Του Σωτήρη Τζούμα
Από τις 7 εως 11 Οκτωβρίου συνέρχεται η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, μιάς Ιεραρχίας η οποία έχει πολλά και σημαντικά θέματα να αντιμετωπίσει.
Δεν είναι μόνο οι προγραμματισμένες άνευ ιδιαίτερης σημασίας ομιλίες και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης τα οποία δεν θα έπρεπε να αποτελούν αντικείμενο μιάς Ιεραρχίας αλλά θα μπορούσαν να απευθύνονται σε ειδικά ακροατήρια σε προγραμματισμένες από την Ιεραρχία ημερίδες και συνέδρια.
Είναι και οι εκλογές σε τρεις Μητροπόλεις και δύο βοηθών Επισκόπων καθώς και τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα, όπως η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, το προσφυγικό και, φυσικά, το θέμα σχετικά με την αναγνώριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, το οποίο είναι εκτός ημερήσιας διάταξης και για να συζητηθεί θα πρέπει να συγκεντρωθούν υπογραφές 25 Μητροπολιτών, οι οποίες δεν θα είναι δύσκολη υπόθεση, αφού όλοι οι Ιεράρχες θέλουν να «κλείσει» αυτό το θέμα.
Η Ιεραρχία, ωστόσο, έπρεπε να είναι πιο ζωντανή και να ασχολείται με θέματα πιο σημαντικά που αφορούν την Εκκλησία μας σε τοπικό επίπεδο αλλά και με την ευρύτερη έννοια των Διορθοδόξων και διεκκλησιαστικών σχέσεων και να μην έχει καταντήσει χώρος διαλέξεων Ιεραρχών που μόνοι τους τα λένε και μόνοι τα ακούνε.
Οι εκλογές
Το σημαντικότερο ωστόσο γεγονός για την Ιεραρχία του Οκτωβρίου είναι οι εκλογές τριών νέων Μητροπολιτών και δύο Επισκόπων.
Συγκεκριμένα κατά σειρά που χήρεψαν πρόκειται να εκλέξει:
•Για την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, μία από τις πιο μεγάλες και νευραλγικές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει καταλήξει στο όνομα του στενού συνεργάτη του Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Επισκόπου Θεσπιών Συμεών. Απο την πλευρά κάποιων Ιεραρχών που αντιπολιτεύονται την τακτική του Αρχιεπισκόπου να τακτοποιεί όπως λένε τους ανθρώπους του σε Μητροπόλεις σημαντικές, κινείται μία δυναμική η οποία λέγεται ότι θα ρίξει την τελευταία στιγμή κάποιο κληρικό ο οποίος θα προσπαθήσει να δυσκολέψει την άνετη εκλογή του Συμεών. Εκ της εμπειρίας μας αν αυτό δεν φωλιάσει στη διάθεση των Ιεραρχών ως λογική αντίσταση και με επιχειρήματα έναντι του επισήμως προταθέντος( όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του Αρχιμ. Αλεξίου Ψωίνου έναντι του Σαλώνων Αντωνίου στην εκλογή της Μητρόπολης Γλυφάδας) δεν πρόκειται να έχει την κατάληξη που επιθυμούν οι ανθιστάμενοι στην βούληση του Αρχιεπισκόπου. Απλά θα κάνει μία εντυπωσιακή εμφάνιση στο τριπρόσωπο.
•Για την Ιερά Μητρόπολη Λήμνου(χήρεψε δεύτερη παρά την προηγηθείσα παραίτηση του Καλαβρύτων ). Η ακριτική αυτή Μητρόπολη μπορεί να είναι μικρή και να ευρίσκεται στις εσχατιές της ελληνικής επικράτειας αλλά είναι σημαντική για πολλούς λόγους και κυρίως εθνικούς. Αυτός που θα εκλεγεί Λήμνου πρέπει να κάνει τη διαφορά και να αναστήσει μία Μητρόπολη που την τελευταία δεκαετία έχει αφυδατωθεί πνευματικά.
Οι δύο κληρικοί που ακούγονται ότι θα δοκιμάσουν σε πρώτο επίπεδο τις δυνάμεις τους στην Ιεραρχία είναι ο Αρχιμ. Πλάτων Κρικρής, επί 27 έτη στέλεχος της Ιεράς Συνόδου( από την εποχή του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, ανηψιός του αγαπημένου όλων Επισκόπου Τράλλεων Ισιδώρου Κρικρή) και ο Αρχιμ. Ιερόθεος Καλογερόπουλος , Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Μεσογαίας και Γραμματέας Συνοδικής Επιτροπής.
Σε δεύτερο επίπεδο ακούγεται η άτονη προσπάθεια του Γέροντος Θεσσαλονίκης Ανθίμου να προωθήσει τον Αρχιμ. Δημήτριο Τζιαφά,Ιερατ. Προϊστάμενο Προφήτη Ηλία Πυλαίας.
