You are currently viewing Σμύρνη: Τον Δεκέμβριο τα θυρανοίξια του Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Σμύρνη: Τον Δεκέμβριο τα θυρανοίξια του Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου

  • Reading time:1 mins read

Παραχωρήθηκε το 2023 από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Ένας χρόνος πέρασε από τότε που ο Ιερός Ναός Παναγίας Σμύρνης ή Μητροπολιτικός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Santa Maria) στην παλιά φράγκικη γειτονιά της συνοικίας Κονάκι, άρχισε να λειτουργεί σε τακτικά μετά την παραχώρησή της από τον Πάπα Φραγκίσκο στην Ορθόδοξη Εκκλησία για την εξυπηρέτηση των λατρευτικών και εκκλησιαστικών αναγκών της Ιεράς Μητρόπολης Σμύρνης.

Ο ναός (τουρκικά: Santa Maria Katolik Kilisesi) πανηγυρίζει τον Δεκαπενταύγουστο και ήδη έχει τελεστεί εκεί η πρώτη Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία από τον μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίο Σαμαρά.

Την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2024 θα γίνουν τα θυρανοίξιά του από τον Παναγιότατο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο.

Η εκκλησία είχε κατασκευαστεί από Φραγκισκανούς ιερείς που ζούσαν στη Σμύρνη και άρχισε να λειτουργεί το 1698. Ουσιαστικά γλίτωσε από την πύρινη λαίλαπα στην Καταστροφή επειδή βρίσκεται στην παλιά φράγκικη συνοικία.

Η αρχιτεκτονική του ναού

Η βόρεια, νότια και ανατολική όψη του ναού είναι αρκετά απλή στο σχεδιασμό, αλλά η κύρια πρόσοψη και ο εσωτερικός χώρος περιλαμβάνουν λεπτότερη, πιο περίτεχνη κατασκευή. Στο εσωτερικό του ναού διακρίνονται η μίμηση της αρχαιολογικής αρχιτεκτονικής, η σιδερένια οροφή και η περίτεχνη αψίδα.

Το κτήριο χτίστηκε συμμετρικά και κατά μήκος στην κατεύθυνση ανατολής-δύσης. Έχει μονόκλιτη κάτοψη βασιλικής.

Έχει ενδείξεις από την εποχή της Αναγέννησης και του Μπαρόκ, που φαίνονται στα παράθυρα, τις κολώνες και το υλικό που χρησιμοποιείται. Στην εκκλησία υπάρχουν πολλές κορινθιακές κολώνες.

Η εκκλησία έχει τρεις πόρτες: μία κύρια και δύο πλαϊνές. Η κύρια πόρτα ανοίγει μόνο τις τελετουργικές ημέρες.