Του Σωτήρη Μ. Τζούμα
Η ΝΔ έχει στραμμένο το βλέμμα της προς τις μονές για τις οποίες γίνονται πολλές συζητήσεις ότι παίζουν πολιτικά και εκλογικά παιχνίδια κατευθύνοντας το ποίμνιο στο να ψηφίσει συγκεκριμένο κόμμα,εργαλειοποιώντας το θρησκευτικό συναίσθημα και την αγνή πίστη των απλών ανθρώπων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι θα επισκεφθεί το Άγιο Όρος του Αγίου Πνεύματος. « Ήταν κάτι το οποίο ήταν προγραμματισμένο εδώ και καιρό» δήλωσε στο MEGA. «Θυμάμαι είχα πάει για πρώτη φορά στο Άγιο Όρος το 1986, με είχε πάρει ο πατέρας μου και είχα πάει με κάποιους φίλους μου τότε. Θα κάνω το ίδιο και εγώ με τον γιο μου, τον Κωνσταντίνο, ο οποίος δεν έχει πάει. Οπότε θα περάσουμε Κυριακή και Δευτέρα, είναι και του Αγίου Πνεύματος, δεν προσφέρεται εξάλλου και πολύ για πολιτική δραστηριότητα.»Λησμόνησε να πει- και αν το έλεγε θα έδενε καλύτερα με το ταξίδι- ότι κατά την τελευταία επίσκεψη των Αγιορειτών Πατέρων στην Αθήνα με την άφιξη της Αγίας Εικόνας του «Αξιον Εστί» του ανανέωσαν την πρόσκληση τους να επισκεφθεί την Αθωνική Πολιτεία και ευκαιρίας δοθείσης την πραγματοποιεί το διήμερο του Αγίου Πνεύματος.
Αν και οι πληροφορίες που έχουνε αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα συζητήσει με την αθωνική πολιτεία για τα όσα ακούγονται και ενδεχομένως γίνονται με σκοπό την παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία, δεν νομίζουμε ότι θα γίνει αυτό δεδομένου ότι οι Ηγούμενοι με τους οποίους θα συναντηθεί δεν έχουν σχέση με αυτές τις διεργασίες . Μπορεί να υπάρχει αναστάτωση στις Μονές του Αγίου Όρους καθώς διαταράσσεται ο ιερός σκοπός τους αλλά οι ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν στους πραγματικούς ενόχους. Σε αυτούς που κινούμενοι από υπερβάλλοντα ζήλο θέλουν να ελέγξουν και την πολιτική ζωή του τόπου. .
Η παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου
«Ως εδώ», δήλωσε ο Ιερώνυμος, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί « την χυδαία απόπειρα χρησιμοποίησης της Εκκλησίας μας ως εργαλείο για την επιδίωξη των αλλότριων σκοπών οιωνδήποτε και της οικειοποίησής Της από τους οιουσδήποτε παραχαράκτες της πίστης μας, που, εκμεταλλευόμενοι το θρησκευτικό συναίσθημα των ανθρώπων, επιζητούν να δημιουργήσουν οπαδούς και στρατούς, ούτε όμως την ομοίως βλάσφημη απόπειρα στοχοποίησης της Εκκλησίας μας ως δήθεν παράγοντα ‘υπόγειας’ ή ‘μυστικής’ ανάμιξης σε διαδικασίες και σε ζητήματα απολύτως αλλότρια με την αποστολή Της». Και η παρέμβαση αυτή πιο πολύ κακό έκανε παρά βοήθησε. Όταν έχουμε συνηθίσει την αφωνία του Αρχιεπισκόπου σε όλα τα θέματα και μάλιστα σε θέματα που η Εκκλησία θα έπρεπε να έχει λόγο είναι λίγο περίεργο να βγαίνει τώρα και να παίρνει θέση.
Είχε προηγηθεί του Αρχιεπισκόπου ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την «εργαλειοποίηση της θρησκευτικής ταυτότητος των πολιτών από κέντρα και εξουσίες, που έχουν ως στόχο την χειραγώγηση των πολιτών στις εκλογές». Αν και δεν το κατονόμασε, «φωτογράφισε» το κόμμα «Νίκη». Κατήγγειλε «προκλητική παρέμβαση μοναστικών και παρεκκλησιαστικών οργανώσεων στην υποστήριξη κομμάτων».
