You are currently viewing Το στήσιμο για τους…”τσάμηδες” στην ΕΕ και οι ευθύνες της Ελλάδας

Το στήσιμο για τους…”τσάμηδες” στην ΕΕ και οι ευθύνες της Ελλάδας

  • Reading time:1 mins read

Οι Αλβανοί αφενός ενεργούν και ως εργαλείο των Τούρκων αφετέρου χρησιμοποιούν αθέμιτα μέσα, εκμεταλλευόμενη την ελληνική αβελτηρία.
Δεν μπορεί η Ελλάδα, κοντά στα τόσα προβλήματα που έχει, να ασχολείται κάθε τόσο με μη υπαρκτό μεν ζήτημα, αλλά η ελληνική αβελτηρία σίγουρα θα το καταστήσει μείζον, με τους μεν Αλβανούς -ιδίως της διασποράς- να δραστηριοποιούνται στα διεθνή φόρα, με τους δε Έλληνες να αρκούνται σε απολογητικό ρόλο δια της φράσεως «δεν υπάρχει ζήτημα». Όπως ακριβώς συνέβαινε με το σκοπιανό, και βλέπουμε όλοι αν υπάρχει ζήτημα, το οποίο δεν ήθελαν να δουν οι πολιτικοί.
Δεν έχει καμιά σημασία το γεγονός ότι οι Αλβανοί αφενός ενεργούν και ως εργαλείο των Τούρκων (δες το σημείωμα της 16.10.2016 στη Voria.gr εδώ), αφετέρου χρησιμοποιούν αθέμιτα μέσα. Στις διακρατικές σχέσεις η συμπεριφορά, δυστυχώς, βρίσκεται στον αντίποδα της ατομικής και κοινωνικής ηθικής, όπως οφείλει να την εννοεί ο πολιτισμένος κόσμος (μη ρωτήσετε ποιος είναι αυτός, δυσκολεύομαι να τον εντοπίσω).
Ως προς τα αθέμιτα μέσα που χρησιμοποιούν οι Αλβανοί, να μου επιτραπεί να υπενθυμίσω το διπλωματικό επεισόδιο σχετικά την δήλωση του Επιτρόπου Γιαχάνες Χαν ότι υπήρχε non paper συμφωνίας Ελλήνων και Αλβανών να συζητήσουν το τσάμικο ζήτημα. Το ελληνικό ΥΠΕΞ το διέψευσε κατηγορηματικά, ενώ οι Αλβανοί το επιβεβαίωναν. Εκείνο που συνέβη στην πραγματικότητα, και που δικαιώνει την Ελλάδα, είναι η αθέμιτη συναλλαγή της αλβανικής κυβέρνησης, με συνεργάτιδες του Επιτρόπου
Αποκαλύφθηκε, ότι απάντηση του Γιοχάνες Χαν για το “τσάμικο”, στήθηκε από την επικεφαλής της ΕΕ στα Τίρανα, κροατικής καταγωγής, Ρομάνα Βλαχούτιν, σε συνεργασία με Ιταλίδα σύμβουλο που είναι στο γραφείο του Γιοχάνες Χαν, και τον Αλβανό πρωθυπουργό, σοσιαλιστή, Έντι Ράμα. Ο σύζυγος της Κροάτισσας επικεφαλής της ΕΕ στην Αλβανία, Σέρβος στην καταγωγή, συστηματικά παίρνει δημόσια έργα στην Αλβανία από τον Εντι Ράμα.
Η Βλαχούτιν, φροντίζει να συντάσσει ευνοϊκές εκθέσεις για την πορεία της Αλβανίας. Μεταξύ άλλων κατασκεύασε το ανύπαρκτο non paper, με την Ελλάδα να διαμαρτύρεται. Αλλά, ευθύνη φέρει και η Ελλάδα. Τι ακριβώς κάνουν οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας, εκτός από το να κατασκοπεύουν δικαστικούς (και προφανώς πολλούς σε άλλους κλάδους) για να προσφέρουν στην κυβέρνηση επιχειρήματα προς εκβιασμό; Την διαπλοκή του συζύγου της Βλαχούτιν με τον Έντι Ράμα δεν έπρεπε να την γνωρίζουν και να ενημερώσουν το ΥΠΕΞ; Δεν ήταν άγνωστο στην Αλβανία, ότι ο Σέρβος κατασκευαστής έπαιρνε χαριστικά έργα από την αλβανική κυβέρνηση.
Η Αλβανία, όχι μόνον δεν ένιωσε ένοχη για να απολογηθεί, αλλά επιμένει με συνεχώς εντεινόμενο ρυθμό να έχει το ζήτημα στην επικαιρότητα. Ως «εθνικό θέμα, που αφορά όλους τους Αλβανούς παντού όπου κι αν ζουν», χαρακτήρισε το Τσάμικο ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντίτμιρ Μπουσάτι, μιλώντας σε τεταμένη συζήτηση στο Κοινοβούλιο της χώρας του.
Όπως ανέφερε σε δημοσίευμά του το “Βήμα”, ο κ. Μπουσάτι επανέλαβε ότι το Τσάμικο δεν είναι απλώς θέμα περιουσιών, αλλά θέμα “ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών” και ζήτησε «να διαχωριστεί οριστικά η ατομική ευθύνη για την οποία έχουν αποφανθεί τα ελληνικά δικαστήρια, από τη συλλογική ευθύνη».
Θα ρωτήσει κάποιος, δεν φοβάται η Αλβανία ένα ελληνικό βέτο στην ένταξή της στην Ευρώπη, που τόσο πολύ επιθυμεί. Όχι, δεν φοβάται, επειδή την διαβεβαιώσαμε πως ανεξαρτήτως των διαφορών μας, η Ελλάδα θα υποστηρίξει την αίτησή της. Ο κ. Μπουσάτι μάλιστα, υποστήριξε κατηγορηματικά ότι καμία χώρα της ΕΕ, ούτε η Ελλάδα, δεν πρόκειται να προβάλλει κανένα βέτο στην πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων λόγω της αντιπαράθεσης για το Τσάμικο.
Κι εδώ είναι το ερώτημα. Γιατί δεν χρησιμοποιεί η Ελλάδα το όπλο του βέτο, ώστε να συνετιστεί η Αλβανία; Θα έλεγα ότι πρόκειται για ανοησία -ή, μόνον ανοησία- των υπηρετησάντων στο ΥΠΕΞ, αλλά είναι δυνατόν όλοι -και είναι πολλοί- να υστερούν σε αντίληψη; Μήπως, κάποιος ισχυρός εξωθεσμικός αλλοδαπός παράγοντας μας “διέταξε” να συμπεριφερόμαστε έτσι; Και η εθνική υπερηφάνεια πού πήγε; Και ο όρκος ότι θα υπηρετούνται τα συμφέροντα του λαού και του έθνους κατά το Σύνταγμα;

Από voria