You are currently viewing Στην ιστορική Μονή  του Αγίου Ιωάννου του Βλαδίμηρου ο Αλβανός πρόεδρος

Στην ιστορική Μονή του Αγίου Ιωάννου του Βλαδίμηρου ο Αλβανός πρόεδρος

  • Reading time:10 mins read

Το ιστορικό Μοναστήρι του αγίου Ιωάννου του Βλαδίμηρου, λίγο έξω από το Ελμπασάν, που έχει ανακαινίσει εκ βαθέων ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, επισκέφθηκε πρόσφατα, ο πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας Μπαϊράμ Μπεγκάι, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του. 

Η επίσκεψη δεν είχε επίσημο χαρακτήρα, τον υποδέχθηκε ο υπεύθυνος ιερέας της Μονής, τον ξενάγησε στους χώρους της, ενώ το προεδρικό ζεύγος άναψε κερί και είδε  τα λείψανα του Αγίου Ιωάννου του Βλαδίμηρου, τα οποία τιμούν Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι. 
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ομώνυμη Μονή, στην περιοχή Σιγιόν του Ελμπασάν, παραδόθηκαν, μετά από 54 ολόκληρα χρόνια, τη Δευτέρα 12 Απριλίου 2021, τα λείψανα του Αγίου Ιωάννου του Βλαδίμηρου,  που φυλάσσονταν από το 1967 στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Τιράνων.
 
Το σκήνωμα του δολοφονημένου ηγεμόνα ενταφιάστηκε, κατά μία παράδοση, αρχικά στις Πρέσπες, μέσα στο ναό του αγίου Αχιλλείου, όπου δολοφονήθηκε.
 
Αργότερα η σύζυγός του Κοσάρα ανακόμισε τα λείψανό του (το οποίο βρέθηκε αδιάφθορο και ευωδιαστό) και το μετέφερε στη γενέτειρά του Κράινα (Krajina), κοντά στη λίμνη της Σκόδρας.
Μάλιστα όταν απεβίωσε, ενταφιάσθηκε κατά την επιθυμία της στα πόδια του μάρτυρα συζύγου της.
Το λείψανο μεταφέρθηκε στο Δυρράχιο το 1215, από τον Βυζαντινό Δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Α’.
Από εκεί το 1368 ο Αλβανός ηγεμόνας Κάρολος Θεωπίας το μετέφερε στο μοναστήρι του Αγίου.
 
Τα λείψανα αυτά, όπως και του Αγίου Κοσμά, θεωρούνται από τους πολυτιμότερους θησαυρούς της Εκκλησίας της Αλβανίας.
 

Σύμφωνα με κάποιες αναφορές το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Βλαδίμηρου είναι ένα από αυτά, που είχε ιδρύσει ο ίδιος ως ηγεμόνας της Διοκλείας (περιλάμβανε το σημερινό Μαυροβούνιο και το μεγαλύτερο μέρος της Αλβανίας).

Το καθολικό της μονής καταστράφηκε από δύο διαδοχικές πυρκαγιές, από τους Ιταλούς αρχικά και τους Γερμανούς στη συνέχεια.

Στην κόγχη σώζονται αγιογραφίες. Κάτω από το πάτωμα του ναού μαρτυρείται η ύπαρξη νεκροταφείου, η οποία επιβεβαιώνεται από μια θολωτή είσοδο βορειοανατολικά του ναού.

Ο χώρος του Ιερού Βήματος, διαχωρίζεται από το υπόλοιπο τμήμα του ναού με τέμπλο χτισμένο από τούβλα.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Βλαδίμηρος στην πολυτάραχη ζωή του δεν εγκατέλειψε το Θεό, σήκωσε τα βάρη της ζωής στους σταυροφόρους ώμους του, όπως Εκείνος, και με τα θαύματά του οδηγεί πολλούς Ορθοδόξους στη μάντρα της σωτηρίας.

Και είναι ένα φωτεινό και αιώνιο παράδειγμα για όσους θέλουν όχι μόνο την επιτυχία στη ζωή, αλλά και μια αληθινά πετυχημένη ζωή.

Για τους Χριστιανούς δεν υπάρχουν περίοδοι καρποφορίας και ακαρπίας. Συνεχώς οφείλουμε να είμαστε καρποφόροι, ώστε να μη στρέψει η καρδιά, να μη νεκρωθεί ο νους,  αλλά να σχεδιάζουμε πορείες δραστικής πίστης.

Και τότε ο Κύριός μάς συναντά με πολλούς και ποικίλους τρόπους. Πότε μέσα στο φως και στο θάμβος και στη γαλήνη και τη λεπτή αύρα και πότε μέσα στη λύπη και στην απογοήτευση και στο κατρακύλισμα και στον πόνο.

Είναι πάντα δίπλα μας, έτοιμος να ανοίξει διάλογο μαζί μας. Στις κρούσεις Του ας μην αδιαφορήσουμε. Ας τον αφήσουμε να μπει στη ζωή μας.

Και τότε με την καρποφόρα και δημιουργική παρουσία μας η άγονη εποχή μας μπορεί να ανθίσει.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ
Στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ελμπασάν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας συναντήθηκε με τους τοπικούς επικεφαλής των θρησκειών, μεταξύ των οποίων είναι και ο επιχώριος Μητροπολίτης της Ορθόδοξης Εκκλησίας Αντώνιος, που αναπτύσσουν αρμονική συνεργασία, προς όφελος του λαού.
 
Πρωτοπόρος στην πρωτοβουλία, που αποδείχθηκε πολύτιμη για τη συνοχή και την πρόοδο της αλβανικής κοινωνίας, της ειρηνικής συνύπαρξης των θρησκευμάτων, υπήρξε ο εμπνευσμένος Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος.
 
Απευθυνόμενος στους ηγέτες του Κέντρου Διαθρησκευτικής Συνεργασίας του Ελμπασάν, ο κ. Μπεγκάι τόνισε:
” Είμαι χαρούμενος, που υπάρχει αυτή η διαθρησκευτική αρμονία και μοιραζόμαστε μαζί θρησκευτικές αξίες, όπως πίστη και αδελφοσύνη, σεβασμό ο ένας για τον άλλον. Σας ευχαριστώ για αυτό που κάνετε, για τις αξίες που μεταφέρετε. Η προώθηση της αξίας έναντι απ-αξίας είναι μια δύσκολη αποστολή, αλλά ιερή. Είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι, που ανήκουυμε σε διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις, αλλά αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να μας εμποδίσει να καθόμαστε μαζί, να έχουμε διάλογο. Βλέπω αυτόν τον οργανισμό σας ως πρότυπο μετάδοσης αξιών”.