Στο στόχαστρο
Δύο μονές του Αγίου Όρους, η Ιερά Μονή Φιλοθέου( κυρίως) και η Ιερά Μονή Καρακάλλου έχουν κατηγορηθεί ότι κάνουν υπογείως προεκλογική εκστρατεία υπέρ της Νίκης του Δημήτρη Νατσιού. Ο αδερφός του πολυπραπγμονος Ηγουμένου Νικοδήμου της Μονής Φιλοθέου, ο ασφαλιστής, Εμμανουήλ Γκλάβας, ήταν υποψήφιος στην Α΄ Θεσσαλονίκης, όπου συγκέντρωσε 2.099 ψήφους.
Πίσω από την Νίκη δραστηριοποιείται ένα παραεκκλησιαστικό κύκλωμα και διάφορες αντιεμβολιαστικές ομάδες και πρόσωπα. Υποψήφια στην ίδια εκλογική περιφέρεια ήταν η γιατρός Βιορίκα Ματσουκατίδου. Σύμφωνα με το voria.gr στο βιογραφικό της αναφέρεται ότι έχει καταγωγή από την Τσάλκα της Γεωργίας και ότι “από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού συμμετείχε ενεργά στην διαχείριση και αντιμετώπισή της, όμως και τοποθετήθηκε ξεκάθαρα κατά της χρήσης των πειραματικών σκευασμάτων και υπέρ άλλων αποτελεσματικών μεθόδων θεραπείας (π.χ. μονοκλωνικά αντισώματα κτλ.)”.
Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους η Μονή Φιλοθέου είναι γνωστή για τις φιλορωσικές της σχέσεις. Ο ηγούμενος Νικόδημος διατηρεί προσωπικές σχέσεις με τον Ρώσο πρωθυπουργό, Μιχαήλ Μισούστιν. Ο Ρώσος αξιωματούχος επισκέφτηκε δύο φορές την Μονή, το 2020 και το 2021. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αδερφός του βοηθά στις αναστηλωτικές εργασίες τμήματος του μοναστηριού. Εξετάζεται το ενδεχόμενο για οικονομικό έλεγχο στα έσοδα των ιερών μονών και τις πηγές από τις οποίες προέρχονται. Όποτε τίθεται τέτοιο θέμα υπάρχουν πολλές αντιδράσεις.
Η Ιερά Μονή Καρακάλλου διέψευσε οποιαδήποτε ανάμειξή της στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου και στήριξή της στη ΝΙΚΗ.
Σε ανακοίνωση του ο καθηγούμενος της Μονής Καρακάλλου κάνει λόγο για ανυπόστατα δημοσιεύματα και τονίζει ότι μοναχοί και κληρικοί δεν πολιτεύονται και δεν αναμειγνύονται στα πολιτικά δρώμενα.
Κόμματα και κομματίδια
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «αυτονόητη» τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου. «Νομίζω ότι είναι μια δήλωση που πρέπει να τη λάβουν υπόψιν πάρα πολύ στα σοβαρά» τόνισε.
Επειδή βλέπω ότι υπάρχουν κόμματα και κομματίδια τα οποία μπορεί να τοποθετούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας να κάνω δυο επισημάνσεις γι’ αυτό:
- Πρώτον, ότι οι πραγματικοί πατριώτες κρίνονται στην πράξη και όχι στα εύκολα λόγια και η κυβέρνηση αυτή υπερασπίστηκε την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και ενίσχυσε της θέση της Ελλάδος. Ενίσχυσε τις Ένοπλες Δυνάμεις, ενισχύσαμε τις συμμαχίες μας. Άρα κάποιος ο οποίος έχει πατριωτικές ευαισθησίες, πιστεύω ότι αισθάνεται άνετα με τη Νέα Δημοκρατία.
- Και το δεύτερο, να επαναλάβω αυτό το οποίο είπε ο Αρχιεπίσκοπος, ότι «η εκκλησία έμενε, μένει και πρέπει να μένει» -και έτσι πρέπει να γίνει- «τελείως μακριά από την όποια κομματική αντιπαράθεση». Και είναι αδιανόητο να υπάρχουν κόμματα τα οποία να προβάλλουν ότι έχουν την προτίμηση ή την στήριξη ή της εκκλησίας ή εκκλησιαστικών παραγόντων.