Στο στόχαστρο της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου έχει μπει το τελευταίο διάστημα η Εκκλησία, ενώ αφορμή στάθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο η ψήφιση του νόμου για τις θρησκευτικές ελευθερίες, ο οποίος ορίζει μεταξύ άλλων πως οι ναοί και τα μοναστήρια της χώρας θα περάσουν στη δικαιοδοσία της πολιτείας. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της χώρας δεν έχει ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Εκκλησίας να συνεχιστεί ο διάλογος που είχε ξεκινήσει τον περασμένο Μάρτιο.
Η ψήφιση του νόμου είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να πραγματοποιούν ειρηνικές διαδηλώσεις δύο φορές την εβδομάδα, ζητώντας την κατάργησή του. Τα πράγματα εντάθηκαν ακόμα περισσότερο, με αφορμή τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, όταν οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν στην προσαγωγή του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιου και εν συνεχεία στη σύλληψη και κράτηση του Επισκόπου Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιου, και κληρικών.
Πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μαυροβουνίου: «Ο νόμος αυτός είναι άδικος»
Σχετικά με τον νόμο για τις θρησκευτικές ελευθερίες στη χώρα του, αλλά και τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Μαυροβουνίου και νυν δικηγόρος και μέλος της ειδικής ομάδας διαλόγου της Εκκλησίας με την Κυβέρνηση, Dragan Šoć, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Ν1: «Οι Σέρβοι και οι Μαυροβούνιοι είναι αδέλφια της ίδιας μάνας· είναι ένας λαός. Σε όλον αυτόν τον αγώνα δεν χωράνε πολιτικά παιχνίδια. Δεν είμαστε εχθροί. Εχθροί είναι οι «επαγγελματίες» των εθνικοτήτων αυτών και όχι ο λαός. Εμείς είμαστε ένας λαός, Σέρβοι και Μαυροβούνιοι. Είμαστε μαζί στον αγώνα για τη δημοκρατία και στην υπεράσπιση της Εκκλησίας μπροστά στον άδικο νόμο».
«Οι λιτανείες σίγουρα θα συνεχιστούν εάν εν τω μεταξύ δεν επιτευχθεί συμφωνία για αλλαγές στις αμφισβητούμενες διατάξεις του νόμου», τόνισε ο κ Šoć, προσθέτοντας ότι αναμένουν από την κυβέρνηση την απάντηση στην πρόσκληση που έστειλε το Επισκοπικό Συμβούλιο.
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης είπε επίσης: «Ο αμφισβητούμενος νόμος εισάγει το τεκμήριο ιδιοκτησίας υπέρ του κράτους και αναγκάζει την Ορθόδοξη Εκκλησία, δηλαδή, τη Μητρόπολη Μαυροβουνίου και άλλες επαρχίες να αποδείξουν ότι είναι ιδιοκτήτες, δηλαδή ότι απέκτησαν τις ιδιοκτησίες τους νόμιμα μέχρι το 1918. Η Μητρόπολη Μαυροβουνίου υπάρχει εδώ και 800 χρόνια όμως… Ο νόμος αυτός δεν είναι για την ελευθερία της θρησκείας, αλλά για τη νομιμοποίηση της αρπαγής των ναών και των μοναστηριών».
«Στην ουσία, ολόκληρη η ιστορία αυτή», προσθέτει, «είναι μια προσπάθεια να τεθεί η Ορθόδοξη Εκκλησία στο Μαυροβούνιο υπό τον έλεγχο του κυβερνώντος κόμματος και τον (Μίλο) Τζουκάνοβιτς προσωπικά».
Σχέδιο εξόντωσης των Σέρβων στο Μαυροβούνιο
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση του Προέδρου του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, περί δημιουργίας «Ορθόδοξης Εκκλησίας των Μαυροβούνιων». Μάλιστα, τον περασμένο Φεβρουάριο, ο κ. Τζουκάνοβιτς είχε υποστηρίξει ότι η χώρα του χρειάζεται τη δική της ανεξάρτητη εκκλησία,προκειμένου να απαγκιστρωθεί από τον «σερβικό εθνικισμό».