Πρόκειται για τον κληρικό που ο Μακαριστός Λήμνου Ιερόθεος είχε ζητήσει από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να τον διαδεχθεί και ο Αρχιεπίσκοπος του απάντησε: « Όταν ασπρίσουν λίγο τα γέννια του, είναι μικρός ακόμη»!
•Για Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων, η οποία παρά την παραίτηση του Σεβ. Καλαβρύτων δεν έχει τεθεί εν χηρεία ακόμη η εκλογή θα είναι η τελευταία. Ως το απόλυτο φαβορί φέρεται ο Α΄ Γραμματέας της Συνόδου και Καθηγούμενος της Μονής Μ. Σπηλαίου, Αρχιμ. Ιερώνυμος Κάρμας, κληρικός σεμνός και συμπαθής σε όλες τις πτέρυγες της Ιεραρχίας.
Παράλληλα ο Αρχιμ. Καλλίνικος Πουλής, Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Καλαβρύτων και ο Αρχιμ. Ιωακείμ Βενιανάκης, Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Καλαβρύτων, θα είναι δύο ακόμη κληρικοί οι οποίοι θα πλαισιώσουν το Τριπρόσωπο της εκλογής.
•Παράλληλα η Ιεραρχία θα προβεί σε εκλογές δύο Επισκόπων. Θα εκλέξει τον Αρχιμ. Φιλόθεο Θεοχάρη, Αρχιγραμματέα της Συνόδου σε Βοηθό Επίσκοπο κάτι που προβλέπεται για τη θέση του Αρχιγραμματέως. Ο εν λόγω κληρικός έχει κερδίσει τους πάντες με την ευγένεια, την ηρεμία και την αποτελεσματικότητά του σε όλα τα θέματα.
Επίσης ο Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοδωρόπουλος, Γραμματέας της Συνόδου και διατελέσας Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδείας κατά τα έτη που ήταν Μητροπολίτης εκεί ο κ. Ιερώνυμος, θα εκλεγεί ως βοηθός Επίσκοπος παρά τω Αρχιεπισκόπω. Πρόκειται για μία οφειλόμενη τιμή προς έναν άκακο κληρικό που μόνο καλά λόγια έχουμε όλοι γιαυτόν.
Το Ουκρανικό προ των πυλών ..
Η τελευταία συνεδρίαση της ΔΙΣ της 162ης Συνοδικής περιόδου απέδειξε πως το ουκρανικό θέμα απασχολεί την Εκκλησία της Ελλάδος και προσωπικά τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Η συγκεκριμένη ΔΙΣ, αφού άκουσε τα πορίσματα των δύο Επιτροπών, αναγνώρισε το δικαίωμα τόσο του Οικουμενικού Πατριάρχη να παραχωρεί το Αυτοκέφαλο σε μία Ορθόδοξη Εκκλησία και ταυτόχρονα εξουσιοδότησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με πνεύμα Συνοδικότητας , να χειριστεί την υπόθεση ως ο Πρώτος της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά τη διάρκεια της ΔΙΣ επεσήμανε πως δίνει μεγάλη σημασία στο συγκεκριμένο θέμα και όπως λένε Συνοδικοί Ιεράρχες που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της ΔΙΣ, τόνισε πως η Εκκλησία της Ελλάδος πρέπει να καταλήξει Συνοδικά στο θέμα της αναγνώρισης και μάλιστα με απόφαση της Ιεραρχίας και να μην πάρει μόνος του την ευθύνη.
Γιαυτό και σκοπεύει να φέρει το θέμα – εκτός ημερήσιας διάταξης – στην Ιεραρχία του Οκτωβρίου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο ο Αρχιεπίσκοπος όσο και οι Μητροπολίτες, είναι ευθυγραμμισμένοι με τη στάση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο θέμα, ενώ υπάρχουν και κάποιοι Μητροπολίτες που αντιδρούν με την στάση αυτή αλλά αποτελούν την μειοψηφία.Και σε μία Σύνοδο η γνώμη των πλειόνων κρατείτω! Α
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πριν έλθει το θέμα στη ΔΙΣ το συζήτησε με τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη σε κατ´ιδίαν συνάντηση που είχαν στο Μαξίμου και ο Πρωθυπουργός του είπε να προχωρήσουν απερίσπαστοι στο έργο τους από καθαρά εκκλησιαστικής πλευράς και ότι ο ίδιος και η Κυβέρνηση δεν θα αναμιχθούν σε αυτά τα θέματα.
Μετά απ´αυτό ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μπορεί να αισθάνθηκε ανακούφιση αλλά παράλληλα ξέρει πλέον ότι η όποια απόφαση που θα ληφθεί θα βαρύνει εξ ολοκλήρου τους δικούς του ώμους γιαυτό και τα βήματά του είναι προσεκτικά.