραμμίζοντας ότι: «οι καρποί του μαρτυρίου του, προέρχονται από καρδιά που ξέρει να αγαπά και να ματώνει για τον συνάνθρωπο και αυτοί οι καρποί τρέφουν όλους εμάς τους ανθρώπους του 2021.

Ο Άγιος Βλάσιος, ως επιστήμων ιατρός, ως Επίσκοπος αλλά και ως Ιερομάρτυς, σε κάθε έκφανση της ζωής του, τροφοδοτούσε τους αδελφούς του με καρπούς μαρτυρίου και μαρτυρίας Ιησού Χριστού».

Προ της απολύσεως, ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος και Καθηγούμενος Αρχιμ. π. Άγγελος με αισθήματα υιικής αγάπης, αφοσιώσεως και σεβασμού προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο και εκ μέρους του Ιερού Κλήρου, της Ιεράς Αδελφότητος και του πιστού πληρώματος της Φθιωτικής Εκκλησίας και του ευχήθηκε έτη πολλά, υγιή, πανευφρόσυνα, δημιουργικά και γεμάτα από αγάπη και δύναμη Θεού καθόσον μάλιστα κατά την ημέρα μνήμης του Αγίου Βλασίου, το έτος 2018, ο Σεβασμιώτατος έλαβε τον τρίτο βαθμό της ιερωσύνης χειροτονούμενος Επίσκοπος της Εκκλησίας του Χριστού.

Ο π. Άγγελος υπογράμμισε:

«Σήμερα η Εκκλησία γιορτάζει τον Άγιο Βλάσιο, συνάμα όμως με την ευκαιρία αυτής της πανηγύρεως, που είναι και πανηγύρι αυτού του ευλογημένου Μοναστηρίου, είναι και γιορτή, όπως είπαμε για την Εκκλησία την τοπική, καθότι συμπληρώνονται τρία χρόνια από τότε που η Εκκλησία της Ελλάδος, οι Συνοδικοί Ιεράρχες, με την πρόταση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας, εξέλεξε ως τότε βοηθό επίσκοπο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών, τον μέχρι τότε Αρχιμανδρίτη Συμεών Βολιώτη, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στην πολυεύθυνη θέση του βοηθού επισκόπου του Αρχιεπισκόπου και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Και τότε μπήκε θα λέγαμε η αρχή μιας πορείας, η οποία έχει άμεση σχέση με την τοπική Εκκλησία, καθώς μετά από λίγο ο Μακαριώτατος και οι άγιοι Ιεράρχες είδαν τα πολλά χαρίσματα αυτού του νέου ανθρώπου και τον εξέλεξαν πατέρα και Ποιμενάρχη της ιστορικής αυτής Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Επομένως λοιπόν η μνήμη του Αγίου Βλασίου καθίσταται θα λέγαμε μία τοπική πανήγυρις με δική της σημασία, πέρα από τη μνήμη και η ενθύμηση της εκλογής του Πατέρα μας. Και για αυτό δοξολογούμε το Θεό και για αυτό εκφράζομε ευχαριστίες προς Εκείνον, ο Οποίος είναι ο Μέγας Αρχιερεύς που κατευθύνει την Εκκλησία και το Πνεύμα το Άγιο, το Οποίο όλο συγκροτεί τον θεσμό της είναι Αυτό, το Οποίο φωτίζει τους Αρχιερείς για να συνεχίζεται άχρι της συντελείας των αιώνων το Μέγα Μυστήριο της Εκκλησίας, να ζει και να αγιάζει τον κόσμο.

Όποια δώρα και αν σας κάνουμε εμείς είναι πολύ πολύ υποδεέστερα από τη χαρά που αισθανόμαστε να σας έχουμε Πατέρα και Ποιμενάρχη.

Ευχόμαστε εκ μέρους του Ιερού Κλήρου και του πληρώματος της Εκκλησίας της Φθιώτιδος, ο Θεός να σας ευλογεί, οι Άγιοι Βλάσιος, Συμεών Νεός Θεολόγος και Ιερώνυμος, που ιστορήθηκαν στο επιγονάτιο, που σας προσφέρουμε συμβολικά, να σας προστατεύουν, να δίνουν στην Αρχιερατεία σας και στον πλούτο των χαρισμάτων σας

εκείνη την δύναμη, που χρειάζεστε, ώστε να πραγματοποιείτε τα οράματα σας για την Εκκλησία και εμείς που σας αγαπούμε να γευόμαστε, αλλά και να σας καμαρώνουμε πραγματικά, γιατί σας αγαπούμε».

Να σημειωθεί ότι κατά την Μεγάλη Είσοδο της Θείας Λειτουργίας ο κ. Συμεών μνημόνευσε κατ’ όνομα, εκτός από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και όλους τους χειροτονήσαντες αυτόν Αρχιερείς, ζώντες και κεκοιμημένους.

Οι Ιερές Ακολουθίες τόσο από την Άμφίκλεια, όσο και από την Ιερά Μονή του Αγίου Βλασίου Στυλίδος, μετεδόθησαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm), παρέστησαν δε, ο Αντιπεριφεριεάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, η Δήμαρχος Αμφίκλειας – Ελάτειας κ. Αθανασία Στιβακτή, ο Διοικητής της Μονάδος Καυσίμων της Πολεμικής Αεροπορίας Μοδίου, καθώς και Αντιδήμαρχοι του Δήμου Στυλιδος, ως εκπρόσωποι της Δημάρχου κ. Βιργινίας Στεργίου.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

IMG_5269