«Τα σχέδια των αρχών του Μαυροβουνίου να δημιουργήσουν μια αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία και να περιορίσουν τις σερβικές συνιστώσες από τη διακυβέρνηση αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου», δήλωσε ο Μίλαν Κνεζέβιτς, ένας εκ των ηγετών του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Μετώπου, σε συνέντευξή του στο RIA Novosti.
«Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι από τις 21 Μαΐου 2006, όταν το Μαυροβούνιο κήρυξε την ανεξαρτησία του, δεν υπήρχε ούτε ένας Σέρβος στην κυβέρνησή του, ούτε ως πρωθυπουργός, υπουργός ή αναπληρωτής υπουργός, ούτε ένας σημαντικός κρατικός λειτουργός. Προς το παρόν, υπάρχει μόνο ένας Σέρβος σε υψηλό αξίωμα, στο Συνταγματικό Δικαστήριο», δήλωσε ο Κνεζέβιτς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η σερβική γλώσσα, η οποία ομιλείται από την πλειοψηφία των κατοίκων του Μαυροβουνίου, εξισώνεται με τις γλώσσες των εθνικών μειονοτήτων.
«Όταν προειδοποιήσαμε ότι η σερβική εκκλησία θα ήταν η επόμενη, πολλοί δεν μας πίστεψαν. Τώρα ο Πρόεδρος Μίλο Τζουκάνοβιτς δηλώνει ότι θέλει να σχηματίσει τη λεγόμενη Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου» υπογραμμίζει και προσθέτει: «Αυτό που είναι ακόμη χειρότερο είναι ότι δημιουργείται προηγούμενο να επαναληφθεί το ίδιο σενάριο στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Πρόκειται για ένα ευρύτερο αντι-Σερβικό σχέδιο στο οποίο ο Τζουκάνοβιτς παίζει έναν από τα πρωταγωνιστικούς ρόλους».
«Το σχέδιο είναι να μη υπάρχει εκεί η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, και ο τελικός σκοπός να μη υπάρχει ορθόδοξος λαός και Ορθοδοξία», δήλωσε πρόσφατα ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Ειρηναίος αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Μαυροβούνιο, προσθέτοντας ότι αυτή είναι η χειρότερη στην ιστορία: «Αυτό δεν γινόταν ούτε στην Οθωμανική περίοδο, ούτε στην περίοδο του κομμουνισμού, οι οποίοι (σ.σ. Οθωμανοί και κομμουνιστές) είχαν περισσότερη κατανόηση προς την εκκλησία».
«Ο λαός του Μαυροβουνίου λαχτάρησε τις λιτανείες»
Βλέποντας τις μαζικές συγκεντρώσεις του κόσμου στο Μαυροβούνιο, με αφορμή την κρατική εορτή της 21ης Μαΐου, ο Πρωθιερέας Γκόικο Πέροβιτς, Σχολάρχης της Ιερατικής Σχολής του Αγίου Πέτρου Τσετίνιε, σε συνέντευξή του τονίζει ότι η κυβέρνηση της χώρας κρίνει με δύο μέτρα και δύο σταθμά (προφανώς εναντίον της εκκλησίας) και, φυσικά, ότι μετά από όλα αυτά δεν υπάρχει λόγος να παραμείνουν τα μέτρα για απαγόρευση των θρησκευτικών συνάξεων.
«Έχουν περάσει 10 ημέρες από την επιστολή του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου κ. Αμφιλοχίου στον Πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου κ. Ντούσκο Μάρκοβιτς σχετικά με το θέμα του διαλόγου για τον επίμαχο νόμο σχετικά με τη θρησκευτική ελευθερία, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στο αίτημα για τη συνέχιση του διαλόγου που ξεκίνησε τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους», τονίζει ο π. Γκόικο.
