Με μεγάλη προσέλευση πιστών,παρά το εργάσιμο της ημέρας,έγινε η πανηγυρική Θ. Λειτουργία στον Ι. Ναό Αγ. Νικολάου οδού Αχαρνών.
Χοροστάτησε στον Ορθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιωτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, πλαισιωμένος από τους ιερείς του Ναού.
Πολλές φορές οι ομιλητές στην μνήμη του Αγ. Νικολάου,είπε ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του, παίρνουν αφορμή από το Απολυτίκιο του Αγίου. Δεν θα πρωτοτυπήςω,λοιπόν,ως προς το θέμα. Ο Αγ. Νικόλαος είναι :
1. Κανών πίστεως. Ο άνθρωπος της ακλόνητης,σωστής,ορθόδοξης πίστεως. Τι σημαίνει πίστη ; Όχι μόνον η αποδοχή των δογμάτων της Εκκλησίας μας. Σημαίνει
ακόμη και εμπιστοσύνη στην αγάπη του Θεου. Ακόμα και όταν όλα φαίνονται μαύρα και δυσοίωνα. Η πίστη ” υπέρ τας λογικάς δυνάμεις την ψυχήν εις συγκατάθεσιν έλκει “.
( Μ. Βασίλειος ).Υπερβαίνει την λογική. Απευθύνεται στην ελευθερία του ανθρώπου και ζητά την αποδοχή. Βέβαια,κάποτε η πίστη φαίνεται σαν συγκρουση με το μηδέν. Σαν άλμα στο κενό, όταν τα πάντα μας απελπίζουν.Όμως τότε ο Θεός απλώνει το δίχτυ της αγάπης Του και μας περισώζει. Μας δείχνει την διέξοδο στα αδιέξοδα της ζωής.
2. Εικών πραότητος. Η πραότητα είναι δείγμα εσωτερικής ισορροπίας. Σήμερα ζούμε,πολλές φορές, μια εσωτερική διάσπαση και σύγχυση. Και έχουμε συνήθως την εντύπωση ότι η πραότητα είναι αδυναμία και πλαδαρότητα χαρακτήρος. Λάθος ! Είναι δύναμη και πηγή δυνάμεως. Δύναμη δεν είναι να μας παρασύρει η οργή και ο θυμός. Ούτε η βία,που προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις αντεκδικήςεων.Η πραότητα δεν είναι το σφυρί,που χτυπά, αλλά το αμώνι,που χτυπιέται. Αλλά το αμώνι είναι πιο δυνατό από το σφυρί. Γι ‘ αυτό και ο Κύριος μακαρίζει τους πραείς ότι τελικά θα είναι οι νικητές.
3. Εγκρατείας διδάσκαλος. Η εγκράτεια ανεβάζει τον άνθρωπο εκεί, που τον θέλει ο Θεός. Ο Πλάτων παρουσιάζει μια εικόνα. Η ύπαρξή μας,λέει, είναι ένα άρμα. Ίπποι του άρματος είναι τα ένστικτα,οι τάσεις,οι επιθυμίες και τα πάθη μας. Ηνίοχος είναι
” ο ηγεμών νους “. Το ” νοερόν “, που λέγουν οι Πατέρες. Ο ηνίοχος, λοιπόν, πρέπει να κατευθύνει τους ίππους του άρματος. Αλλοιώς οι ίπποι ανατρέπουν το άρμα και σύρουν τον ηνίοχο. Ενώ, όταν ο πιστός αφήνει τη χάρη του Θεού να τον πλημμυρίζει, απελευθερώνεται εσωτερικά και μπορεί να κατευθύνει το άρμα.Γι ‘ αυτό τονίζει και ο Ιερός Χρυσόστομος ” μόνος ελεύθερος και μόνος άρχων και των βασιλέων βασιλικότερος ο των παθών απηλαγμένος “.
Ο Αγ. Νικόλαος,που είχε αυτές τις τρείς αρετές,που και ο Απ. Παύλος τις κατατάσσει στους καρπούς του Αγ. Πνεύματος,μας καλεί να μένουμε ενσωματωμένοι στο Σώμα του Χριστού,την Εκκλησία. Τότε η Χάρη του Θεού συνεργάζεται με την δική μας προσπάθεια και καρποφορεί αυτές τις βασικές αρετές στη ζωή ας. Αυτό είναι το μήνυμα του Αγ. Νικολάου,που μας απευθύνει σήμερα.