You are currently viewing Στ.Θεοδωράκης: “Οι μισθοί των Ιερέων πρέπει να είναι εξασφαλισμένοι”

Στ.Θεοδωράκης: “Οι μισθοί των Ιερέων πρέπει να είναι εξασφαλισμένοι”

  • Reading time:2 mins read

Ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στο topontiki.gr αναφέρθηκε στο σχέδιο συμφωνίας Εκκλησίας-Πολιτείας και υποστήριξε ότι οι μισθοί των Ιερέων πρέπει να είναι εξασφαλισμένοι.

Ερωτηθείς σχετικά με την προσπάθεια του Τσίπρα να ρυθμίσει τις σχέσεις πολιτείας- εκκλησίας, τόνισε ότι «ο κ.Τσίπρας προσπάθησε για ένα προικοσύμφωνο. Δεν προσπάθησε να ρυθμίσει συνολικά τις σχέσεις εκκλησίας – κράτους. Αλλά και εδώ φάνηκε, όπως σοφά σχολίασε ο Στέφανος Μάνος, όλη η προχειρότητα που επιδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ σε πολύ σημαντικές υποθέσεις».

Υπογράμμισε πως οι ιερείς πρέπει να είναι υπάλληλοι της Εκκλησίας. «Όχι όμως του κάθε Μητροπολίτη ξεχωριστά. Οι μισθοί τους πρέπει να είναι εξασφαλισμένοι. Να μη ζουν σε μια ανασφάλεια, να συνεχίσουν το έργο τους. Που πολλές φορές, ειδικά στα χωριά και σε απομακρυσμένες περιοχές, είναι πολύ σημαντικό. Και το λέω εγώ που δεν είμαι του πολύ «Κυρ ελέησον»» είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε επίσης πως πρέπει να τεθεί και θέμα διακριτών ρόλων και θρησκευτικής ουδετερότητας. Όπως και το να αλλάξει η διάταξη που ορίζει ως βασική αποστολή του κράτους και την ανάπτυξη και της θρησκευτικής συνείδησης. Διάταξη που είναι στο Άρθρο 16 παράγραφος 2 «που προς το παρόν αρνούνται να θέσουν προς αναθεώρηση οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ. Το επισημαίνω γιατί είναι τουλάχιστον οξύμωρο να μιλάς για «χωρισμό» και «ουδετερότητα» και να υπερασπίζεσαι ταυτόχρονα τη διάταξη που επιβάλει την κατήχηση στα σχολεία», σημείωσε.

Εξηγώντας την πρότασή του, στη Βουλή, στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ‘’το κράτος να έχει λόγο στη σύσταση των εκκλησιών, των τζαμιών, των συναγωγών’’, επεσήμανε χαρακτηριστικά πως «εχθρός δεν είναι μόνο ο τυφλός εθνικισμός. Εχθρός είναι και ο θρησκευτικός φανατισμός» και τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή η Γαλλία έχει 80.000 τζαμιά! Τα περισσότερα έγιναν με χρηματοδότηση της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας. Θα το αφήσουμε να συνεχίζεται; Να ανοίγει όποιος θέλει και για άγνωστους σκοπούς, τόπους προσηλυτισμού; Θα αφήσουμε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες έρμαια στους ακραίους; Αυτά ήρθε η ώρα να τα σκεφθούμε, είπα στη Βουλή. Και μάλλον τα άκουσαν με προσοχή».

Νωρίτερα το μεσημέρι, υπήρξε συνάντηση με εκπροσώπους της Εκκλησίας της Κρήτης στη Βουλή.

Ο Γιώργος Μαυρωτάς, αντιπρόεδρος του Ποταμιού και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, δήλωσε μετά τη συνάντηση: «Μας εξέφρασαν το παράπονό τους ότι είχαν μείνει έξω από τις διαδικασίες λήψης απόφασης. Ασφαλώς και δεν πρέπει να μείνουν ξεκρέμαστοι οι κληρικοί. Συζητήσαμε και θέματα συνταγματικής αναθεώρησης όπου επαναλάβαμε θέσεις του Ποταμιού για διακριτούς ρόλους Εκκλησίας-Κράτους, αναγνωρίζοντας το ιστορικό προβάδισμα της Ορθοδοξίας.

Για τη μισθοδοσία μέσα από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, θα εξετάσουμε ως Ποτάμι μία δική μας θέση. Θα έχει να κάνει με το να μην είναι από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, αλλά να είναι κατοχυρωμένη η μισθοδοσία τους από το Κράτος».

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης/Eurokinissi