You are currently viewing Προσκυνηματική εκδρομή της ρωσόφωνης κοινότητας του Αγ. Ανδρέα Γαλατά Κωνσταντινουπόλεως

Προσκυνηματική εκδρομή της ρωσόφωνης κοινότητας του Αγ. Ανδρέα Γαλατά Κωνσταντινουπόλεως

  • Reading time:14 mins read

Με την ευχή και ευλογία της Α. Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου πραγματοποιήθηκε από τις 8 μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου προσκυνηματική εκδρομή της ρωσόφωνης ενορίας (κοινότητας) του Αγ. Ανδρέα Γαλατά Κωνσταντινουπόλεως με προορισμό την Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αχρίδος.

Οι προσκυνητές συναντήθηκαν αρχικά με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Εδέσσης κ. Ιωήλ, ο οποίος με θερμούς λόγους αγάπης τους καλωσόρισε στη Μητρόπολή του. Παράλληλα προσκύνησαν τα ιερά λείψανα του πρόσφατα καταταγέντος στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας μας, Αγίου Καλλινίκου Μητροπολίτου Εδέσσης.

Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στη Βυζαντινή Αχρίδα με τις πανέμορφες εκκλησίες της.

Στα Σκόπια προσκύνησαν στην Ι. Μονή Αγ. Παντελεήμονος, της οποίας κτήτορας υπήρξε ο Αυτοκράτορας Αλέξιος ο Κομνηνός, όπως μαρτυρείται σε σχετική ιστορική επιγραφή ανάμεσα στον πρόναο και στον κυρίως ναό.

Ακολούθως επισκέφθηκαν την ιστορική και φιλόξενη Ι. Μονή Τιμίου Προδρόμου Μπίγκορσκι, η οποία άγει την ίδρυσή της το έτος 1020, όπου έγιναν δεκτοί με περισσή αγάπη και χαρά από τον Ηγούμενο, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αντανίας κ. Παρθένιο, τους πατέρες της Μονής, αλλά και από τους λοιπούς προσκυνητές που είχαν έρθει για την Εορτή της Αποτομής της Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου, κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο.

Συμμετείχαν στην πανηγυρική Αγρυπνία, η οποία τελέστηκε σύμφωνα με την αγιορείτικη τάξη, και την επόμενη ημέρα, αφού ξεναγήθηκαν στους χώρους της ιστορικής Μονής, ξεκίνησαν για την Θεσσαλονίκη.

Η τελευταία ημέρα περιλάμβανε προσκύνημα στην Ι. Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων καθώς και στον Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου Πολιούχου Θεσσαλονίκης και το βράδυ επέστρεψαν στην Πόλη δοξάζοντας τον Θεό και ευχαριστώντας τον Πατριάρχη για την ευλογία που έδωσε για την πραγματοποίηση του προσκυνήματος, ψάλλοντας τον πολυχρονισμό του.

ΠΗΓΗ:Φως Φαναρίου/fosfanariou.gr