You are currently viewing Συγκινημένος και με δάκρυα στα μάτια  “αποχαιρέτησε” ο Οικουμενικός Πατριάρχης τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο- Ο,τι δεν του αναγνώρισαν οι άλλοι -ο λαός και οι συνεπίσκοποί του- το αναγνώρισε ο Πατριάρχης!

Συγκινημένος και με δάκρυα στα μάτια “αποχαιρέτησε” ο Οικουμενικός Πατριάρχης τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο- Ο,τι δεν του αναγνώρισαν οι άλλοι -ο λαός και οι συνεπίσκοποί του- το αναγνώρισε ο Πατριάρχης!

  • Reading time:1 mins read

Με συγκίνηση και με δάκρυα στα μάτια πολλές φορές κατά τη διάρκεια της μνημειώδους ομιλίας του  ο Οικουμενικός κ.κ. Βαρθολομαίος αποχαιρέτησε σήμερα στονΚαθεδρικό Ναό του Αγίου Βαρνάβα τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’.

Ο Παναγιώτατος προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας με τους Ιεράρχες της Κύπρου να συγχοροστατούν μαζί του, ενώ εκφώνησε έναν μνημειώδη επικήδειο λόγο.  Μίλησε με στεντόρεια φωνή για την απώλεια ενός γενναίου στρατιώτη της Εκκλησίας, για έναν σώφρονα χειριστή των εκκλησιαστικών θεμάτων, έναν ελεήμονα και φιλάνθρωπο ο οποίος αφήνει πίσω του σπουδαίο έργο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι είναι η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Κύπρο για να αποχαιρετήσει έναν προσωπικό του φίλο. Έκανε αναφορά  στις ρηξικέλευθες αποφάσεις του  και τις αλλαγές του Καταστατικού της Εκκλησίας της Κύπρου που αποκατέστησαν το κύρος της Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου  με την ανασύσταση Μητροπόλεων και Επισκοπών και την ίδρυση της Θεολογικής Σχολής, έργο ζωής. Έκανε λόγο για την ασφαλή και επιτυχή διευθέτηση της μισθοδοσίας του κλήρου που θα τον θυμούνται γιαυτό όλες οι επόμενες γενεές κληρικών και οι οικογένειες τους.
Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε κομψά και διπλωματικά  στην τουρκική εισβολή  χαρακτηρίζοντας την ως  «γνωστές τραγικές περιπέτειες της νήσου στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα” ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξήρε τις προσπάθειες του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου για επαναπατρισμό θρησκευτικών και ιστορικών θησαυρών που κλάπηκαν από τις κατεχόμενες περιοχές.

Και επεσήμανε τη χαρά που έκανε κάθε φορά που εξασφάλιζε κάτι!

Ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στην μεγάλη αγάπη του μακαριστού Χρυσόστομου “προς την μαρτυρική Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως.”Αγάπη έμπρακτη και αληθινή.

Σημείωσε μάλιστα ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος όταν μετέβη για πρώτη φορά στο Φανάρι  το 2010, συλλειτούργησε μαζί του στη Μονή της Ζωοδόχου Πηγής, κάτι που δεν είχε πράξει ο προκάτοχος του ο οποίος  όταν επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη παρέστη απλώς  στη Θεία Λειτουργία.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο για την παραχώρηση κτιρίου στις Βρυξέλλες, στο  οποίο σήμερα στεγάζεται η αντιπροσωπεία του Φαναρίου.

Στο τέλος με δάκρυα στα μάτια και εμφανώς συγκινημένος κατέθεσε στεφάνι και ασπάστηκε το σκήνωμα του μακαριστού.

Σημείωση Εξάψαλμου: Ναι είναι αλήθεια ότι ο Πατριάρχης  αναγνώρισε δημοσίως στον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο αρετές, χάρες και επιτεύγματα  που θα έπρεπε να του αναγνωρίσουν τόσα χρόνια οι Κύπριοι. Δεν λογίζεται να είναι τόσα χρόνια Αρχιεπίσκοπος και η συμμετοχή του λαού τόσο κατά το προσκύνημα της σορού του στην Μητρόπολη  όσο και η συμμετοχή στην κηδεία να είναι με το  σταγονόμετρο. Επιεικώς απαράδεκτο. Τον Αρχιεπίσκοπο  λες και τον κήδεψε το κράτος της Κύπρου. Ο απλός λαός δεν συμμετείχε και αυτό πρέπει να το σημειώσει με κεφαλαία γράμματα ο επόμενος- όποιος και αν είναι αυτός.  Παρακολούθησα τα τεκταινόμενα και ομολογώ ότι απογοητεύτηκα. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος παρέλαβε μια μικρή Αρχιεπισκοπή και παρέδωσε μια μεγάλη και οργανωμένη Αυτοκέφαλη Εκκλησία. 

Η Εκκλησία της Κύπρου μπορεί να ιδρύθηκε από Οικουμενική Σύνοδο και να προηγείται της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά ήταν πάντα μια μικρή επαρχιώτικη Εκκλησία. Ο Χρυσόστομος την έκανε μεγάλη και ο επόμενος πρέπει να συνεχίσει στα βήματα εκείνου. Και από την επόμενη μέρα της εκλογής του να απαλλάξει την Εκκλησία της Κύπρου από τον ψυχοφθόρο βραχνά των εκλογών Αρχιερατικών και κυρίως την  Αρχιεπισκοπική εκλογή από την συμμετοχή του λαού.Δεν γίνεται μια εν Αγίω Πνεύματι εκλογή να εμπεριέχει  όρους κομματικής συναλλαγής και να αποτελεί προϊών οπαδών και όχι πιστών! 

Σ. Μ. Τζούμας