Ελπίζω αυτό να οφείλεται (σ.σ. η καθυστέρηση στην απάντηση) στον αυξημένο φόρτο εργασίας της Κυβέρνησης λόγω καταγραφής όλων των περιπτώσεων παραβίασης των υγειονομικών μέτρων στους δρόμους κατά τις ημέρες του εορτασμού της κρατικής εορτής της 21ης Μαΐου. Ελπίζω να τηρηθεί η αντίστοιχη στάση (αυτή που τηρήθηκε απέναντι στην εκκλησία) και απέναντι στην Αστυνομική Διεύθυνση, η οποία ολοφάνερα στις αποφάσεις της τηρεί μια πολιτική δυο μέτρων και δυο σταθμών. Η Αστυνομία από τη μία κλείνει τα μάτια στις φιλοκυβερνητικές συναθροίσεις και από την άλλη συλλαμβάνει πιστούς και δέρνει με αγριότητα τα παιδιά. Έχουν μαζευτεί πολλά επιχειρήματα, που είναι ορατά σε κάθε πολίτη, ότι «ο νόμος δεν είναι ο ίδιος για όλους και ότι τα μέτρα υγείας χρησιμοποιούνται για αβάσιμη δίωξη της Εκκλησίας!», επισημαίνει.
Ενώ καταλήγει, λέγοντας:
«Όταν συνδυάζουμε αυτά τα δύο αδιαμφισβήτητα γεγονότα, νομίζω ότι δεν υπάρχει χώρος ή λόγος να παραμείνουν τα μέτρα σχετικά με την απαγόρευση των θρησκευτικών συνάξεων. Έτσι διαβάσαμε και κατανοήσαμε πολλές συμβουλές από διεθνείς κατευθύνσεις, που έχουν φτάσει στο Μαυροβούνιο αυτές τις μέρες. Και οι άνθρωποι προφανώς λαχτάρησαν τις λιτανείες. Νομίζω ότι οι γιατροί θα συνιστούσαν επίσης στον κόσμο να ασκείται περπατώντας, όπως συχνά οι γιατροί προτείνουν νηστεία και προσευχή, μετά από τόσες μέρες στο σπίτι».
Το χρονικό της δίωξης των κληρικών
Με αφορμή τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν το Σάββατο του Λαζάρου στην προσαγωγή του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιου, ενώ πριν λίγες ημέρες προέβησαν στη σύλληψη και κράτηση του Επισκόπου Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιο, κι άλλων οκτώ κληρικών, με πρόφαση εκ νέου την παραβίαση των μέτρων για την πανδημία.
Το κατηγορητήριο με το οποίο θα δικαστεί ο Πανιερώτατος Επίσκοπος κ. Ιωαννίκιος και οι οκτώ ιερείς που συνελήφθησαν μετά το πέρας της λιτανείας στις 12 Μαΐου στη πόλη Νίκτσιτς, ανακοίνωσε η τοπική εισαγγελία.
Σύμφωνα με αυτό, θεωρείται πως ο Πανιερώτατος μαζί με τους κληρικούς παραβίασαν τα υγειονομικά μέτρα που έχουν επιβληθεί από το υπουργείο Υγείας της χώρας στο πλαίσιο προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού. Για τη παραβίαση των συγκεκριμένων μέτρων οι ποινές που μπορούν να επιβληθούν, είναι από διοικητικό χρηματικό πρόστιμο μέχρι 1 έτος φυλάκιση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέβο Σέκαριτς, εκπροσώπου της εισαγγελίας του Νίκτσιτς.
«Θέλουμε την ελευθερία της θρησκείας, θέλουμε την τάξη στο κράτος, θέλουμε το σεβασμό του Συντάγματος και του νόμου», είχε δηλώσει ο Επίσκοπος μετά την απελευθέρωσή του, προσθέτοντας ότι όλα τα μέτρα που εγκρίθηκαν δεν ήταν σύμφωνα με το Σύνταγμα του Μαυροβουνίου. «Θα αγωνιστούμε για την ελευθερία της θρησκείας και για την τιμή κάθε ανθρώπου και για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, για την τιμή και το πρόσωπο κάθε πολίτη, ατόμου, ανεξάρτητα από το ποιος είναι και σε ποιο κόμμα ανήκει. Όλοι χρειαζόμαστε ελευθερία και χρειαζόμαστε τάξη στη χώρα μας», κατέληξε, κάτω από τις επευφημίες των συγκεντρωμένων πιστών.
Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές στήριξης της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο, που υπάγεται στο Πατριαρχείο Σερβίας. Δείτε το βίντεο με ανθρώπους από 30 χώρες που υποστηρίζουν τον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου:
ΠΗΓΗ:Ορθοδοξία News Agency