Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’, προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας κ. Παντελεήμονος, ομίλησε απόψε στο «Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο» της Βέροιας σε Εκδήλωση, που διοργάνωσε το Κοινωνικό Φροντιστήριο της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, με την ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών και της συμπλήρωσης 100 χρονών από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου, με θέμα «Η προσφορά της Εκκλησίας στην Εκπαίδευση – το παράδειγμα του Αγίου Νεκταρίου, ως Διευθυντή της Ριζαρείου Σχολής», στην οποία παρέστησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Βεροίας κ. Παντελεήμων και Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, ο Βουλευτής Ημαθίας κ. Τάσος Μπαρτζώκας, ο Δήμαρχος Βεροίας κ. Κωνστ. Βοργιαζίδης, η Αντιδήμαρχος Παιδείας κα Συρμούλα Τόπη, ο Ταξίαρχος- υποδιοικητής της 1ης Μεραρχίας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Βεροίας, ο Διευθυντής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, Κληρικοί, Εκπαιδευτικοί και πλήθος Βεροιέων.
“Στ’ αχνάρια του Αγ. Νεκταρίου” – Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στην Μητρόπολη Βεροίας
Στην Εκδήλωση, η οποία ξεκίνησε με χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας κ. Παντελεήμονος και παρουσίασε ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Μπακλαγής, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας και Ναούσης και Υπεύθυνος του Κοινωνικού της Φροντιστήριου και συντόνισε με επιτυχία ο Διευθυντής του Θεολόγος κ. Λάμπρος Παγούνης, μαθητές και μαθήτριες ανέγνωσαν κείμενα σχετικά με τους Τρεις Ιεράρχες, τον Άγιο Νεκτάριο και την τελευτή του και συμμετέσχε το Μουσικό Σύνολο του Κοινωνικού Φροντιστηρίου της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, υπό τη διεύθυνση του Μουσικού κ. Αλέξ. Σολάκογλου.
Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ αναφέρθηκε στις περί παιδείας απόψεις των Τριών Ιεραρχών, στη μέριμνα της Εκκλησίας για την Εκπαίδευση από τα πρωτοχριστιανικά χρόνια, έκανε αναφορά στις προσπάθειες των Πατριαρχών για την Εκπαίδευση του υπόδουλου Γένους, εξήρε το έργο του Κοσμά του Αιτωλού, ομίλησε για τις προσπάθειες Κράτους και Εκκλησίας για την οργάνωση της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, από τον Καποδίστρια και την ίδρυση απ’ αυτόν Εκκλησιαστικού Σχολείου στην Αίγινα μέχρι σήμερα, τόνισε ότι οι 20 νομοθετικές ρυθμίσεις για το θέμα καταδεικνύουν την αγωνία και τη θέληση Κράτους και Εκκλησίας για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, έκανε ιδιαίτερη μνεία του νόμου 3432/2006, επί Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου και των έντονων προσπαθειών του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου Β’ για την αναβάθμισή της και, τέλος, έφερε ως παράδειγμα αληθινού δασκάλου τον Άγιο Νεκτάριο, ο οποίος διηύθυνε κατά τρόπο υποδειγματικό τη Ριζάρειο Σχολή και κατάληξε λέγων:
«Σ’ αυτό το δρόμο καλούνται να βαδίσουν, σ’ αυτά τα χνάρια να πατήσουν, ιδιαίτερα σήμερα, οι Εκπαιδευτικοί. Να γίνουν διδάσκαλοι, μιμητές των Τεσσάρων πλέον Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Νεκταρίου Πενταπόλεως. Δύσκολο έργο, αλλά όχι ακατόρθωτο! Και κυρίως όμορφο!
Γιατί, όπως εύστοχα υπεγράμμισε ο Γ. Δροσίνης «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αποστολή για έναν άνθρωπο απ’ το να φωτίζει με το ψυχικό του φως τις αφώτιστες, τις σκοτεινές ψυχές και δεν έχουμε τίτλο πνευματικής ευγενείας ανώτερο απ’ τον τίτλο του διδασκάλου, αφού τον τίτλο αυτό πήρε κι ο Θεός, όταν κατέβηκε στη γη κι έγινε άνθρωπος.»
Μετά το πέρας της Εκδηλώσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων προσέφερε στους Σεβασμιωτάτους κ. Δωρόθεο Β’ και κ. Βαρθολομαίο Εικόνα του Αγίου Νεκταρίου προσευχομένου, ο δε Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ διένειμε σε όλους εικόνες του Αγίου.