Σε μία live συνέντευξη «πάνω» στην τρέχουσα επικαιρότητα φιλοξενήθηκε στον «Χ» ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, σχολιάζοντας την υγειονομική και οικονομική κρίση του κορωνοϊού, την στάση της Ευρώπης, την επόμενη μέρα για την Ελλάδα, το στοίχημα της αυτάρκειας, αλλά και ζητήματα που δεν έχουν φύγει από την επικαιρότητα.
Μεγάλη η συζήτηση για τις Εκκλησίες και το Άγιο Φως. Η πρωτοβουλία Δήμων και Μητροπόλεων για κατ’ οίκον παράδοση του Αγίου Φωτός «έσβησε» από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας. Τί έχετε να πείτε σε όσους πιστούς αισθάνονται απογοητευμένοι από τις εξελίξεις;
-Είναι ιερό δικαίωμα η θρησκευτική ελευθερία. Θεωρώ επίσης ότι είναι καθοριστικός ο ρόλος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για όλους μας, σε όλες τις δύσκολες φάσεις που πέρασε ο ελληνικός λαός, ακόμη και στην πρόσφατη οικονομική κρίση η Εκκλησία ήταν πρωταγωνίστρια, γιατί υποκατέστησε την αδυναμία του κοινωνικού κράτους. Αλλά πιστεύω ότι η συγκεκριμένη υγειονομική κρίση έχει τέτοιες διαστάσεις, που πρέπει να προστατέψουμε και την Εκκλησία και τους πολίτες, από επιπτώσεις που μπορεί να προκληθούν από την υπερσυγκέντρωση κόσμου που θα διευκόλυνε τη μετάδοση του ιού. Κάποιοι σοφοί Μητροπολίτες, ζήτησαν από τον κόσμο να δείξει την αγάπη του, δίνοντας αίμα. Να βρούμε τρόπους να λατρέψουμε τον Θεό μας, χωρίς να βλάψουμε τον συνάνθρωπό μας. Εκκλησία και Πολιτεία πάνε μαζί. Προστατεύεται η λατρευτική διαδικασία, μ’ έναν ιδιαίτερο δυστυχώς τρόπο, αλλά και το ιερό δικαίωμα στη ζωή.
Με τα μεγάφωνα τί θα γίνει τελικά, γιατί δεχόμαστε παράπονα όταν ακούγονται σε τζαμιά αλλά όχι σε εκκλησίες;
-Το ίδιο (μέτρο) ισχύει για όλους τους χώρους λατρείας ανεξαρτήτως δόγματος. Ο περιορισμός που επιβάλλεται στο μεγάφωνο της Εκκλησίας, αφορά και το μεγάφωνο των τζαμιών, των συναγωγών, κλπ.