«Προκόπη, Προκόπη, ο Άγιος εκόπη».
Ο Ιερός πόλεμος το 1979 στην Κεφαλονιά για τα λείψανα του Άγιου Γεράσιμου. Οι πιστοί κατηγορούσαν τον μητροπολίτη ότι έκοψε το σκήνωμα για να το πουλήσει.
Στα τέλη του 1979 ξέσπασε στην Κεφαλλονιά ένα εκκλησιαστικό σκάνδαλο το οποίο πήρε τέτοιες διαστάσεις, που για να λυθεί, χρειάστηκε η παρέμβαση του τότε υπουργού Παιδείας. Οι πιστοί κατηγόρησαν τον μητροπολίτη του νησιού Προκόπιο Μενούτη,ότι δήθεν τεμάχισε το σκήνωμα του Αγίου Γεράσιμου για να το διανείμει κατά το δοκούν ή για να το πουλήσει.
Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι έκοψε τμήμα από το χέρι του λειψάνου του Αγίου. Το θέμα πήρε γρήγορα διαστάσεις, δημοσιεύτηκε στον Τύπο και στην Κεφαλλονιά επικράτησε σχεδόν εμπόλεμη κατάσταση.
Το πλήθος είχε συγκεντρωθεί γύρω από τη Μητρόπολη και απαιτούσε την καθαίρεση του Προκόπιου. Οι πιστοί φώναζαν συνθήματα όπως: «Προκόπη, Προκόπη, το λείψανο εκόπη», ενώ στο πλευρό τους είχαν τεθεί και ιερείς ….
Ο Μητροπολίτης αρνούνταν τις κατηγορίες, αλλά δεν κατάφερε να πείσει το εξαγριωμένο πλήθος.
Ο Προκόπιος από το 1967, ενώ ήταν αρχιμανδρίτης στη Γυάρο, δήλωνε φικοβασιλικός του καθεστώτος της χούντας και δεν το έκρυβε.
Οι καταγγελίες για τον τεμαχισμό του λειψάνου ήταν μια παλιά ιστορία η οποία ήρθε στο φως κατά τη μεταπολίτευση και προκάλεσε τη λαϊκή εξέγερση.
Αφορμή για να θυμηθεί ο κόσμος το θέμα με το τεμαχισμένο σκήνωμα, ήταν κάποιες καταγγελίες για εξαφάνιση πολύτιμων εικόνων από το νησί….
Οι αντιδράσεις πυροδοτήθηκαν όταν η Ιερά Σύνοδος ανακήρυξε σε προσκύνημα ένα ναό του Αγίου Γεράσιμου στην Κορινθία από όπου ήταν η καταγωγή του.
Όμως για να γίνουν τα θυρανοίξια, έπρεπε να υπάρχουν εκεί λείψανά Του. Ο τότε μητροπολίτης Κορίνθου Παντελεήμων Καρανικόλας διέψευσε τις φήμες περί τεμαχισμού, αλλά ο τότε Πρεβέζης Στυλιανός, ο οποίος ήταν υπόλογος εκείνη την περίοδο για ροζ σκάνδαλο, υποστήριζε ότι ο Άγιος είχε τεμαχιστεί με απόφαση της Ιεράς Συνόδου.
Ο σάλος που ξέσπασε λύθηκε με την απομάκρυνση του Προκόπιου με απόφαση της πολιτείας. Μάλιστα, ο Μητροπολίτης έφυγε ντυμένος με στολή των ΜΑΤ!
Όμως, στις 5 Ιουλίου του 1981, ο Προκόπης, που δεν αποδέχτηκε ποτέ τις κατηγορίες αλλά ούτε και ήταν διατεθειμένος να δεχτεί την απομάκρυνσή του από την Μητρόπολη, επιστρέφει στην Κεφαλονιά με αεροταξί,
συνοδευόμενος από δύο φίλους του μητροπολίτες.
Πάνω από 7.000 κάτοικοι συγκεντρώνονται για να τον εμποδίσουν.
Δεν αποφεύγονται τα επεισόδια και ο μικροτραυματισμός των μητροπολιτών Τριφυλίας
Στεφάνου και Διδυμοτείχου Αγαθαγγέλου.
Ο Προκόπιος φυγαδεύεται και πάλι. Τελικά, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κάνοντας χρήση του λεγόμενου “φιλαδέλφου”, δίνει στον Προκόπιο άδεια εξάμηνης διάρκειας.
22 Κεφαλονίτες θα δικαστούν στην Πάτρα για τα επεισόδια με 17 μάρτυρες κατηγορίας, από τους οποίους οι 14 ήταν αστυνομικοί.
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι πολλές, με πιο χαρακτηριστική όμως αυτή του νόμου 4000, περί… τεντιμποϊσμού.
ΠΗΓΗ: mixanitouxronou.gr