You are currently viewing Στη «λαβωμένη» Παναγία Παντοβασίλισσα ακούστηκε το «Τη Υπερμάχω…»από τον Πατριάρχη μας

Στη «λαβωμένη» Παναγία Παντοβασίλισσα ακούστηκε το «Τη Υπερμάχω…»από τον Πατριάρχη μας

  • Reading time:4 mins read

Στις αξίες που τους μετέδωσαν οι πρόγονοί τους οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρογονικές τους εστίες με την ανταλλαγή των πληθυσμών που επέβαλε η Συνθήκη της Λωζάννης, αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος στους Τριγλιανούς που βρέθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου. Παράλληλα, ο Παναγιώτατος τους προέτρεψε να πείσουν τη νέα γενεά να αισθάνεται υπερήφανη για την καταγωγή της από την αγιοτόκο γη της Μικράς Ασίας, την αρχέγονη αυτή κοιτίδα του ελληνισμού.

Ο Παναγιώτατος πιστός στο ραντεβού του και φέτος βρέθηκε στην Τρίγλια της Βιθυνίας για τον εορτασμό των Θεοφανείων με το Ιουλιανό Ημερολόγιο. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η στιγμή όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης βρέθηκε στην ερειπωμένη εκκλησία της Παναγίας Παντοβασίλισσας, κτίσμα του 110υ αιώνα και έψαλε το “Τη Υπερμάχω…” και το απολυτίκιο των Θεοφανείων.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

 

 

Από την Τρίγλια στη νέα πατρίδα

Μπορεί συνεπεία της πανδημίας του κορωνοϊού να μην βρέθηκαν πολλοί προσκυνητές από την Ελλάδα ωστόσο, αυτό που κέντρισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον, ήταν η ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη. Μία παρότρυνση να μην ξεχαστεί το μεγαλείο του Μικρασιατικού ελληνισμού και να περάσουν από γενιά σε γενιά οι τιμαλφείς αξίες της.

“Συμπροσεύχονται μαζί μας και οι ψυχές όλων των ευσεβών Τριγλιανών, οι οποίοι έζησαν και εδημιούργησαν εδώ, διέσωσαν τις ωραίες παραδόσεις τους, όλες συνδεδεμένες με την Ορθόδοξη πίστη και ταυτότητά μας, και άφησαν το αποτύπωμά τους στην περιοχή, στην αρχιτεκτονική των ναών και των σπιτιών, στην οργάνωση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, στην ειρηνική συνύπαρξη με τους μουσουλμάνους συντοπίτες τους”, τόνισε στην ομιλία του ο Παναγιώτατος.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι “φεύγοντας από τη γη τους, πήραν μαζί τους όλες αυτές τις αξίες, τον σεβασμό προς την Εκκλησία, το ήθος και τον πνευματικό πολιτισμό, την τέχνη και τη μαστοριά, το δέσιμο με τη φύση, την πείρα αιώνων και τις πολύτιμες γνώσεις για τις καλλιέργειες, για τη θάλασσα, για τον αγώνα της ζωής. Και όλα αυτά τα μεταλαμπάδευσαν στη νέα τους πατρίδα, η οποία τους θυμίζει κάθε στιγμή την Τρίγλια του Μαρμαρά.”

Οι τιμαλφείς αξίες των προγόνων

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προέτρεψε τους Τριγλιανούς να μην ξεχάσουν τις ρίζες τους και να μεταδώσουν στα παιδιά τους τις τιμαλφείς αξίες των προγόνων τους.

“Ο Πατριάρχης σας, αγαπητοί παρόντες Τριγλιανοί, σας προτρέπει, ακόμη μία φορά, να μεταδώσετε στα παιδιά σας αυτές τις τιμαλφείς αξίες, που και εσείς διδαχθήκατε από τους προγόνους σας. Να πείσετε τη νέα γενεά να αισθάνεται υπερήφανη για την καταγωγή της από την αγιοτόκο γη της Μικράς Ασίας. Και να παρακινήτε τους νέους και τις νέες της Νέας Τρίγλιας, να επισκεφθούν την αλησμόνητη πατρίδα, να γνωρίσουν από κοντά την πατρώα γη. Και είναι βέβαιο, ότι δεν θα αισθάνονται ότι είναι επισκέπτες, ούτε μόνον προσκυνητές, αλλά θα νιώσουν βαθιά στην καρδιά τους ότι εκεί ανήκουν, ότι βρίσκονται στον «οίκον του πατρός». Η ψυχή τους θα γεμίση χαρμολύπη και ευγνωμοσύνη, γιατί αυτόν τον τόπο τον αγάπησαν, τον ομόρφαιναν, τον έκαναν αληθινή πατρίδα οι πρόγονοί τους. Μπορεί να μη βρίσκονται πια στη Μικρά Ασία οι παλιές δόξες της Ρωμιοσύνης, ό,τι όμως υπάρχει, μετά από ένα δύσκολο αιώνα, είναι όλο χάρη, έμπνευση, ακατάλυτο στίγμα ενός πολιτισμού γεμάτου αλήθεια, ανθρωπιά και μόνιμη αναφορά στον Θεό της αγάπης, τον φιλάνθρωπο Δοτήρα παντός αγαθού”, ανέφερε.

Έψαλε το “Τη Υεπρμάχω” στη λαβωμένη Παναγία Παντοβασίλισσα

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Παναγιώτατος εξέφρασε τις ευχαριστίες Του προς τις τοπικές Αρχές, και ιδιαιτέρως προς τον Δήμο Μουδανιών και προσωπικώς προς τον Δήμαρχο, για την άδεια και τις διευκολύνσεις που παρείχαν, ώστε να πραγματοποιηθεί ο εορτασμός για τέταρτη φορά, από το 2019, στην Τρίγλια.

Μετά το πέρας της λατρευτικής συνάξεως, ο Πατριάρχης επισκέφθηκε το παλαιό ελληνικό σχολείο της Τρίγλιας, το οποίο ανακαίνισε ο Δήμος, καθώς και τον ερειπωμένο υστεροβυζαντινό Ναό της Παναγίας της Παντοβασίλισσας, ο οποίος, το 2011, αγοράστηκε  από τον τότε Μητροπολίτη Προύσης και νυν Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο. Μέσα στον λαβωμένο από τον χρόνο και τις φυσικές καταστροφές Ναό της Παναγίας, ο Παναγιώτατος έψαλε το “Τη Υπερμάχω…” και το απολυτίκιο των Θεοφανείων.

Η αποστολή του Πρακτορείου ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ στην Τρίγλια

Το Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ είχε πραγματοποιήσει αποστολή τον Ιανουάριο του 2019 στην Τρίγλια της Μικράς Ασίας για να καταγράψει τις ιστορικές στιγμές από τον καθαγιασμό των υδάτων ανήμερα της εορτής των Θεοφανείων ( με το Ιουλιανό ημερολόγιο ) 97 χρόνια μετά τον ξεριζωμό του Ελληνικού πληθυσμού της περιοχής.

Δείτε, επίσης, αποκλειστικά πλάνα και ρεπορτάζ από τις λατρευτικές εκδηλώσεις που είχε καταγράψει το Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ στην Τρίγλια. Μεταξύ αυτών στιγμές από την Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου, τις αποκλειστικές συνεντεύξηεις του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Προύσης κ. Ελπιδοφόρου, νυν Αρχιεπισκόπου Αμερικής, καθώς επίσης και δηλώσεις Ελλήνων που επέστρεψαν για να γιορτάσουν τα Θεοφάνεια στην πατρίδα τους 97 χρόνια μετά.

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου/ Οικουμενικό Πατριαρχείο